Regels voor bergwandelen

Bergwandelen is een recreatieve sport waar over het algemeen geen vaste regels bij te vinden zijn. Wel zijn er allerlei adviezen en tips die je op kunt volgen om op die manier zo veilig mogelijk door de bergen te wandelen. Zo wordt het aangeraden om je altijd goed voor te bereiden op bergwandelen en om met de juiste uitrusting op pad te gaan. Bergwandelen is ontzettend populair en wordt jaarlijks door miljoenen mensen over de hele wereld uitgevoerd. Europese landen als Oostenrijk, Zwitserland en Italië staan bekend om de vele bergtoeristen, maar ook buiten Europa kun je bergwandelen zoals in Nepal, Amerika en IJsland. Over het algemeen kun je tot een maximale hoogte van 3000 meter goed bergwandelen. Ga je nog hoger dan wordt het al gauw bergbeklimmen in plaats van bergwandelen.

Officiële bergwandelen voorschriften downloaden →

Uitleg over bergwandelen:

    Vrouw gebruikt wandelstokken om te wandelen in de bergen

    Geschiedenis van bergwandelen

    Wandelen doet de mensheid al zolang we bestaan. Heel vroeger was dat het enige transportmiddel om van A naar B te komen. In de middeleeuwen werden er bijvoorbeeld pelgrimstochten georganiseerd, waardoor het vooral een praktisch karakter had. Het was pas in de 19e eeuw dat we van (berg)wandelen iets 'leuks' maakten. Wandelvakanties in de bergen zijn dus al jarenlang populair. Dat begon al in de tijd van de industrialisatie in de 19e eeuw. Steeds meer mensen wilden de grote, vieze stad ontsnappen om van de frisse lucht in de natuur te genieten. Zo zorgde de uitvinding van de stoomtrein voor een grote toename van toerisme naar onder andere bergachtige gebieden. Door de spoorlijn naar de Dolomieten die in 1870 werd aangelegd konden grotere groepen toeristen genieten van de berg de Drei Zinnen. Daarna werden er ook wandelverenigingen en -groepen opgericht. Neem bijvoorbeeld de Zwitserse Alpenclub of Den Norske Turistforering in Noorwegen die groepswandelingen door de bergen organiseerden.

    Man en vrouw wandelen in de bergen en houden handjes vast

    Welke regels zijn er bij bergwandelen?

    Zorg voor een goede conditie

    Hoewel er niet echt vaste regels zijn voor bergwandelen is het wel nodig om je goed voor te bereiden. Op die manier voorkom je ongelukken in de bergen. Zo helpt het dat je in ieder geval over een goede basisconditie beschikt. Dat doe je door regelmatig te fietsen, te wandelen of bijvoorbeeld te zwemmen.

    Schaf goede wandelschoenen aan

    Wat daarnaast een must is, is een goede wandeluitrusting. Hierbij zijn de wandelschoenen misschien wel het belangrijkst. Het is nodig om over wandelschoenen te beschikken die je comfortabel zijn in de bergen. Er zijn verschillende soorten bergschoenen te koop, dus kijk goed naar welke schoenen jouw voorkeur hebben.

    Neem voldoende eten en drinken mee

    Tijdens het wandelen in de bergen verlies je veel vocht, omdat je veel energie verbruikt. Neem daarom altijd genoeg eten en drinken mee. Voor een dagtocht is een fles van twee liter water (of andere drank) aan te raden, evenals koolhydraatrijke voeding zoals brood en (gedroogd) fruit.

    Officiële voorschriften van bergwandelen downloaden

    Hoewel er dus geen officiële regels zijn van bergwandelen is het heel verstandig om je in te lezen voor vertrek. In de bijlage vind je de officiële veiligheidsvoorschriften van het NKBV (Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging).

    Officiële bergwandelen voorschriften downloaden →

    Hoe voer je bergwandelen uit?

    Iedereen kan beginnen met bergwandelen, zolang je maar weet wat de eventuele risico's zijn en zolang je maar over een basisconditie beschikt. Gebruik het onderstaande stappenplan om een wandeling door de bergen te plannen.

    1. Zoek een passende bergroute uit

      Ga op zoek naar een bergwandeling die bij jouw niveau past. Dit kan online, in reisgidsen of via een wandelvereniging.

    2. Bereid je goed voor en zorg voor de juiste wandelgear

      Heb je eenmaal een wandelroute door de bergen gevonden dan is het zaak om je goed voor te bereiden. Schaf goede wandelschoenen aan die je voor de bergwandeling al eens uitgeprobeerd hebt tijdens een wandeling. Kijk goed naar het weer en de weersvoorspelling en trek laagjes kleding aan, zodat je wat uit of aan kunt trekken. Neem een petje of hoed mee tegen de zon en ga met een tas vol eten en drinken op pad.

    3. Begin op tijd met de wandeling

      In de bergen kan het weer zomaar omslaan. Daarom moet je goed naar de voorspelling kijken. Begin daarbij op tijd met wandelen zodat je altijd voor het donker weer op plaats van bestemming bent. Blijf onderweg op de gemarkeerde routes en volg altijd de route die je gepland had om verdwalen te voorkomen.

    4. Houd het weer altijd in de gaten

      Niets is zo veranderlijk als het weer in de bergen. Let daarom goed op het weer zodat je direct kunt anticiperen als dat nodig is.

    5. Neem voldoende pauze onderweg

      Tot slot is het belangrijk om onderweg voldoende te pauzeren. Op die manier geef je je voeten en lijf even rust en kun je energie opdoen voor de volgende etappe. Een pauze is eveneens een goed moment om even wat te eten en te drinken.

    Benodigdheden voor bergwandelen

    Wat heb je nodig voor bergwandelen?

    • Goede wandelschoenen voor de bergen;

    • Bijpassende wandelkleding voor de juiste weersomstandigheden;

    • Dagrugzak met eten en drinken;

    • Eventueel wandelstokken;

    • Petje tegen de zon;

    • Zonnebrandcrème;

    • Opgeladen telefoon met een duidelijke routekaart of een fysieke wandelkaart met een kompas.

    Wandelschoenen voor in de bergen

    Veelgestelde vragen bij bergwandelen

    Hoe kun je het beste trainen voor een bergwandeling?

    Om een goede conditie te hebben voor bergwandelen is het aan te raden om twee of drie keer per week rustig te hardlopen, te wandelen, te fietsen of te zwemmen. Dat zijn stuk voor stuk duursporten waarmee je je conditie opbouwt. Ook kun je in de sportschool wandelen op hoogte op de loopband of gebruikmaken van de crosstrainer.

    Hoeveel hoogtemeters kun je op een dag wandelen?

    Wanneer je over een goede conditie beschikt en/of wanneer je een geoefende bergwandelaar bent, dan kun je zo'n 400 tot 500 hoogtemeters per uur omhoog wandelen. Dalen gaat vaak iets sneller, tenzij het moeilijk en steil terrein betreft. Minder geoefende bergwandelaars moeten zo'n 300 hoogtemeters per uur kunnen halen; daar gaan de meeste wandelroutes vanuit.

    Welke spieren gebruik je met bergwandelen?

    Tijdens wandelen in de bergen gebruik je veel verschillende spieren. Je traint je buik en rug, maar ook je kuiten, bilspieren, hamstrings en quadriceps.

    Hoeveel verbrand je met bergwandelen?

    Hoewel het per persoon verschilt hoeveel calorieën je verbrandt, ligt het gemiddelde bij bergwandelen op ongeveer 550 calorieën per uur. Daarom moet je ook over genoeg eten en drinken beschikken om dit aan te vullen, omdat je energie nodig hebt voor het wandelen.

    Waar in Europa kun je goed bergwandelen?

    Er zijn verschillende plekken in Europa waar je goed kunt bergwandelen. Denk aan Zwitserland, Italië, Oostenrijk en Noorwegen, maar ook aan Schotland, Albanië, Ierland en de Azoren.