Regels om Australian football te spelen

Australian football wordt gespeeld op een cricketveld, of een ovaal veld met vergelijkbare afmetingen, met twee teams van achttien spelers. De bal die men gebruikt voor de sport heeft een ovale vorm en is gemaakt van leer, met een omtrek van 720-730mm x 545-555mm. Hetgeen waarin Australian football zich onderscheidt van andere soorten football is de snelle balcirculatie, deels dankzij het ontbreken van buitenspelregels. Daarnaast wordt er een vrije trap toegekend voor iedere goede vangbal over 15 meter of meer, ook wel ‘mark’ genoemd. Voor een leek zal de sport erg op een variant van rugby lijken, vooral door de vorm van de bal, maar de sport lijkt qua regels helemaal niet op rugby. De sport is, zoals de naam al doet vermoeden, erg populair in Australië, maar ook in Nieuw-Zeeland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt het veel gespeeld. Op deze pagina gaan we het hebben over alle regels en de geschiedenis rondom deze sport!

Officiële Australian football regels downloaden →

Uitleg over Australian football:

    Geschiedenis van Australian Football

    Australian football is ontstaan door het Engelse rugby te combineren met het Ierse Gaelic Football. De sport werd in de winter gespeeld door cricketspelers, als off-season training. De sport is ontstaan in het jaar 1858, toen de Melbourne Football Club op werd gericht. De officiële regels voor de sport ontstonden echter pas in het jaar 1866. De Victorian Football League, die vandaag de dag bekend staat als de Australian Football League, werd opgericht in het jaar 1896. Hierdoor werd de sport over het hele Australische content steeds bekender. De Grand Final is het einde van de jaarlijkse competitie en een waar hoogtepunt. Er kwamen uiteindelijk steeds meer competities en kampioenschappen bij, waardoor de sport zich kon uitbreiden naar de rest van de wereld.

    Welke regels zijn er bij Australian Football?

    Doel van de sport

    Het doel van Australian Football is de ovale bal tussen de doelpalen schoppen. Hiermee scoort een team een doelpunt. Gaat de bal tussen de middelste doelpalen, dan scoort het team hier 6 punten mee. Gaat de bal tussen de doelpaal en een zijpaal, dan wordt dit een ‘behind’ genoemd en krijgt het team 1 punt. Dit geldt ook als de bal een doelpaal raakt. Een team mag een eigen doelpunt maken om op die manier de bal terug te spelen. Dit betekent wel dat het andere team 1 punt krijgt, maar dat is natuurlijk beter dan 6 punten. Het team dat aan het einde van de wedstrijd de meeste punten heeft verzameld, wint. Mocht de wedstrijd eindigen in gelijkspel, dan wordt er gekeken welk team er meer goals dan behinds heeft gescoord.


    Basis spelregels

    Australian Football heeft een aantal basisregels:

    • Lopen met de bal: Het is toegestaan om met de bal te lopen, zolang de speler ervoor zorgt dat de bal iedere 15 meter een keer de grond raakt, ook wel een bounce genoemd. Gebeurt dit niet, dan krijgt het andere team een vrije trap. 

    • De bal schoppen: Spelers mogen de bal in iedere richting schoppen. Wordt de bal gevangen zonder dat deze de grond of een andere speler raakt, dan krijgt de speler een ‘mark’ toegekend. Dit is een vrije trap vanaf de plek waar de mark werd toegekend. Een speler mag niet meer aangevallen worden na het maken van een mark. Valt een andere speler hem of haar toch aan, dan kan de scheidsrechter een 50 meter penalty toekennen. 

    • Spelers tackelen: Iedereen mag de speler tackelen die de bal in bezit heeft. Spelers mogen ook spelers tackelen die hun teamgenoot die in balbezit is willen tackelen. Tackelen mag alleen boven de knie of onder de schouders. Spelers mogen alleen van achteren aanvallen door een andere speler achteruit te trekken. Elkaar duwen is niet toegestaan. Spelers mogen bij het tackelen niet aan elkaars shirts trekken. Alleen de armen en schouders mogen gebruikt worden bij het uitvoeren van een tackle. Als een speler foutief tackelt, krijgt het andere team een vrije trap.

    Speeltijd en opstelling spelers

    Een Australian Football wedstrijd duurt maximaal 120 minuten die opgedeeld worden in vier speelkwarten. Een kwart duurt normaal gesproken 20 minuten, maar dit kan oplopen tot 30 minuten als de tijd tussendoor stil wordt gezet, bijvoorbeeld bij een overtreding of een blessure. Ieder team bestaat uit 18 spelers in het veld en 4 wisselspelers. De spelers mogen zo vaak wisselen als ze willen en mogen wisselen wanneer ze willen. De 18 veldspelers staan opgesteld in vijf linies:

    1. Achterlinie

    2. Half-achterlinie

    3. Middenlinie

    4. Half-voorlinie

    5. Voorlinie

    Iedere speler mag zich in principe over het hele veld bewegen, maar tactisch gezien heeft iedereen een eigen positie. De rover en de twee volgers moeten altijd in de buurt van de bal blijven. De posities binnen een Australian Football team zijn:

    • 1 Fullback: De centrale achterspeler. Hij moet de bal veroveren en de aanval opzetten. 

    • 2 Black Pockets: Vleugelverdedigers die net als de fullback in de achterlinie blijven en hem ondersteunen. 

    • 3 Halfbacks: Spelen in de half-achterlinie. Ze veroveren de bal en spelen deze terug naar de center of vleugelspelers. 

    • 1 Center: De centrale middenvelder, in principe de spelbepaler van een team. 

    • 2 Vleugelspelers: Spelen samen met de center in de middenlinie en zijn het aanspeelpunt. Spelen de bal weer door naar de aanvaller. 

    • Half-forwards: Vallen aan, proberen te scoren en zorgen dat de bal zoveel mogelijk in het aanvals gebied blijft. 

    • 2 Forward Pockets: Spelen in de voorlinie en ondersteunen de full-forward. 

    • 1 Full-forward: Centrale speler in de voorlinie. Hij is in feite de spits en is verantwoordelijk voor het scoren van behinds. 

    • 1 Rover

    • 1 Volger

    Officiële regels van Australian Football downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van Australian Football? Hier kun je de officiële AFL-regels downloaden. Deze zijn enkel in het Engels beschikbaar.

    Officiële Australian Football regels downloaden →

    Hoe speel je Australian Football?

    Wil je zelf graag aan de slag met Australian Football? Dat is natuurlijk mogelijk, maar je hebt wel twee teams van achttien spelers nodig, wat het voor beginners vaak wat lastig maakt. In Nederland zijn er ook niet echt clubs voor deze sport, maar wel voor American Football of Rugby. Toch is er wel een Nederlandse AFL, wat betekent dat de sport hier wel op wedstrijdniveau beoefend kan worden. Maar hoe begin je nu eigenlijk met het spelen van Australian Football?

    1. Bestudeer de sport

      Wil je graag beginnen met het spelen van Australian Football? Dan is het verstandig om de sport eerst eens goed te bestuderen, samen met sporten die erop lijken. Zo krijg je al een duidelijk beeld van het doel van het spel en het wedstrijdverloop. Kijk bijvoorbeeld naar professioneel Australian Football op tv of on demand.

      Officiële regels downloaden →
    2. Train de belangrijke vaardigheden

      Als je een goed beeld hebt van het spelverloop en de regels van de sport, kun je aan het trainen gaan. Het is handig om eerst de vaardigheden die je voor Australian Football nodig hebt te trainen, zoals reactievermogen, snelheid en tactiek.

    3. Zoek een vriendenteam

      Uiteindelijk wil je de sport natuurlijk echt kunnen spelen, dus moet je op zoek naar een club of een vriendenteam. Aangezien de sport niet heel populair is in Nederland, kan dat lastig zijn. Er zijn mogelijk wel rugbyteams of American Football clubs die ook interesse zouden kunnen hebben in het spelen van Australian Football als extra training.

    Benodigdheden om Australian Football te spelen

    Wat heb je nodig om Australian Football te spelen:

    • Cricketveld

    • Ovale leren bal

    • Beschermende uitrusting

    • Goede sportschoenen met noppen

    • Doelpalen

    Veelgestelde vragen bij Australian Football

    Hoe heet voetbal in Australië?

    Australian Football is een soort vorm van voetbal, ontstaan in Australië. Het lijkt voor leken vaak op American Football of rugby.

    Hoelang duurt een Australian Football wedstrijd?

    Een Australian Football wedstrijd duurt maximaal 120 minuten. Het wordt gespeeld in vier kwarten van 20 tot 30 minuten, afhankelijk van het aantal keer dat de tijd stop wordt gezet.

    Wat is de meest populaire sport in Australië?

    De meest populaire sport in Australië is cricket. In de wintermaanden spelen cricketspelers vaak Australian Football als off-season training.