Regels van Woordritsen

Bij Woordritsen moet de speler steeds 1 woord tussen 2 woorden plaatsen. Zo ontstaan er dan 2 verschillende woorden. Het is een uitdagende puzzel, maar wel eentje die leuk (en soms hilarisch) is om te doen.

Uitleg over Woordritsen:

    Oude vrouw speelt een puzzel bij een kopje koffie en een glas water

    Geschiedenis van Woordritsen

    Oorspronkelijk heette het spel ‘Woordritsen’ gewoon ‘aanvulpuzzel’, maar het televisieprogramma Tien voor Taal gebruikte het spel in hun televisieprogramma. Daar werd het ‘woordritsen’ genoemd. Sindsdien gebruiken steeds meer mensen deze benaming. Bij het belspel ‘Puzzeltijd’ noemde men het spel ‘Addword’.

    Welke regels zijn er bij Woordritsen?

    Woordritsen is heel simpel te spelen. Je moet alleen rekening houden met deze regels.

    Woord invullen

    Je ziet twee woorden: woord A en woord C. Daartussen moet woord B komen. Een voorbeeld: ‘snor’ is woord A en ‘ster’ is woord C. Woord B kan dan ‘fiets’ zijn. Want ‘snorfiets’ is een woord, en ‘fietsster’ ook. Je zorgt er iedere keer voor dat er nieuwe woorden ontstaan.

    Echt bestaande woorden

    Woordritsen is geen manier om tot nieuwe woorden te komen, maar een puzzel. De woorden die je vormt, moeten dus ook echt bestaan. Om te controleren of dat het geval is, kun je een woordenboek gebruiken.

    Punten scoren

    Voor de woorden die je goed hebt, scoor je punten. Het is de bedoeling zoveel mogelijk woorden goed in te vullen om uiteindelijk zoveel mogelijk punten te behalen.

    Officiële regels van Woordritsen downloaden

    Er zijn geen officiële regels van Woordritsen. Het spel kan maar op één manier gespeeld worden. Online speel je tegen de computer, die woorden goedkeurt of afkeurt.

    Hoe speel je Woordritsen?

    Woordritsen spelen is niet moeilijk. Je hoeft alleen deze stappen te volgen.

    1. Online spelen of printen

      Woordritsen speel je online op een puzzelsite, of kan je printen. Op het internet zijn allerlei stencils te vinden die je kunt gebruiken om als invuloefening te doen. Je print ze heel gemakkelijk uit.

    2. Vul de woorden in

      Als je een stencil hebt, of online speelt, vul je het woord tussen A en C in. Elke keer dat je een combinatie maakt die klopt, verdien je punten. Alle woorden moeten echt bestaande woorden zijn: zowel woord A, woord B als woord C. Alleen dan verdien je punten.

    3. Controleer de woorden

      Controleer of alle woorden echt bestaan en ken jezelf dan punten door. De woorden worden steeds moeilijker, dus denk er goed over na. Het is echt een denksport.

    Veelgemaakte fouten bij Woordritsen

    Bij Woordritsen kun je eigenlijk maar één fout maken: niet bestaande woorden gebruiken of vormen. Alle woorden, zowel A, B, als C, moeten kloppen en bestaan. Alleen dan verdien je punten. Als de woorden niet bestaan, kun je geen punten verdienen;

    Oude man is een denkspel aan het spelen en draagt een bril

    Benodigdheden om Woordritsen te spelen

    Wat heb je nodig om Woordritsen te spelen/uit te oefenen:

    • Een internetverbinding (als je online speelt);

    • Een stencil om de woorden op in te vullen;

    • Een uitgebreid vocabulaire.

    Kind lost een puzzel op terwijl ze op bed ligt

    Veelgestelde vragen bij Woordritsen

    Hoe speel je Woordritsen?

    Je speelt Woordritsen door woorden in te vullen op plaats B, zodat uit woord A een nieuw woord ontstaat en uit woord C een nieuw woord ontstaat. Alle woorden moeten echt bestaan.

    Waar komt de naam ‘Woordritsen’ vandaan?

    De naam ‘Woordritsen’ werd bedacht door het televisieprogramma ‘Tien voor Taal’. Eigenlijk heette het spel voorheen ‘aanvulpuzzel’, maar het televisieprogramma maakte deze naam populair.

    Met hoeveel personen speel je Woordritsen?

    In principe speel je Woordritsen alleen. Het is een variant van het kruiswoordpuzzel.