Regels van De Betoverde Doolhof

Er is iets vreemds aan de hand met het doolhof. Er liggen opeens geheimzinnige voorwerpen en er zijn levende wezens die zich maar vreemd gedragen. Zou de doolhof betoverd zijn? Daar kom je achter als speler van de Betoverde Doolhof. Een spel voor 1 tot 4 spelers vanaf 8 jaar.

Officiële De Betoverde Doolhof regels downloaden →

Uitleg over De Betoverde Doolhof:

  Magisch doolhof met planten

  Geschiedenis van De Betoverde Doolhof

  De Betoverde Doolhof wordt ook wel Doolhof genoemd. Het is een bordspel van twee tot vier personen vanaf acht jaar. Bedenker van het spel is Max J. Kobbert. Hij ontwierp samen met Herbert Lentz, Horst Laupheimer en Wolfgang Scheit dit legendarische spel.

  Welke regels zijn er bij De Betoverde Doolhof?

  Er zijn bij dit spel niet zoveel regels. Het is eigenlijk meer een puzzel dan een competitief spel. Je blijft kaarten schuiven en speelstukken verschuiven. Zo kom je uiteindelijk bij de schat terecht. Maar: daarvoor moet je wel eerst je doelen behalen.

  Doel van het spel

  Het doel is om zo snel mogelijk het doolhof door te komen, op zoek naar de schat. Wanneer je de schatkaart hebt bereikt, laat je deze aan de andere spelers zien. Bij de volgende beurt bekijkt de speler zijn tweede schatkaart en probeert dan het volgende doel te bereiken. Uiteindelijk gaat het erom dat je alle schatkaarten omdraait en al je doelen hebt bereikt.

  Kaarten schudden

  Voordat je dit spel speelt, moet je de doolhofkaarten goed schudden en op de vrije velden van het speelbord leggen. Op die manier ontstaan door toeval de gangen in de doolhof. Eén kaart blijft over.

  Verdeling

  Verdeel de 24 kaarten met voorwerpen en figuren onder de spelers. Dit zijn de zogenoemde schatkaarten. Ook deze kaarten moet je eerst schudden. Iedere speler legt zijn schatkaarten met de afbeelding naar beneden op een stapel voor zich neer.

  Officiële regels van De Betoverde Doolhof downloaden

  De officiële spelregels van dit spel zijn bedacht door de uitgever Ravensburger. De spelregels zitten bij het spel , maar kun je ook online terugvinden.

  Officiële De Betoverde Doolhof regels downloaden →

  Hoe speel je De Betoverde Doolhof?

  Dit spel spelen is niet moeilijk, maar het kan wel wat uitdagingen brengen. De kaart van de doolhof verandert namelijk de hele tijd.

  1. Begin van het spel

   Bij De Betoverde Doolhof mag de jongste speler beginnen. Die bekijkt zijn bovenste schatkaart en legt de kaart daarna gedekt voor zich. De afbeelding op de kaart geeft aan wat het eerste doel is. Om het doel te bereiken, moet de speler een doolhofkaart inschuiven, zodat het doolhof verandert. Daarna verplaatst de speler zijn pion.

  2. Het doolhof veranderen

   De Betoverde Doolhof zou niet zo heten, als het niet de hele tijd zou veranderen. De doolhof verandert doordat spelers overgebleven kaarten inschuiven aan de zijkant van het speelbord. Aan de andere kant van het spel wordt een kaart uitgeschoven. Die kaart blijft naast het speelbord liggen, tot de volgende speler aan de beurt is. Er blijft steeds een doolhofkaart over. Wanneer een doolhofkaart uit het spel is geschoven, mag de volgende speler die niet meer op dezelfde plaats terugschuiven. Je mag dus geen verschuivingen ongedaan maken. Als je de doolhofkaart hebt veranderd, moet je ook je pion verzetten.

  3. Pionnen verplaatsen

   Heb je een doolhofgang verplaatst? Dan mag je de pion naar eigen inzicht zo ver verplaatsen als de gangen doorlopen. Laat je de pion liever staan? Dan mag dat ook. Je mag op één speelveld staan met meerdere pionnen. Het is geen schaken, dus je hoeft niet te slaan. Is het doel niet direct bereikbaar? Dan mag je de pion zo neerzetten, dat je doel bij de volgende beurt wel bereikbaar wordt.

  4. De Betoverde Doolhof winnen

   Je wint het spel als je al je schatkaarten hebt omgedraaid en ook al je doelen hebt bereikt. Dan hoef je alleen nog je pion weer terug te brengen naar het beginpunt. Lukt je dat? Dan ben jij de winnaar van dit spel.

  Veelgemaakte fouten bij De Betoverde Doolhof

  Bij dit spel is het belangrijk dat je blijft vergelijken, passen en meten. Doe je een verkeerde zet, dan is de kans groot dat de doolhof voor jou doodloopt. Zo kun je het spel niet winnen. Zoals gezegd lijkt het meer een puzzel dan en spel. Iedereen speelt voor zich. Je moet dus eigenlijk niet te veel praten.

  Benodigdheden om De Betoverde Doolhof te spelen

  Wat heb je nodig om De Betoverde Doolhof te spelen/uit te oefenen:

  • Een speelbord met 34 doolhoftegels;

  • 24 schatkaarten;

  • 1 spelstuk (pion) in zijn spelerskleur;

  • 1 tot 4 spelers;

  • Engelengeduld.

  Rode pion in een houten doolhof

  Veelgestelde vragen bij De Betoverde Doolhof

  Wat is het doel van De Betoverde Doolhof?

  Het doel van het spel is dat je al je schatkaarten omdraait, alle doelen bereikt en tot slot je pion weer terugbrengt naar het beginpunt. De speler die dat als eerste lukt, is de winnaar.

  Wanneer steek je een kaart in bij De Betoverde Doolhof?

  Bij elke beurt van een speler moet een kaart ingeschoven worden. Daarvoor moet eerst de bovenste schatkaart bekeken worden. Na het insteken van een kaart, verplaats je je pion.

  Hoeveel tegels zijn er bij De Betoverde Doolhof?

  Dit spel kent 34 doolhoftegels op het speelbord. Het is toegestaan om met meerdere pionnen op één tegel te staan. Je hoeft dus niet per se te slaan. Iedere speler speelt het spel immers voor zichzelf.