Regels om waterpolo te spelen

Waterpolo is, zoals de naam al zegt, een watersport die wordt gespeeld met een bal in een zwembad, nooit in natuurwater. De sport wordt vooral beoefend in Zuid- en Oost-Europa, waar hij ook veel op professionele basis wordt uitgeoefend. Het is een teamsport waarbij het doel is om de bal zo vaak mogelijk in het doel van de tegenstander te krijgen. Iedere keer dat dit lukt, krijgt een team een doelpunt. Het team met de meeste doelpunten aan het einde van de wedstrijd, wint uiteraard. Ben je benieuwd naar de regels van waterpolo? Op deze pagina vertellen we je alles over deze watersport, van de geschiedenis tot de regels en het spelverloop!

Officiële waterpolo regels downloaden →

Uitleg over waterpolo:

    Vrouwen spelen waterpolo in het zwembad

    Geschiedenis van waterpolo 

    Hoe waterpolo precies ontstaan is, weten we niet zeker. De Schotse William Wilson wordt wel eens de ‘uitvinder van het handbal in het water’ genoemd. Hij zou in het jaar 1876 de vraag hebben gekregen van een zwemvereniging in Aberdeen om regels op te stellen voor een balspel in het water. De eerste officiële waterpolowedstrijd zou in het jaar 1877 zijn gespeeld tijdens het Bon Accord Swimming Festival in de Schotse rivier de Dee. Of hij de sport nog verder heeft ontwikkeld hierna, is niet bekend. Waterpolo werd in het jaar 1885 officieel erkend als sport en in 1887 werden er voor het eerst echte doelen gebruikt. In Engeland richtte men in het jaar 1888 een waterpolocommissie op en werd het eerste nationale kampioenschap gespeeld. In dat jaar werden ook de officiële regels van waterpolo vastgelegd en begon de sport ook in andere landen bekend te worden. Dit begon in de Verenigde Staten en later werd waterpolo ook bekend in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije en Italië.

    Mannelijke speler bij waterpolo heeft bal in zwembad

    Welke regels zijn er bij waterpolo?

    De basisregels

    Waterpolo kent een aantal basisregels. Hieronder geven we je een kort overzicht van de meest belangrijke regels van de sport: 

    • Afmetingen speelveld: De afmetingen van het speelveld zijn 20 bij 30 meter bij de heren en 20 bij 25 meter bij de dames. 

    • Diepte van het bad: Het bad dat gebruikt wordt voor waterpolo moet minimaal 1,80 meter diep zijn. 

    • De bal: De bal bij waterpolo heeft ongeveer dezelfde afmetingen als de bal bij voetbal. De bal heeft wel meer grip, waardoor deze met 1 hand vast kan worden gehouden. 

    • De teams: De waterpolo teams bestaan uit 7 spelers, waarvan 6 veldspelers en 1 keeper. 

    • De wedstrijd: Een waterpolo wedstrijd bestaat uit 4 periodes, die ieder maximaal 8 minuten zuivere speeltijd bevatten. De duur van een wedstrijd kan echter per land of competitie verschillen.  

    Overtredingen

    Doordat het spel wordt gespeeld in een zwembad, kan het voor scheidsrechters echter lastig zijn om te zien of er een overtreding wordt gemaakt. Onder water kan van alles gebeuren dat zij niet zien. Overtredingen die ze wel zien, worden uiteraard bestraft. Er zijn verschillende soorten overtredingen die voor kunnen komen: 

    • 2 handen: Als een veldspeler de bal met 2 handen vastpakt, krijgt de tegenstander een vrije worp. 

    • Afzetten: Als de speler die de bal krijgt op de bodem staat of zich tegen de bodem afzet, krijgt de tegenstander ook een vrije worp. 

    • Tegenstander vasthouden: Als een speler een tegenstander vasthoudt of de bal weggooit na het fluitsignaal van de scheidsrechter, wordt dit bestraft met een U20. Dit houdt in dat een speler naar de hoek van het bad bij de eigen achterlijn moet zwemmen en hij of zij hier 20 seconden moet wachten tot de scheidsrechter een teken geeft dat de speler weer terug in het spel mag. 

    • U20 binnen 5-meter gebied: Als een speler een U20 krijgt binnen het 5-meter gebied, volgt er een 5-meter bal. Dit houdt in dat er een vrije worp komt met 5 meter tussen de speler en de keeper. 

    • 3 keer een U20: Krijgt een speler 3 keer een U20 in één wedstrijd, dan wordt hij of zij uit het spel gehaald en vervangen door een andere speler. 

    Naast de U20 en vrije worpen is er nog een andere straf die kan worden toegekend, de UMV, ofwel Uitsluiting met Vervanging. Op de volgende momenten krijgt een speler een UVM toegekend:

    • Een speler heeft driemaal een U20 toegekend gekregen. 

    • Een speler beledigd de scheidsrechter, begaat een ernstige overtreding of maakt een slaande beweging. In sommige gevallen heeft dit zelfs een UMV4 tot gevolg, wat inhoudt dat het team 4 minuten zonder vervanger moet spelen. 

    Aanvallen en scoren

    Aanvallen en scoren zijn uiteraard erg belangrijke onderdelen van het waterpolo. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je moet weten over het aanvallen en scoren bij deze watersport:

    • De aanvallende ploeg krijgt 30 seconden aan balbezit. In die tijd moeten ze een schot op het doel lossen. Doen ze dit niet binnen de tijd, dan krijgt de tegenstander de bal. 

    • Lost het team in balbezit binnen de 30 seconden wel een schot, maar blijft de bal toch in eigen bezit, dan krijgt het aanvallende team opnieuw 30 seconden de tijd om een schot te lossen. 

    • Als er een overtreding wordt gemaakt, krijgt de tegenpartij een vrije worp. 

    • Bij een vrije worp mag een speler in één keer op het doel schieten, behalve als de vrije worp zich in het 5-meter gebied bevindt.

    Officiële regels van waterpolo downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van waterpolo? Je kunt het reglement downloaden op de website van de KNZB of hier.

    Officiële waterpolo regels downloaden →

    Hoe speel je waterpolo?

    Wil jij graag leren hoe je waterpolo speelt? Er is niet echt een minimumleeftijd om te beginnen met waterpolo, maar het is natuurlijk wel erg belangrijk dat je kunt zwemmen. Je moet zwemdiploma A op zak hebben om te kunnen starten met waterpolo. Hieronder geven we een aantal tips voor de mensen die aan de slag willen met waterpolo!

    1. Sluit je aan bij een team

      Aangezien waterpolo een teamsport is, kun je er natuurlijk niet echt mee beginnen totdat jij je aansluit bij een team. Tot en met 18 jaar speel je meestal in gemengde teams, daarna ga je over naar de dames senioren of de heren senioren. Train altijd eerst een paar keer mee met een team voordat jij je officieel bij hen aansluit. Zo weet je zeker dat je een klik hebt met je teamgenoten en dat de sport echt bij jou past.

    2. Vaak genoeg trainen

      Over het algemeen hebben waterpolo teams twee trainingen per week. Het is dus verstandig om te bedenken of je hier de tijd voor hebt voordat je er aan begint. Aangezien je deel uitmaakt van een team, verwachten jouw teamgenoten natuurlijk wel dat je er net zoveel tijd in steekt als de rest.

    3. Meedoen aan wedstrijden

      Als je vaak genoeg hebt getraind met je team, ga je natuurlijk ook deelnemen aan wedstrijden. Dit is uiteindelijk het doel van het beoefenen van een teamsport. Alleen bij de jongste atleten worden er geen wedstrijden gespeeld, maar vanaf 8 jaar kun je meedoen aan competities door heel Nederland!

    Benodigdheden om waterpolo te beoefenen

    Wat heb je nodig om waterpolo te spelen:

    • Badmuts

    • Zwembad

    • Zwempak

    • Bal

    • Doelen

    Vrouw wil gele bal gooien bij waterpolo in het zwembad

    Veelgestelde vragen bij waterpolo

    Hoe lang duurt een waterpolo wedstrijd?

    Een wedstrijd bij waterpolo duurt over het algemeen minder dan een uur. Een wedstrijd bestaat namelijk uit vier perioden van 8 zuivere speelminuten.

    Is waterpolo moeilijk?

    Waterpolo is best lastig om onder de knie te krijgen, omdat het meerdere sporten met elkaar combineert. Daarnaast is het natuurlijk een erg intensieve sport, aangezien je constant in het water bent.

    Hoe oud moet je zijn voor waterpolo?

    Er zit geen minimum leeftijdsgrens aan waterpolo. Je moet in ieder geval in bezit zijn van zwemdiploma A om deze sport te kunnen beoefenen en je kunt meedoen aan wedstrijden vanaf 8 jaar.