Regels van Duizenden

Bij duizenden zijn de spelregels en het doel vrij simpel: het gaat erom dat je als speler zo snel mogelijk 1000 punten haalt. Ben je de eerste, dan win je het spel. Soms noemen we dit spel ook wel eens ‘zwarte wijven’ of ‘schoppenvrouwen’. Je kunt het spel met vier mensen individueel spelen, maar je kunt er ook voor kiezen om teams te vormen.

Officiële Duizenden regels downloaden →

Uitleg over Duizenden:

    Veel kaarten met de aas centraal

    Geschiedenis van Duizenden

    Voor het spel Duizenden geldt dat er geen geschiedenis van bekend is. We weten niet wie het heeft uitgevonden en waar het vandaan komt. Omdat het alleen een kaartspel is, zou je kunnen aannemen dat het is ontstaan in China. Daar werd namelijk het kaartspel uitgevonden in de 17e eeuw. Veel spellen uit die tijd zijn verloren gegaan.

    Welke regels zijn er bij Duizenden?

    Bij Duizenden gelden de volgende regels:

    Dezelfde kaarten en dezelfde kleur gebruiken

    Je mag bij Duizenden alleen een setje vormen door drie of meer kaarten van dezelfde waarde te gebruiken. Je mag ook 2 kaarten van dezelfde kleur gebruiken. In principe is het de bedoeling dat je drie keer dezelfde waarde, maar andere kleuren gebruikt. Dezelfde kleur mag je gebruiken als je 2 kaarten van dezelfde kleur hebt. Oplopende volgorde mag ook, bijvoorbeeld: aas, twee, drie, vier.

    Open stapels en gesloten stapels

    Bij Duizenden werk je met gesloten stapels en open stapels. Je krijgt hier al in het begin van het spel mee te maken. Je begint namelijk een speelbeurt door een kaart van de gesloten stapel te pakken, of de gehele open stapel over te nemen. Vanaf dat moment mag je de setjes op tafel leggen en kaarten aanleggen.

    Puntentelling duizenden

    Iedere kaart heeft zijn eigen aantal punten. Deze waardes kun je bij elkaar optellen, om zo uiteindelijk op 1000 uit te komen. Het werkt zo:

    • Twee tot en met negen: vijf punten

    • 10, boer, vrouw en heer: tien punten

    • Aas: 20 punten;

    • Joker: 25 punten;

    • Schoppenvrouw: 100 punten op tafel, 200 minpunten in de hand.

    Officiële regels van Duizenden downloaden

    De officiële spelregels vind je vooral online. Omdat het geen officieel uitgebracht spel is, vind je geen geschreven regels. Wel vind je online de speelwijze. Hier kun je het downloaden.

    Officiële Duizenden regels downloaden →

    Hoe speel je Duizenden?

    Bij Duizenden draait het allemaal om het maken van setjes. Hoe werk je daar precies mee?

    1. Kaarten uitdelen

      Om het spel te beginnen, deel je aan iedere speler 13 kaarten uit. De overige kaarten leg je gesloten op een stapel neer. Je draait de bovenste kaart om, en legt deze naast de gesloten stapel neer. Nu kun je het spel in rondes spelen. Elke ronde wordt door een andere speler begonnen. Wanneer een speler 1000 of meer punten heeft behaald, stopt het spel en is er een winnaar.

    2. Op tafel komen

      De eerste ronde speel je door de opengedraaide kaart te pakken of een gesloten kaart van de stapel te nemen. Je moet bij het spel setjes vormen, die je op tafel legt. Dit noemen we ‘op tafel komen’. Je kunt setjes maken door drie of meer kaarten van dezelfde waarde, maar andere kleuren, bij elkaar te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld een harten vijf, een schoppen vijf en een klaveren vijf neerleggen. Je mag alleen in de eerste beurt met slechts een set van 3 op tafel komen. Daarna is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk kaarten op tafel kwijtraakt.

    3. Setjes neerleggen

      Kaarten kwijtraken doe je door setjes neer te leggen. Vorm meerdere setjes van 3 of meer, of leg kaarten aan bij de setjes die al op tafel liggen. Je mag een speelbeurt eindigen met het weggooien van een kaart op de open stapel. Als je ervoor kiest om een kaart niet weg te gooien of op tafel te leggen, houdt de speler deze in de hand. Dan wordt er mee verder gespeeld. Dan telt de kaart ook mee voor de puntentelling als de ronde voorbij is.

    4. Kaart pakken

      Na het neerleggen van de setjes is het de beurt aan de andere spelers om een kaart te pakken en te kijken of zij een of meer setjes van drie of meer kunnen neerleggen. Je mag alleen kaarten aanleggen bij je eigen setjes. Dat mag alleen als een andere speler een joker bij een set heeft liggen, of als je in teamverband speelt.

    5. Ronde voorbij

      Een ronde is voorbij als alle spelers geen kaarten meer hebben. Op dat moment tel je de punten op. Heeft nog niemand duizend punten of meer? Dan speel je nog een nieuwe ronde, om zo uiteindelijk alsnog op duizend of meer uit te komen.

    Veelgemaakte fouten bij Duizenden

    Rode achterkant van talloze speelkaarten

    Om een kaart van de open stapel te mogen pakken, moet je minimaal drie kaarten in je hand hebben, waarvan twee kaarten die bij elkaar horen. Wanneer dit niet het geval is, mag je niet pakken. Wil je de bovenste kaart van de open stapel gebruiken, dan moet je het hele stapeltje kaarten pakken. Vaak gaan spelers hier de mist mee in, omdat ze voor de verkeerde strategie kiezen.

    Benodigdheden om Duizenden te spelen

    Wat heb je nodig om Duizenden te spelen/uit te oefenen:

    • Twee stokken kaarten;

    • Pen;

    • Papier;

    • 4 spelers.

    Veelgestelde vragen bij Duizenden

    Hoe speel je Duizenden?

    Bij Duizenden gaat het erom dat je 1000 punten verzamelt. Dat doe je door kaarten weg te spelen en kaarten te verdienen. De schoppenvrouw is de belangrijkste kaart. Die is 100 op tafel waard, maar 200 minpunten in de hand.

    Waarom heet het spel Duizenden ook wel schoppenvrouwen?

    Duizenden noemen we ook wel Schoppenvrouwen omdat dit de belangrijkste kaart in het spel is. Met dit spel kun je snel 100 punten verdienen, maar ook 200 punten kwijtraken, als je deze in de hand hebt. Daarom is het zaak hiermee zo snel mogelijk op tafel te komen.

    Lijkt Duizenden op Rummikub?

    Duizenden lijkt inderdaad wel wat op Rummikub, maar het wordt met kaarten gespeeld. Voor duizenden speel je met twee kaartspellen, inclusief jokers. Het spel is geschikt voor vier spelers, en het gaat erom als eerste 1000 punten te halen.