Regels om discuswerpen te beoefenen

Discuswerpen is een discipline binnen de atletiek waarbij de atleten een discus in een lensvorm zo ver mogelijk weg moeten werpen. De mannen doen dit met een discus met een gewicht van 2 kilogram en een middellijn van 220 millimeter en de vrouwen werpen met een discus van 1 kilogram en bij een middellijn van 181 millimeter. De junioren en de masters maken gebruik van discussen van afwijkende gewichten. Deze sport wordt al sinds de eerste Olympische Spelen ooit als Olympische sport beoefend. De regels van de sport zijn sindsdien natuurlijk wel wat veranderd, maar in de basis zijn ze nog hetzelfde. Ben je benieuwd naar de regels voor het discuswerpen? Op deze pagina bespreken we ze uitgebreid!

Officiële discuswerpen regels downloaden →

Uitleg over discuswerpen:

    Man in het blauw gaat discuswerpen

    Geschiedenis van het discuswerpen

    De oorsprong van de atletieksport discuswerpen ligt bij de Oude Grieken, zoals dat voor veel atletieksporten is. Het is echter wel een van de weinige onderdelen die niet uit het leger of uit de landbouw zijn voortgekomen. De oudste vermelding van het discuswerpen vinden we bij Homeros. Hij schreef over de Spelen die Achilles organiseerde ter ere van Patroclus. De discus heeft in de Griekse mythologie niet echt een goede naam, hij zorgde namelijk regelmatig voor ongelukken. Zo doodde Apollo zijn vriend Hyakinthos doordat de discus die hij gooide uit zijn baan werd geblazen door de God van de Westenwind, genaamd Zephyr. Dankzij archeologische vondsten en schilderingen op oude vazen weten we dat de discus oorspronkelijk een steen was. Later werden ze van ijzer, brons of lood gemaakt, omdat de discus van steen te makkelijk brak. De afstand die een atleet had gegooid werd vroeger gemarkeerd met een houten pen en later opgemeten met een meetlat. De techniek die men vroeger gebruikte bij het discuswerpen lijkt erg op de techniek die we vandaag de dag nog steeds gebruiken.

    Vrouw doet aan discuswerpen

    Welke regels zijn er bij discuswerpen?

    Het werpen van de discus en andere basisregels

    Atleten moeten de discus werpen vanuit een ring van beton met een doorsnede van 2,50 meter met opstaande kanten gemaakt van bandijzer met een hoogte van 14 tot 26 millimeter. Aangezien de atleet in de ring moet blijven bij het werpen, wordt er niet echt een aanloop genomen. In plaats daarvan gebruiken de atleten rotaties om snelheid op te bouwen. De afstand die een atleet heeft geworpen wordt van de rand van de ring tot de dichtstbijzijnde indruk die de discus in het veld heeft gemaakt, gemeten met een meetlat. De meeste wedstrijden geven iedere atleet drie pogingen om te werpen, waarna de zes of acht beste atleten nog eens drie pogingen mogen doen om de discus zo ver mogelijk weg te werpen.

    Het materiaal van de discus 

    De discus die wordt gebruikt voor het discuswerpen is vandaag de dag gemaakt van hout of kunststof met een vrij smalle metalen rand eromheen. Op het gebied van vorm mogen de discussen niet veel van elkaar verschillen, het enige waar variatie in is, is de manier waarop het gewicht verdeeld is over de discus. De topatleten op het gebied van discuswerpen gebruiken discussen waarbij meer dan 90% van het gewicht in de rand van de discus zit. Bij eenvoudige discussen is dit slechts 70% van het gewicht. Discuswerpers dragen vaak speciale schoenen die maar weinig profiel hebben aan de onderkant van de zool. Dit maakt het makkelijker voor hen om rotaties te maken binnen de ring als ze de discus gaan werpen. De gewichten die worden gebruikt per klasse zie je in het overzicht hieronder:

    • Meisjes junioren B werpen met 1 kg.

    • Jongens junioren B werpen met 1,5 kg.

    • Meisjes junioren A werpen met 1 kg.

    • Jongens junioren A werpen met 1,75 kg.

    • Dames senioren/masters werpen met 1 kg.*

    • Heren senioren/masters werpen met 2 kg.*

    * Masters mogen na een bepaalde leeftijd met een lichter gewicht werpen.


    Regels voor de veiligheid

    Er zijn ook nog een aantal regels opgesteld bij discuswerpen om de veiligheid van de atleten en omstanders te waarborgen. Zo staat er om de ring vanuit waar atleten de discus werpen een werpkooi gemaakt van gaas die slechts aan één zijde een opening heeft. Dit is natuurlijk de richting waarin de atleten de discus moeten werpen. Alleen dan is de worp geldig. Daarnaast moet de discus in een bepaalde sector van het veld landen. Pas wanneer de discus landt, mag de atleet de ring verlaten via de achterste helft ervan.

    Officiële regels van discuswerpen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het discuswerpen? Hier kun je gratis de officiële discuswerpen regels downloaden.

    Officiële discuswerpen regels downloaden →

    Hoe beoefen je discuswerpen?

    Als je zelf wil gaan starten met discuswerpen, gaat dat natuurlijk wel anders dan wanneer je wil beginnen met voetballen. Voetballen is namelijk een erg toegankelijke sport die je gewoon op straat kunt oefenen. Discuswerpen kun je natuurlijk niet zomaar ergens in een veld gaan oefenen, want dat kan erg gevaarlijk zijn. Je wil niet dat je een zelfde soort ongeluk krijgt als Apollo. Wil je beginnen met discuswerpen, dan moet je dit dus in ieder geval op een atletiekbaan doen die hier geschikt voor is. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Wij helpen je graag op weg!

    1. Vind een atletiekbaan in jouw buurt

      Ga als eerste op zoek naar een atletiekbaan bij jou in de buurt die ook ruimte heeft voor discuswerpers. Dit is een belangrijke basis, want zonder atletiekbaan kun je het discuswerpen niet beoefenen, ook niet als amateur of hobbyist. Een atletiekbaan deel je altijd met andere atleten die misschien ook wel andere disciplines beoefenen, dus houdt altijd rekening met elkaar en vraag de eerste keer meteen naar de regels van de betreffende atletiekbaan.

      Officiële regels downloaden →
    2. Observeer andere atleten

      Vind je het lastig om meteen te starten met werpen? Observeer dan eerst andere atleten tijdens het discuswerpen. Hier kun je veel van leren, met name op het gebied van de techniek. Iedereen pakt het werpen net anders aan, daarom is het goed dat je verschillende atleten in actie ziet en begrijpt wat ze doen en waarom.

    3. Leer de techniek kennen

      Ten slotte is het natuurlijk belangrijk dat je de basistechniek voor het discuswerpen onder de knie krijgt. Ga deze dus vooral veel oefenen en ontwikkel je eigen stijl. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je de discus op een ontspannen manier vasthoudt en dus niet klemt. Hij moet losjes in je hand liggen en de rand ligt op je laatste vingerkootjes. Het afwerpen doe je met je wijsvinger of je middelvinger. Een rechtshandige werper werpt de discus dus met de klok mee.

    Benodigdheden voor discuswerpen

    Wat heb je nodig om discuswerpen uit te oefenen:

    • Speciale sportschoenen met weinig profiel

    • Een discus

    • Een geschikte atletiekbaan 

    • Meetlat 

    • Werpkooi en werpring

    Man maakt zich klaar voor discuswerpen

    Veelgestelde vragen bij discuswerpen

    Hoe beoefen je discuswerpen?

    Houd de discus ontspannen vast. Hij moet losjes in je hand liggen en de rand ligt op je laatste vingerkootjes. Het afwerpen doe je met je wijsvinger of je middelvinger. Een rechtshandige werper werpt de discus dus met de klok mee.

    Wat is het wereldrecord bij discuswerpen?

    Het huidige wereldrecord discuswerpen bij de mannen is 74 meter en bij de dames ligt het wereldrecord hoger dan 76 meter.

    Wat is de oorsprong van het discuswerpen?

    Discuswerpen is bedacht door de Oude Grieken, zoals bijna iedere atletieksport. Het is echter niet ontstaan in het leger of op het land.