Regels om golf te spelen

Golf is wereldwijd een erg populaire sport. Het is een balspel waarbij het doel is om een kleine bal in zo min mogelijk slagen in een klein gat in de grond te slaan. Men slaat de kleine, harde bal vanaf een zogenoemde tee in de richting van het met een vlag gemarkeerde punt, ook wel de hole genoemd. Golf wordt gespeeld op een speciale golfbaan, die vaak begroeid is met gras en een aantal zandvlakten en heuvels bevat. Er zijn vandaag de dag enorm veel varianten op de originele golfsport, waaronder midgetgolf en boerengolf. Dit soort spellen zijn erg populair bij recreatieve golfers en zelfs bij mensen die verder eigenlijk nooit golfen. Ben je benieuwd naar de regels van het golf en hoe de sport ontstaan is? Op deze pagina vertellen we je alles over golf en de varianten van deze populaire sport!

Officiële golf regels downloaden →

Uitleg over golf:

    Man met witte kleding en witte pet speelt golf

    Geschiedenis van golf

    Verschillende soorten sporten worden gezien als de voorganger van golf, maar of dit in de praktijk ook zo was, weet niemand zeker. In de geschriften van Egyptenaren, Perzen, Grieken en Romeinen zijn al verwijzingen te vinden van een sport die doet denken aan het hedendaagse golf. Sporten als hockey, polo en croquet zouden ook kunnen zijn ontstaan uit golf. Ook hier is echter geen bewijs voor. Wat we wel weten, is dat golf niet plotseling ontstaan is. De sport heeft een lange ontwikkeling doorgemaakt die al duizenden jaren geleden begonnen is. Dat de sport al zo oud is, werd echter pas in de loop van het jaar 2008 ontdekt. Daarvoor dachten we dat de eerste verwijzing die te vinden was naar golf afkomstig was uit het jaar 1297, toen er op 26 december een golfwedstrijd werd gespeeld in Loenen aan de Vecht. Deze wedstrijd zou toen gespeeld werden ter herdenking van de moord op Floris V., Graaf van Holland en Zeeland. Tot op heden wordt dit verhaal echter in twijfel getrokken.

    Nederlanders en Schotten voeren vandaag de dag nog steeds de discussie welk land nu de bakermat is voor de sport golf, Nederland of Schotland. Waar de sport nu echt is ontstaan, is helaas niet met zekerheid te zeggen. Wat we wel weten, is dat de bemanning van Willem Barentsz tijdens hun overwintering op Nova Zembla in het jaar 1597 golf speelde. Dit is terug te zien in het dagboek van Gerrit de Veer. Voorlopers van het golfspel zijn malie, een soort minigolf en colf, dat werd gespeeld met een stok. Malie was vooral in de Middeleeuwen een erg populaire sport. De grootste verandering in het golfspel door de jaren heen was het spelen met een kleine bal in plaats van een grote, houten bal. Hierdoor was het mogelijk om veel verder te slaan dan bij voorgaande versies van de sport.

    Minigolf met de familie

    Welke regels zijn er bij golf?

    Het basisprincipe van golf

    Afhankelijk van de afstand tussen de tee en de hole wordt er bepaald binnen hoeveel slagen een speler de bal in het gat moet krijgen. De hoeveelheid slagen waarin een hole gespeeld zou moeten worden, wordt ook wel ‘par’ genoemd. Dit staat voor Professional Average Result. Men neemt aan dat een speler 2 putts nodig heeft, bij een par 4 ga je er dus vanuit dat de bal in 2 slagen in de green ligt (de zone rondom de hole). Bij een par 5 mag je er 3 slagen over doen. Hieronder vindt je de lengtes van de holes, gemeten vanaf de herenbacktee:

    • Par 3 = 80 - 235 meter (85 - 250 yards)

    • Par 4 = 220 - 450 meter (240-490 yards)

    • Par 5 = 415 - 630 meter (450-690 yards)

    • Par 6 = langer dan 631 meter (691 yards)

    Verschillende soorten slagen bij golf 

    Als een speler de bal gaat slaan bij golf, maakt hij of zij een golfswing. Afhankelijk van de golfclub die een golfer gebruikt en de kracht waarmee hij of zij slaat, zal de bal een bepaalde afstand afleggen. Tijdens een golfwedstrijd mag iedere speler veertien verschillende golfclubs bij zich hebben die ieder een eigen doel hebben in het spel. Er zijn ook spelers die spelen met een halve set aan golfclubs. Er zijn verschillende soorten slagen die golfers kunnen maken tijdens het spel:

    • De Volle slag: Je kunt met alle golfclubs een volle slag maken, behalve met een putter. 

    • De approach: Dit is de slag waarmee een speler zorgt dat de bal in de green terecht komt. Dit wordt vaak gedaan met een hoge bal die amper nog rolt als hij neer is gekomen. 

    • De Pitch: Deze slag wordt geslagen met een wedge vanaf gras, vaak een fairway of rough. Er bestaan verschillende soorten wedges, waaronder de pitching wedge, sandwedge, gapwedge en lobwedge. 

    • De Chip: Dit is een andere soort slag waarmee een speler kan zorgen dat de bal in de green komt. In dit geval gaat de bal eerst laag door de lucht en rolt dan door. 

    • De Lob Slag: Deze slag voeren spelers meestal uit door een sand-of lobwedge. De bedoeling is bij deze slag om de bal zo hoog mogelijk te spelen. 

    • De Flop: Deze slag is vergelijkbaar met de lob, de speler speelt de bal zo hoog mogelijk en zo dat de bal zo snel mogelijk stil ligt na het neerkomen. 

    • De Bunkerslag: Deze slag gebruikt men om de bal uit een bunker te slaan. Het gaat dan om een verre slag, waarbij de speler de bal zuiver dient te raken. Je kunt deze slag met iedere soort golfclub maken. Moet de bal uit een greenside bunker? Dan doen speler dit vaak door middel van een sand- of lobwedge. Een speler slaat de club dan in het zand vóór de bal. Hierdoor neemt de bal een korte vlucht richting de green. 

    • De Punch Slag: Deze slag kan een speler met diverse golfclubs maken. De bedoeling bij een punch slag is dat de bal laag blijft. 

    • Het putten: Het putten is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van het golf spel. Het doel is om de bal in de hole te slaan. Om dit te doen, hoeft de bal niet per se al op de green te liggen. Ligt de bal wel op de green, dan mag de golfer eventueel met een andere club spelen. Spelers kiezen hier echter bijna nooit voor. 

    Varianten van het golfspel 

    In het reguliere golf zijn er twee spelvarianten: strokeplay en matchplay:

    • Strokeplay: Het doel bij strokeplay is om een baan af te leggen in zo min mogelijk slagen (strokes). Hierin wordt eventueel wel nog de handicap van spelers verrekend. 

    • Matchplay: In deze variant spelen twee spelers of twee duo’s tegen elkaar, hole per hole. Wie de minste slagen heeft op een hole, wint die hole. Heeft één speler een hole meer gewonnen dan de ander, dan heet dit een ‘hole up’. De tegenstander heeft dan ‘one down’. Is er een gelijke stand? Dan noemen we dat ‘all square’. 

    Bij matchplay hoeven spelers niet per se alle holes te spelen. Heeft de ene speler of het ene team een grotere voorsprong dan de holes die er nog over zijn, dan kan hij of zij er samen met de tegenstander voor kiezen om het hierbij te laten. Op professionele toernooien wordt er vrijwel altijd gespeeld met strokeplay. De scores van verschillende rondes worden bij elkaar opgeteld om de winnaar te bepalen. Bij grote toernooien worden de rondes vaak over een lang weekend verspreid, soms zelfs donderdag tot en met zondag. Spelers spelen in groepjes van twee of drie, maar iedereen heeft individueel het doel om met zo min mogelijk slagen de banen door te komen. In het geval van een vierdaags toernooi valt na de 2de ronde een deel van de spelers af. Dit aantal ligt meestal rond de 60%. In het weekend blijven dan de beste spelers over. 

    De score wordt bijgehouden op basis van de par van de baan. De winnaar heeft de laagste score. Staan er meerdere spelers na de laatste ronde gelijk, dan moeten zij nog tegen elkaar spelen in de play-off. Dit kunnen organisaties op verschillende manieren doen. In de meeste gevallen gaat de play-off ook om het winnen van een hole. Heeft iedereen na de extra hole nog steeds een gelijke score, dan wordt er nog een hole gespeeld. Zo gaat het door tot er een winnaar uit het spel komt. 

    Midgetgolf

    Midgetgolf, ook wel minigolf genoemd, is een variant van het golfspel die men vooral recreatief beoefent. Het is een populaire bezigheid op vakantie of op de camping. Het idee van midgetgolf is dat je een parcours van 18 holes aflegt in zo min mogelijk slagen. Het is dus vergelijkbaar met de spelvariant strokeplay van het reguliere golf. Spelers spelen alleen met een putter en men mag zoveel ballen meenemen als hij of zij wil. Er worden wel eens kampioenschappen georganiseerd voor midgetgolf, maar het blijft vooral een recreatie sport.

    Boerengolf

    Boerengolf is ook een variant op het reguliere golfspel, die voor het eerst werd gespeeld in het jaar 1999. Het is een puur recreatieve golf variant die ook wel eens klompgolf, boerenklompgolf, boederijgolf, weidegolf of weilandgolf wordt genoemd. Je kunt het spel op zo’n 350 locaties spelen in Nederland, dit zijn voornamelijk boerderijen. De green is gewoon een vlak grasveld en als club wordt een houten club met een massieve klomp er onderaan gebruikt. De hole bestaat uit een ingegraven emmer met een vlag erbij waar een nummer op staat. Speciale kleding is niet vereist, maar goede waterdichte schoenen zijn wel aan te raden. Het is een spel dat enkel recreatief wordt gespeeld en dus geen officiële sportstatus heeft in Nederland.

    Officiële regels van golf downloaden

    Ben je benieuwd naar de regels van de balsport golf? Op de website van de Nederlandse Golf Federatie kun je het reglement downloaden! Via deze button download je het NGF Competitiereglement.

    Officiële golf regels downloaden →

    Hoe speel je golf?

    Wil jij graag golf gaan spelen? Dan ben je in het juiste land geboren. In Nederland stikt het namelijk van de golfbanen en het is een veel beoefende sport in ons land, zowel recreatief als op wedstrijdniveau. Veel mensen beginnen met golfen op een camping of op vakantie, puur als ontspanning. Maar wil je graag wat fanatieker golf gaan spelen, dan is dat in Nederland ook heel goed mogelijk. Ga jij starten met het spelen van golf? Hieronder geven we je een aantal tips!

    1. Haal je golfvaardigheidsbewijs

      Op de meeste golfbanen in Nederland is het verplicht om in bezit te zijn van een golfvaardigheidsbewijs. Het is een bewijs dat jij als speler aan de elementaire eisen van het golfen voldoet en de basisprincipes van het spel beheerst. Om dit te behalen, moet je uiteraard lessen nemen. Gelukkig zijn er in ons land genoeg verenigingen waar je les kunt nemen en ook onder begeleiden je golfvaardigheidsbewijs kunt halen!

    2. Spelen met handicap

      Als jij je golfvaardigheidsbewijs hebt gehaald, kun je zelf gaan oefenen op golfbanen. Je gaat dan proberen je handicap weg te trainen. Alle spelers beginnen met een handicap. Een 18-holesbaan heeft gemiddeld een par van 70, 71 of 72. Heeft een speler gemiddeld 24 slagen meer nodig om de baan af te ronden, dan krijgt hij een handicap van 24 toegewezen. Haalt hij dan een ronde in 28 slagen meer dan de gemiddelde par, dan heeft hij 4 slagen boven de handicap gespeeld. Speelt hij tegen een speler met handicap 10, dan mag hij er 14 slagen meer over doen dan de tegenstander. Hoe beter je wordt, hoe lager je handicap. De meeste professionals hebben een handicap van 0.

    3. Handicap van 0: tijd voor toernooien!

      Lukt het je uiteindelijk om op een handicap van 0 uit te komen door veel te oefenen? Dan is het hoog tijd om mee te gaan doen aan professionele kampioenschappen en toernooien.

    Benodigdheden om te golfen

    Wat heb je nodig om golf te spelen:

    • Golfclub set (van 14 of minder)

    • Golfbaan

    • Golfballen 

    • Verschillende wedges 

    • Tee

    • Marker

    • Regelboekje 

    • Golfkleding 

    • Iets om de score te noteren 

    Twee vrouwen in een golfkarretje

    Veelgestelde vragen bij golf 

    Is het duur om golf te spelen?

    Golfen kan best duur zijn ja. Het aanschaffen van golfclubs is al niet goedkoop, maar ook voor het gebruik van een golfbaan moet je betalen. De tarieven voor een baan van 9 holes starten gemiddeld bij 25 euro.

    Kun je golf spelen zonder lidmaatschap?

    Ja, dit is mogelijk. Je betaalt dan wel een ‘greenfee’. Dit is een vergoeding om eenmalig op een golfbaan te mogen spelen. Voor 9 holes betaal je in Nederland gemiddeld tussen de 25 en 50 euro aan greenfee.

    Hoe lang is een golfvaardigheidsbewijs geldig?

    Een golfvaardigheidsbewijs is geldig van 1 januari tot en met 1 april van het daaropvolgende jaar. Je dient het bewijs jaarlijks te verlengen.

    Hoeveel betaal je voor een golf lidmaatschap?

    Een golf lidmaatschap bij een golfbaan of club kost je gemiddeld zo’n 1000 euro per jaar. De prijs is afhankelijk van de club en de grootte van de baan.