Regels om kungfu te spelen

Kungfu is een Chinese krijgskunst. Kungfu betekent in het Chinees vrij vertaald ‘hoge vaardigheid’, ‘grote concentratie’ of ‘toewijding’. De traditionele stijlen van het kungfu richten zich vooral op de zelfverdediging, gewapend of ongewapend. Kungfu is in het Westen voornamelijk bekend geworden door films met Bruce Lee, Jet Li en Jackie Chan. Er waren ook een hoop series gebaseerd op deze vechtkunst. Helaas heeft de aandacht van de media er ook voor gezorgd dat veel mensen een verkeerd beeld hebben gekregen van kungfu. Ben je benieuwd naar de officiële regels van deze vechtkunst? Op deze pagina vertellen we je alles over kungfu, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële kungfu regels downloaden →

Uitleg over kungfu:

    Kungfu met een speer

    Geschiedenis van kungfu 

    De shaolin tempel wordt vaak aangewezen als beginpunt van het kungfu, maar dat is ten onrechte. De Chinese vechtkunsten bestonden namelijk al ver voordat deze tempel werd gebouwd. Een van de belangrijkste invloeden op de ontwikkeling van de vechtkunsten kwam vanuit het leger. De Shaolin tempel heeft wel een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van het kungfu, dat is te zien aan al het aanwezige bewijs. Vooral de ontwikkeling en vormgeving van de vechtkunst heeft hier plaatsgevonden. Kungfu stamt dus al uit de prehistorie van China , wanneer mensen zich nog moesten verdedigen tegen wilde dieren en andere gevaren. Pas in latere dynastieën werd er onderscheid gemaakt tussen kunsten zoals boogschieten, paardrijden, worstelen, zwaardvechten, enzovoorts.

    Gevecht met wapens bij kungfu

    Welke regels zijn er bij kungfu?

    Verschillende stijlen van kungfu

    Kungfu is in feite een verzamelnaam van een groot aantal stijlen die binnen de vechtkunst vallen. Dit zijn zowel stijlen die in Noord-China worden beoefend als stijlen die in Zuid-China worden beoefend. Hieronder zetten we de 4 meest bekende stijlen voor je op een rij:

    • Wushu: Dit is de stijl van kungfu die als moderne variant als sport wordt beoefend in de Westerse wereld. 

    • Sanshou: Dit is een variant van het kungfu dat door het leger ontwikkeld is. Deze variant wordt ook wel ‘Sandra’ genoemd. 

    • Tai Chi: Naast een vechtsport is Tai Chi ook een innerlijke bewegingskunst. 

    • Jeet Kune Do: Dit is de door Bruce Lee ontwikkelde variant van kungfu, genaamd ‘Wing Chung’, ofwel ‘weg van de onderscheppende vuist’. 

    Gedragscode 

    Kungfu is een kunst die voor een groot deel rust op wederzijds respect, waarden en discipline. Opgedane vaardigheden bij lessen in kungfu mogen niet misbruikt worden, zowel binnen als buiten de trainingen. Bij slecht gedrag tijdens de trainingen of buiten de dojo om, kunnen leerlingen uitgesloten worden. Etiquette staat bij kungfu zeer hoog in het vaandel, dus hoe jij je gedraagt tegenover je leraar en tegenstanders is erg belangrijk. Mensen die kungfu beoefenen dienen de volgende regels na te leven: 

    • Niet vloeken en nooit iemand uitlachen 

    • Niet eten in de zaal, ook geen kauwgom 

    • Respecteer de leraar en jouw medeleerlingen 

    • Ga niet naar het toilet zonder te vragen, want dan verstoor je de training 

    • Wacht op een geschikt moment om de leraar aan te spreken als je een vraag hebt 

    • Leer jouw medeleerlingen niets als dit niet van je gevraagd wordt, ook niet buiten de school 

    • Iedereen helpt met opruimen voor en na de training 

    • Draag je kungfu tenue op de juiste manier en met trots 

    • De kungfu school is een plek waar je komt om te leren en te trainen. Je concentreert je 100% op de training als je hier aanwezig bent 

    Veiligheidsregels 

    Kungfu is een vechtkunst, wat natuurlijk betekent dat er regels zijn om leerlingen veilig te houden:

    • Leerlingen dienen hun nagels te knippen 

    • Als je blessures hebt, meld je dit voor het begin van de training aan de leraar 

    • Een bril of harde lenzen dragen wordt afgeraden, maar het is wel toegestaan 

    • Sieraden dragen is verboden 

    • Sieraden die niet af worden gedaan, moeten afgeplakt worden met sporttape 

    • Voel jij je niet goed tijdens de training en wil je even uitrusten of water drinken, meld dit dan aan de leraar 

    Officiële regels van kungfu downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de vechtkunst kungfu? Hier kun je het Engelstalige reglement downloaden!

    Officiële kungfu regels downloaden →

    Hoe beoefen je kungfu?

    Wil jij graag starten met kungfu? In Nederland is deze sport redelijk bekend en er zijn een hoop plekken waar les wordt gegeven in deze vechtkunst, dus het zou geen probleem moeten zijn om een plek te vinden waar je les kunt nemen bij jou in de buurt. Hieronder geven we een aantal tips voor mensen die graag willen beginnen met kungfu?

    1. Neem een aantal proeflessen

      Het is altijd verstandig om in het begin een aantal proeflessen te nemen, voordat jij een lidmaatschap aanschaft. Zo weet je eerst zeker dat je echt verder wil in de sport en dat het bij je past. Het zou natuurlijk zonde zijn als je na een paar weken al stopt omdat het toch niet zo is als je had verwacht.

    2. Bepaal welke vorm je wil leren

      Er zijn verschillende vormen van kungfu die je kunt leren, dus het is handig om van tevoren te bepalen welke vorm het beste bij jou past. Probeer dus iedere vorm een keer uit om te voelen wat het beste past.

    3. Houd je aan de gedragscode

      Als je nieuw bent in de Oosterse krijgskunsten ben je misschien geneigd om de gedragscode niet al te serieus te nemen. We raden je aan om dit wel te doen, serieuze beoefenaars van kungfu vinden dit namelijk erg belangrijk. Hou jij je niet aan de gedragscode van de school, dan is de kans groot dat je niet meer terug hoeft te komen!

    Benodigdheden om kungfu te beoefenen 

    Wat heb je nodig om kungfu uit te oefenen:

    • Geschikte kleding

    • Geschikte schoenen

    • Eventueel zwaarden

    • Karatepak 

    • Eventueel een tok

    Twee kungfu strijders staan oog in oog met elkaar

    Veelgestelde vragen bij kungfu

    Waar kun je kungfu leren?

    Er zijn in Nederland een hoop kungfu scholen te vinden waar je in een veilige omgeving de technieken van het kungfu kunt leren.

    Wat leer je bij kungfu?

    Kungfu is niet alleen een fysieke sport, maar ook een mentale inspanning. Je traint niet alleen het lichaam, maar ook de geest. Je moet dus onder andere leren je emoties te beheersen en focus te houden.

    Hoe oud moet je zijn om kungfu te beoefenen?

    Je kunt in principe beginnen met kungfu trainingen vanaf de leeftijd van 4 jaar. Je begint dan in een speciale beginnersgroep.

    Hoe oud moet je zijn om honkbal te spelen?

    In Nederland kun jij je bij een honkbalvereniging aansluiten vanaf 8 jaar. Honkbal wordt dan aangeboden voor jongens en softbal voor meisjes.