Regels van Bridge

Bridgen is een populaire bezigheid onder veel kaartliefhebbers. Het is wereldwijd één van de bekendste spellen. Zeker in Nederland houden veel mensen ervan een kaartje te leggen. Maar welke regels horen nu eigenlijk bij Bridge? Misschien heb je het spel nog nooit eerder gespeeld. Dan is het handig om je in te lezen in de officiële regels van dit spel.

Officiële Bridge regels downloaden →

Uitleg over Bridge:

    Oude vrouwen spelen een kaartspel bij een kopje koffie

    Wat is bridge?

    Bridge is een kaartspel dat over de hele wereld wordt gespeeld. Zo’n honderd miljoen mensen verdeeld over honderd landen spelen dit populaire kaartspel. Het wordt vaak gezien als een spel voor ouderen, maar het wordt vandaag de dag ook veel gespeeld door jongeren en jongvolwassenen. De basisregels zijn overal hetzelfde, dus als je op vakantie een stel fanatieke bridgespelers tegenkomt, kun je zonder problemen met of tegen hen spelen. Je speelt bridge met vier personen, twee tegen twee. In totaal wordt het gespeeld met 52 kaarten. Iedere speler legt om de beurt een kaart op tafel. Die vier kaarten samen worden een ‘slag’ genoemd. De persoon die de hoogste kaart neer heeft gelegd wint de slag. Voordat je begint met spelen, moet iedereen vertellen hoeveel slagen ze als doel hebben om te gaan winnen. Dat betekent dat je niet altijd iedere slag wil winnen, want je wil op het aantal slagen uitkomen dat je aan het begin aan hebt gegeven. In het begin zijn bridgeregels redelijk eenvoudig, waardoor je er wat beter in kunt komen. Geleidelijk aan worden ze echter steeds ingewikkelder. 

    Geschiedenis van Bridge

    Bridge is ontstaan uit het Engelse spel Whist. De Engelse adel was gek op dit spel. Bij Whist moet in slagen worden gespeeld, met een volledig dek van 52 kaarten, net als bij bridgen. Waarschijnlijk werd Bridge overigens al voor 1886 gespeeld in Caïro. De naam is waarschijnlijk afgeleid van het Turkse ‘biritch’, of van de Galata Bridge: de beroemde brug over de Gouden Hoorn, in de haven van Istanbul. Weer anderen denken dat het spel is ontstaan in Rusland. Er is dus veel discussie over hoe en waar het spel is ontstaan.

    Geschiedenis van bridge in Nederland

    In Nederland werd het spel rond 1930 populair. Daar hadden twee broers een grote hand in: Frits en Ernst Goudsmit. In die tijd was het een spel dat in deftige salons door heren in smoking werd gespeeld. Het was echt een elitair spel. Pas in de jaren ‘70 explodeerde het aantal leden van de Nederlandse Bridgebond. Ook bridgers in spijkerbroek konden toen meespelen.et kaartspel bridge is ontstaan uit het spel Whist. In The Official Encyclopedia of Bridge wordt verwezen naar een brief die aantoont dat bridge al voor 1886 werd gespeeld in Caïro, Egypte. Hierna werd het kaartspel bekend in Frankrijk, waar het in eerste instantie bekend stond als khedive. Deze naam is gebaseerd op de officiële titel van de Turkse onderkoning. De herkomst van deze vorm van het spel ligt of in Rusland of in Turkije. Engelse officieren zouden het kaartspel hierdoor hebben leren kennen tijdens de Turks-Russische oorlog in 1877 of 1878. De naam die de Engelsen het spel gaven was afgeleid van het Turkse woord biritch. Dit is echter niet zeker, want er zijn ook mensen die zeggen dat de naam is afgeleid van de Galata Bridge, de beroemde brug over de haven in Istanbul die bekend staat als de Gouden Hoorn. Aan de overkant van de brug lag namelijk een koffiehuis, waar Britse soldaten tijdens de Krimoorlog van 1853 tot 1856 bridge zouden hebben gespeeld. Er zijn ook mensen die beweren dat de oorsprong van het kaartspel in Rusland ligt. De vorm van bridge die we vandaag de dag kennen werd voor het eerst gespeeld in het jaar 1925, aan boord van het stoomschip genaamd Finland, op weg van San Francisco vanuit New York. Harold Vanderbilt had een eigen scoretabel bedacht en die werd op zijn verzoek getest. De tabel heeft uiteindelijk een aantal kleine aanpassingen gekregen, maar wordt tegenwoordig wel nog steeds gebruikt.

    In Nederland werd bridge eigenlijk pas populair rond het jaar 1930, onder de invloed van broers Frits en Ernst Goudsmit. Na de oorlog werd het spel ook nog nieuw leven ingeblazen door Herman W. Filarski en André Broekhorst. Op 22 november 1930 werd door kolonel Lucardie de Nederlandsche Bridge Bond opgericht. In die tijd was bridge een spel dat vooral door deftige mannen met een smoking in een herensalon werd gespeeld. Bridge raakte dat elitaire karakter niet snel kwijt, waardoor het aantal leden van de bond tussen de 10000 en 15000 bleef hangen. Dit duurde eigenlijk tot de jaren 70, toen bridge ineens enorm populair werd en het aantal leden van de bond omhoog sprong. Vanaf toen werd het ook toegestaan om in je spijkerbroek te komen bridgen.

    Online bridgen

    Tegenwoordig kun je zelfs online bridgen. In 2001 begon de Nederlandse Bridge Bond met Stepbridge een eigen internetbridgeclub. De club had binnen een jaar vijfduizend betalende leden; inmiddels zijn dat er meer dan negenduizend. Kortom: het spel Bridge wordt steeds populairder.

    Welke regels zijn er bij Bridge?

    Bridge speel je met vier spelers. Er zijn twee teams van twee spelers. Iedere bridger krijgt een partner tijdens het spel. Alle vier de deelnemers krijgen een windrichting: noord, zuid, oost of west. Het spel heeft 52 speelkaarten, waarvan elke speler er dertien krijgt toegewezen. Je speelt met een eigen kleur: harten, klaveren, ruiten of schoppen. Ook de rangorde is belangrijk. Deze gaat als volgt: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Aas, Heer, Vrouw en Boer.Voordat je begint te spelen, moeten de speelkaarten worden geschud. Zodra de kaarten zijn geschud, ontvangen de spelers hun speelkaarten. De vier spelers moeten de kaarten goed sorteren. Let erop dat andere spelers niet in de kaarten kunnen kijken. Na het sorteren begint het biedproces. Iedere team geeft aan welke troefkleur zij voor ogen hebben en in hoeveel slagen ze denken te winnen. Accepteert het andere team het bod? Dan is het spel begonnen.

    Basisregels bij bridge

    Bridge kent een aantal basisregels:

    • Je speelt altijd met vier spelers, waarmee er twee paren worden gevormd die tegen elkaar spelen.

    • Je speelt bridge met een standaard kaartspel van 52 kaarten.

    • De spelers die samen een paar vormen, zitten tegenover elkaar aan tafel.

    • Aan het begin van het spel worden alle kaarten verdeeld, dus iedere speler krijgt 13 kaarten.

    • De volgorde in waarde van de kaarten van hoog naar laag is als volgt: Aas, Koning, Vrouw, Boer, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2.

    • Het spel bestaat uit twee delen: De eerste fase, waarin spelers gaan bieden, en de tweede fase, waarin het af- en tegenspel plaatsvindt.

    • Ook de troefkleuren van de kaarten hebben een volgorde in waarde, deze is van laag naar hoog: Klaveren, Ruiten, Harten, Schoppen, Sans Atout (geen troefkleur)

    • De troefkleur is de kleur van het laatste bod en dus het definitieve bod. Troefkaarten winnen een slag als het niet meer mogelijk is om kleur te bekennen en je een troefkaart speelt.

    Bieden

    Het bieden is de eerste fase van de speelronde bij bridge. Het doel van het bieden is dat tegenstanders aangeven wat het minimum aantal slagen is dat ze denken te kunnen behalen tijdens het spel. Het bieden gebeurt over maximaal drie rondes. Het bieden gaat met de klok mee en begint bij de deler. Spelers bieden aan de hand van de inschatting die ze kunnen maken met de kaarten die ze hebben. Spelers bieden op het aantal slagen dat ze denken te behalen, 1 tot en met 7, en de kleur die ze troef willen maken. Spelers kunnen er ook voor kiezen om sans atout, dus zonder troefkleur, te bieden. Het bieden gaat door wanneer andere spelers het oorspronkelijke bod verhogen. Wil of kan iemand niet meer verhogen, dan kan deze speler passen. Wanneer drie spelers gepast hebben, wordt het laatst overgebleven bod het ‘contract’ waarmee er wordt gespeeld. Het aantal slagen dat geboden is, komt bovenop de standaard 6 slagen die men moet behalen in bridge. Dit betekent dat het uiteindelijk aantal geboden slagen altijd tussen de 7 en de 13 ligt. De kleur die in het laatste bod is gekozen, wordt de troefkleur. Mocht een tegenstander denken het bod echt niet te kunnen halen, dan kan hij of zij het bod doubleren. Andere spelers kunnen het bod vervolgens weer verdubbelen of redoubleren. Aan de manier waarop spelers bieden kun je in principe dus ook aflezen wat voor hand ze hebben.

    Af- en tegenspel

    Als de biedronde af is gelopen, is het duidelijk welk paar het eerste aan zet is. De speler die het eerste de uiteindelijke troefkleur of sans atout van het laatste bod noemde, wordt de ‘leider’ genoemd. De partner van die speler noemt men de ‘dummy’. Het andere paar wordt de ‘verdediging’ genoemd. Het doel in de af- en tegenspel fase is het behalen van het aantal slagen dat uiteindelijk in het contract is bepaald. De tegenstanders, ofwel de verdediging, willen dit natuurlijk juist voorkomen. Vanaf hier doorlopen de spelers een aantal stappen:

    1. De speler die links zit van de leider start met het leggen van de eerste kaart, de ‘uitkomst’. Deze kaart bepaald de beginnende kleur.

    2. Vervolgens moeten de andere spelers in dezelfde kleur volgen. Lukt dit niet, dan kunnen ze ervoor kiezen om te troeven of een willekeurige kaart op te gooien.

    3. De dummy legt zijn of haar kaarten open neer op tafel. In het afspel speelt de leider zowel met de eigen kaarten als die van de dummy die op tafel liggen.

    4. De speler die de hoogste kaart van de kleur neerlegt in die beurt, wint de slag en begint de volgende slag dan weer met een kaart naar keuze.

    5. Heeft een speler een bepaalde kleur niet, maar heeft hij of zij wel een troefkaart, dan kan diegene deze kaart introeven en hiermee de slag winnen. Mocht een andere speler echter een hogere troefkaart opgooien, dan wint diegene de slag.

    6. Hebben de leider en de dummy aan het einde van de ronde het aantal slagen uit het contract behaald, dan winnen zij de ronde en krijgen ze punten. Behalen ze het aantal slagen niet, dan krijgt het verdedigende team een paar punten.

    Leiders en dummies

    Bij het bridgen speelt men met leiders en dummies. Als team vorm je een ‘paar’. Wie in het paar de hand speelt, is de leider. De leider heeft de troefkleur bepaald. Het kan ook zijn dat de leider bepaalt de hand zonder troef (sans atout) gaat spelen. De dummy is de partner van de leider. Hij legt zijn hand open op tafel nadat het bieden is afgelopen. De andere twee spelers verdedigen het contract.

    Een dummy speelt niet mee tijdens de ronde. De leider speelt voor de dummy als het zijn of haar beurt is. De speler mag alleen kaarten van dezelfde reeks spelen als de leidende kaart. Wanneer deze geen kaart van dezelfde soort heeft, mag een andere kaart aangeboden worden.

    Slagen winnen

    Om te scoren, moet je een slag winnen. Elke slag boven de zes slagen is een bepaald aantal punten waard. Dat is afhankelijk van de troefkleur. Een team wint het spel als het de meeste punten heeft behaald na 16 ronden. Slagen winnen is dus heel belangrijk bij het bridgen.

    Over het algemeen zie je twee kolommen als scorebord. Die worden weer verdeeld in twee rijen. De onderste rij is voor de punten die worden verdiend met het maken van slagen, terwijl de bovenste rij voor bonuspunten en strafpunten is.

    De winnaar van de slag plaatst de volgende kaart op tafel. Dan gaat het spel door tot alle kaarten zijn gedeeld. Een gewonnen slag moet worden verzameld, met de afbeelding naar beneden, aan de kant van het winnende team.

    Puntentelling

    Bij Bridgen is het de sport om zoveel mogelijk punten te halen. Je moet voldoende slagen maken. Een slag bestaat uit vier spelkaarten. Er wordt met de klok mee gespeeld, dus alle spelers zijn een keer aan de beurt. De speler die de hoogste kaart neerlegt, wint de slag. Die speler mag ook bij de volgende slag als eerste een speelkaart neerleggen. Weer speelt het spel met de klok mee. De voorgespeelde kleur moét gespeeld worden. Wanneer dat niet kan, mag de speler een kaart naar keuze neerleggen. De troefkleur is altijd hoger, dus in dit geval is de winstkans minimaal.

    De honneurpunt telling is heel belangrijk bij Bridge. De hoge kaarten hebben een bepaalde puntenwaarde:

    • Aas: 4 punten

    • Heer: 3 punten

    • Vrouw: 2 punten

    • Boer: 1 punt

    In totaal zijn er veertig punten te verdelen. Het team met de meeste punten wint het spel.

    Premies

    Spelers kunnen bij bridge extra punten behalen door middel van premies. Er zijn 4 verschillende premies die spelers kunnen behalen, waarvan sommige afhankelijk zijn van de kwetsbaarheid van de leider. In het moderne bridge rouleert die kwetsbaarheid tussen niemand kwetsbaar, allen kwetsbaar, niet kwetsbaar tegen wel kwetsbaar en wel kwetsbaar tegen niet kwetsbaar. Kwetsbaar wordt vaak ook aangegeven als ‘rood’ en niet kwetsbaar als ‘wit’.

    De vier soorten premies bij bridge zijn:

    Overslagen: Overslagen zijn punten voor de slagen die boven het afgesproken aantal slagen in het contract uit komen.

    Deelscorepremie: Een speler verdient een deelscorepremie als een contract lager is dan 100 trekpunten, ook wel mance genoemd. De deelscorepremie van 50 punten wordt dan aan een bepaalde speler toegekend.

    Manchepremie: Wordt er met een contract 100 punten of meer verdiend, dan gaat het om een manche. De premie is in dit geval 300 punten bij een niet kwetsbare manche en 500 punten bij een kwetsbare manche.

    Slempremie: Een speler kan een klein slem of een groot slem behalen. Een klein slem betekent dat je 12 slagen hebt behaald en een groot slem houdt in dat je 13 slagen hebt gewonnen. Ook bij deze premies wordt er rekening gehouden met de kwetsbaarheid van de betreffende speler. Een klein slem in kwetsbare staat is 750 punten waard en in niet kwetsbare staat is deze 500 punten waard. Een groot slem is in kwetsbare staat 1500 punten waard en in niet kwetsbare staat 1000 punten.

    Behaalt de leider het aantal afgesproken slagen in het contract niet, dan betekent dit dat het contract ‘down’ gaat. Alle strafpunten van de leider en de dummy voegen zich bij de punten van het verdedigende team. De hoeveelheid strafpunten is afhankelijk van het aantal downslagen, de kwetsbaarheid van de leider en of er wel of niet sprake is van doubleren of redoubleren.

    Officiële regels van Bridge downloaden

    Wil je de officiële spelregels bekijken? Dan kun je die vinden op de site van de Nederlandse Bridge Bond. Deze bond is onderdeel van de World Bridge Federation (WBF). Elke tien jaar houdt de Laws Committee van de wBF de spelregels tegen het licht. Daarom veranderen de regels nog wel eens. Je vindt de huidige regels in het spelregelboekje van 2017. Deze is te downloaden als pdf.

    Officiële Bridge regels downloaden →

    Hoe speel je Bridge?

    Bridge spelen lijkt voor nieuwkomers altijd erg ingewikkeld, maar dat valt eigenlijk reuze mee, als het maar goed uit wordt gelegd. Dit kan door ervaren spelers gedaan worden, maar als zij te ervaren zijn kan het lastig zijn om het goed uit te leggen, omdat het voor hen zo logisch lijkt. Om die reden worden er ook bridge cursussen gegeven voor mensen die willen beginnen met het kaartspel.

    1. Het begin

      Je speelt het spel tegenover elkaar aan de speeltafel. Daar krijgt iedere speler dertien kaarten. Voorafgaand aan het spel mogen de spelers een bod doen. Wat is de voorkeur als troef? En hoeveel aantal slagen wil de speler maken? De biedingen gaan met de klok mee. Het spel begint als er geen speler meer over de biedingen heen gaat. Het team met het hoogste bod probeert om het minimale aantal slagen te behalen. Het verdedigende team legt een kaart op en wordt uitgespeeld. Het team met het het hoogste bod en het laagste aantal slagen moet de punten binnenhalen. Lukt dat niet? Dan krijgt het andere team de punten.

    2. Bieden

      Het spel begint met bieden. In de eerste fase bieden de spelers het minimum aantal slagen dat ze denken te kunnen maken om het spel te winnen. Er kunnen meerdere biedrondes zijn. Het bieden eindigt wanneer drie opeenvolgende spelers ‘pas’ zeggen. Dat houdt in dat ze niet hoger willen spelen. Het laatste bod noemen we het ‘contract’. Een bieding bestaat uit een aantal van 1 tot en met 7. Dat is het ‘niveau’. Daar komt nog een kleur bij, zoals schoppen, hart, ruiten of klaveren. Er kan ook zonder kleur gespeeld worden. Stel dat noord-zuid 4H biedt. Dan moeten zij tien slagen maken, met harten als troef.

    3. Doubleren en redoubleren

      Wanneer een speler denkt dat het laatste bod van een van zijn tegenstanders te optimistisch is, kan deze doubleren. Dat kan alleen als de speler aan de beurt is om te bieden. Het doublet kan worden geredoubleerd door een tegenstander. Het doel van het bieden is om de partner informatie te geven over de zwakke punten van het hand. Daarmee help je het contract te bepalen. Daarom is het belangrijk dat de spelers de betekenis kennen van elk bod. Dit behoort tot het ‘biedsysteem’ en de ‘biedconventies’.

    4. Hoe win je bridge?

      Je wint bridge als je als team de meeste punten heeft behaald na 16 speelrondes. Voor elke gewonnen slag krijgt een team namelijk een bepaald aantal punten. Hoeveel het er zijn, is afhankelijk van de troefkleur.

    Bridge leren spelen

    Aangezien het uitleggen van bridge lastig kan zijn, worden er vandaag de dag ook bridge cursussen of lessen gegeven. Hier leer je spelenderwijs hoe het kaartspel werkt en wat de regels zijn. Je zit al vanaf de eerste les gewoon met de kaarten in je hand, dus je leert het gewoon door het te doen. Alleen in Nederland zijn er al ruim 600 docenten die actief cursussen geven op het gebied van bridge. Een cursus bestaat over het algemeen uit 10 tot 15 lessen die ongeveer 2,5 uur duren. Ze starten meestal in januari en september en de prijs varieert van 75 tot 140 euro. 

    Online bridge leren spelen

    Om het kaartspel toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor de jeugd, is het vandaag de dag ook mogelijk om online bridge te leren spelen. Bij voldoende deelnemers organiseert de Nederlandse Bridge Bond de online cursus ‘Bridge in een Week’. Je leert de basis van het spel en kunt meteen online bridge spelen in de jeugdclub. De cursus wordt in realtime online gegeven. 

    Bridge leren spelen met een app

    Wil je graag bridge leren spelen met behulp van een app? Dat kan met de EasyBridge app. Deze app is gemaakt door de Nederlandse Bridge Bond en leert je het spel met behulp van uitleg, voorbeelden en oefeningen. Op die manier kun je op je eigen tempo de basis van het kaartspel leren.

    Bridge terminologie

    Senioren genieten van een kopje koffie, gezelschap en kaarten

    Om goed te kunnen bridgen, is het belangrijk de terminologie tot zich te nemen. Zo verloopt het spel soepel. Dit zijn de meest gebruikte woorden tijdens het spel:

    • Partnership: de spelers die tegenover elkaar zitten. Ze spelen samen en vormen een windrichting;

    • Slag: Iedere speler heeft een kaart gespeeld, en de hoogste kaart wint;

    • Troef: De machtigste speelsoort van het spel;

    • Fit: Wanneer een team van een speelsoort acht of meer kaarten samen hebben;

    • Sans Atout/Zonder Troef: wanneer een team besluit zonder troef te spelen. Dit gebeurt als er van geen enkele speelsoort voldoende kaarten beschikbaar zijn;

    • Bieden: Partijen maken bekend met welke troefkleur zij willen spelen, en in hoeveel slagen;

    • Leider: De speler van de partij die de speelsoort als eerste genoemd heeft;

    • Dummy: Nadat bekend is wie het spel gaat spelen, legt deze speler, die tegenover de leider zit, zijn kaarten met de beeldzijde naar boven op tafel;

    • Manche: Een premie die is verkregen door tot een bepaalde hoogte te bieden.

    Benodigdheden om Bridge te spelen

    Wat heb je nodig om Bridge te spelen/uit te oefenen:

    • 4 spelers

    • Een kaartspel met 52 kaarten

    • Een scorebriefje

    • Een pen of potlood

    Veelgestelde vragen bij Bridge

    Is bridge moeilijk?

    Bridge is niet moeilijk, maar je moet de spelregels even doorhebben. Het moet ook goed worden uitgelegd. Daarom worden er ook bridgecursussen en bridgelessen gegeven. Al vanaf de eerste les zit je met de kaarten in de hand. Je leert het spel alleen door het te spelen en fouten te maken.

    Wat is de betekenis van bridge?

    Bridge is een naam die is afgeleid van ‘whist’. Dat was een kaartspel uit de 17e eeuw. De Engelse adel was gek op het spel. Bij Bridge en Whist waren de spelregels zo goed als gelijk. Tegenwoordig spelen nog veel mensen het bekendere en populairdere Bridge. Dit spel kan namelijk ook door de niet-elite gespeeld worden.

    Hoe lang duurt een potje bridge?

    Bridge wordt meestal in competitieverband gespeeld. Een spel duurt ongeveer 7 minuten. In competitieverband worden er 24 spellen gespeeld. Dat maakt zo’n 168 minuten. Oftewel: bijna drie uur.

    Hoe win je bridge?

    Je wint de wedstrijd bridge als je zoveel slagen hebt gemaakt, dat je het hoogst aantal punten hebt verdiend. Je kunt bij elke slag punten verdienen. Daarvoor moet je dan wel de hoogste kaart neerleggen. Voor elke slag krijgt het team een bepaald aantal punten. Wie aan het eind van het spel de meeste punten heeft, wint.

    Wie begint met bieden bij bridge?

    De gever mag als eerste bieden. In de eerste fase bieden de spelers het minimum aantal slagen dat zij denken te kunnen maken om het spel te winnen. De gever wordt dan uiteindelijk ook de leider. De leider speelt namens de dummy. De dummy speelt dus niet tijdens de ronde mee.

    Hoeveel punten kun je maximaal halen bij bridge?

    Het hoogst aantal punten dat je bij bridge kunt halen in een ronde is voor de groot slem, waarbij je alle slagen behaald. In kwetsbare staat krijg je hier 1500 punten voor en in niet kwetsbare staat 1000 punten.

    Hoeveel slagen moet je behalen bij bridge?

    Dit is afhankelijk van het uiteindelijke bod, of wel het contract. De standaard aantal slagen die je moet behalen is 6, daarna speel je om het contract te behalen.