Spelregels van 30 seconds

Kun jij een object, een persoon of een begrip binnen 30 seconden omschrijven? En lukt je dat op zo’n manier dat een ander het ook begrijpt? Dat is wat je uitvindt in het spel ‘30 Seconds’. Je mag geen namen noemen en geen ‘klinkt als’-technieken gebruiken. De belangrijkste spelregel is de tijd: de 30 seconden zijn zo om.

Officiële 30 seconds regels downloaden →

Uitleg over 30 seconds:

    Gespiegelde zakhorloge met een zandloper op een houten tafel

    Geschiedenis van 30 seconds

    Het is niet echt duidelijk waar 30 seconds vandaan komt. De kans is groot dat het spel gewoon eens tijdens een feestje is ontstaan. Daar wordt het spel nog steeds veel gespeeld: bij feestjes en partijen. Je speelt dit spel dan ook het best met grote gezelschappen.Hoewel de geschiedenis van 30 seconds dus onduidelijk is, is het wel een erg populair spel. Zelfs in het televisieprogramma ‘Ik Hou van Holland’ komt het spelletje nog weleens voorbij. Grote kans dat je dit spel zelf nog weleens zult spelen, in de toekomst.

    30 seconds app downloaden

    Naast het bordspel 30 seconds is er tegenwoordig ook een app beschikbaar om het spel te spelen. Met de app kunnen teams geheel gratis dit spel spelen tegen vrienden en familie. Spelers vormen digitaal een team en spelen tegen elkaar. De teams komen in de app om en om aan de beurt. Eén persoon in het team ziet op zijn scherm een overzicht met de vijf woorden die moeten worden omschreven. De app heet ook gewoon ‘30 seconds’ en is te vinden in zowel de Google Play Store als de Apple App Store. Aan het eind van de ronde kan de speler aanvinken hoeveel woorden er goed geraden zijn. De app houdt dan zelf alle scores bij. Aan het eind van het spel komt in beeld welk team gewonnen heeft.

    Welke regels zijn er bij 30 seconds?

    Spelregels

    De spelregels van 30 seconds zijn erg simpel: een lid van een team krijgt slechts dertig seconden de tijd om begrippen te omschrijven. Deze begrippen staan op een kaartje. Op ieder kaartje staan vijf begrippen. Hoe meer begrippen er juist worden geraden, des te hoger je op het scorebord komt. Er is een complicerende factor: de dobbelsteen. Een worp met de dobbelsteen kan het hele spel zomaar veranderen. De dobbelsteen zorgt namelijk voor strafpunten. Het cijfer dat je gooit (0, 1 of 2) geeft het aantal strafpunten voor die beurt aan. Dit aantal punten wordt afgetrokken van het aantal goed geraden woorden. Op die manier kan zelfs het beste team alsnog verliezen.

    De regels op een rijtje

    Om het spel goed te kunnen spelen, moeten de spelers zich aan een aantal algemene spelregels houden:

    • De speler mag pas na het pakken van de kaart de begrippen lezen. Het andere team heeft dan de zandloper omgedraaid en ‘start’ geroepen;

    • De speler begint direct de begrippen te omschrijven. Je mag in elke gewenste volgorde de begrippen omschrijven;

    • Als de zandloper de 30 seconden heeft aangegeven, moet het omschrijven en het raden van de woorden meteen stoppen;

    • De spelers van het team berekenen hoeveel velden hun pion vooruit mag worden gezet;

    • Na het verzetten van de pion is het andere team aan de beurt om 5 begrippen te omschrijven en te raden.

    Puntentelling

    De puntentelling werkt als volgt:

    1. Ieder goed geraden woord levert een punt op;

    2. Aan het eind van de speelronde wordt het aantal goed geraden begrippen geteld;

    3. Het aantal ogen dat je hebt gegooid met de dobbelsteen, wordt van het aantal punten afgetrokken;

    4. De uitkomst van de som bepaalt hoeveel velden een team de pion naar voren mag bewegen.

    Officiële regels van 30 seconds downloaden

    Wil je de officiële spelregels van 30 seconds downloaden? Je vindt online de spelregels in pdf-formaat.

    Officiële 30 seconds regels downloaden →

    Hoe speel je 30 seconds?

    Je begint het spel door de dobbelsteen te gooien. De speler laat de dobbelsteen liggen met de gegooide ogen naar boven. Daarna pakt de speler die de begrippen gaat omschrijven een kaart uit de houder aan de kant met het woord ‘UIT’ erop. Deze speler gaat 5 begrippen omschrijven die op de kaart in het vlak staan met dezelfde kleur, als die van het veld waar de pion op staat. Je begint meestal met de blauwe begrippen.

    1. Dobbelsteen 30 Seconds werpen

      Voordat je mag beginnen met het raden en omschrijven van woorden, moet het spelende team eerst met de dobbelsteen gooien. Op de dobbelsteen staat een 0, 1 of een 2. Dit is het aantal punten dat wordt afgetrokken van het aantal goed geraden woorden. Voor elk goed geraden woord krijg je een punt. Schrijf op hoeveel je hebt geworpen. Dit is belangrijk voor het verdere verloop van het spel. De dobbelsteen kan namelijk het hele spel bepalen. De dobbelsteen is misschien wel even belangrijk als het namen omschrijven en raden zelf.

    2. Namen omschrijven en raden

      Het is de bedoeling dat een aangewezen speler van een team de namen gaat omschrijven, terwijl de overige teamleden raden bij welk begrip de omschrijving hoort. De speler mag op allerlei manieren het woord duidelijk proberen te maken. Praten, zingen, neuriën, gebaren maken; het mag allemaal. Je mag ook de woorden ‘en’, ‘de’, ‘het’ en ‘the’ gebruiken om de omschrijving compleet te maken. De speler moet wel opletten: een begrip zelf noemen, of een deel hiervan, is niet toegestaan. Dan kan het zijn dat het geraden woord alsnog wordt afgekeurd en het team dus geen punten verdient. maar juist een vakje terug moet op het speelbord.

    3. Pion vooruit zetten

      Heeft het team punten verdiend? Daar komt het vooruitzetten van de pion en de waarde van de dobbelsteen in beeld. Stel dat je een 1 hebt gegooid en 3 begrippen hebt geraden. Dan mag het team 2 velden met de pion vooruit. Is het getal op de dobbelsteen 2 en is er maar 1 woord geraden? Dan blijft de pion staan. Bij een negatieve waarde hoef je je pion dus niet terug te zetten. De winnaar is het team dat als eerste met de pion de finish op het speelbord heeft bereikt.

    Veelgemaakte fouten bij 30 seconds

    De meest gemaakte fout bij 30 seconds is een deel noemen van het omschreven woord. Ook denken mensen wel eens dat het een soort ‘hints’ is, en beginnen ‘rijmt op’ of ‘klinkt als’-technieken te gebruiken. Dat is bij dit spel niet toegestaan. Ook mogen spelers niet verwijzen naar de letters van het alfabet verwijzen of naar iemand of iets wijzen.Deze fouten komen het meest voor. Een ander probleem dat vaak optreedt, is dat het aantal ogen van de dobbelsteen niet goed wordt geadministreerd. Daardoor kan er discussie optreden over het aantal vakjes dat het andere team naar voren mag met de pion.

    Benodigdheden om 30 seconds te spelen

    Wat heb je nodig om 30 seconds te spelen:

    • Een dobbelsteen;

    • Een spelbord;

    • Pionnen;

    • Kaartjes met woorden;

    • Minimaal twee teams;

    • Enthousiaste deelnemers.

    Veelgestelde vragen bij 30 seconds

    Hoe speel je 30 seconds met twee personen?

    Je kunt 30 seconds alleen spelen met teams. Twee personen is te weinig om het spel te kunnen spelen, omdat je dan niemand hebt die tegen je speelt. Elk team moet namelijk uit minimaal twee personen staan: iemand die de woorden beschrijft en iemand die ze raadt.

    Wat mag niet bij 30 seconds?

    Bij 30 seconds mag je vanzelfsprekend niet de namen of een deel van de namen noemen. Ook mag je geen vertaling gebruiken of tactieken als ‘klinkt als’ of ‘rijmt op’ gebruiken. Letters van het alfabet mogen ook niet genoemd worden.

    Hoe lang duurt een potje 30 seconds?

    Voor elk woord geldt een tijdsduur van 30 seconden. Hoe lang het spel precies duurt, hangt af van hoe snel de pionnen zich over het speelbord voortbewegen. Het team dat het eerst de finish bereikt, wint. Over het algemeen duurt een potje ongeveer een half uur.

    Kan je achteruit bij 30 seconds?

    Je kunt een negatief aantal punten scoren, maar dat betekent niet dat de pion achteruit moet. De pion moet alleen achteruit als je de regels overtreedt. Dan stopt je beurt meteen en wordt het speelstuk een vakje terug gezet.

    Hoeveel mensen heb je nodig voor 30 seconds?

    Voor 30 seconds heb je minimaal 3 spelers nodig. Je kunt het spel met maximaal 24 spelers spelen. Je speelt in teams, waardoor dit spel goed te spelen is met een grote groep. Speel je het spel met slechts 3 personen? Dan is er 1 persoon die voor beide teams de begrippen omschrijft.