Regels om hardlopen te beoefenen

Hardlopen is waarschijnlijk wel de meest recreatief beoefende sport van Nederland, met name in het voorjaar en in de zomer. Het lijkt een hele simpele sport, maar dat valt toch wel tegen. Je moet namelijk goed opletten hoe jij jouw lichaam gebruikt tijdens het hardlopen om slijtage en blessures te voorkomen. Als je net begint met hardlopen, kun je op het internet zoveel informatie vinden dat het vaak een beetje overweldigend is. Wat is nu wel belangrijk en wat niet? Op deze pagina zorgen we in ieder geval voor een overzicht van de belangrijke regels bij het hardlopen en waar je allemaal op moet letten om blessures en slijtage van je gewrichten te voorkomen!

Officiële hardlopen regels downloaden →

Uitleg over hardlopen:

    Man is aan het hardlopen op straat

    Geschiedenis van het hardlopen

    Hardlopen is al eeuwenlang bekend als sport. Zelfs de jagers en verzamelaars deden het al, maar dan niet voor de hobby, maar echt om te jagen op dieren. Bij de Grieken en Romeinen werd dit echt een Olympische sport, die ook door de goden beoefend werd. De allereerste Olympische Spelen in het jaar 766 voor Christus bestond alleen uit 190 meter hardlopen. Toen werd het hardlopen al als de ultieme sport gezien om jezelf mee te bewijzen. Naast de korte sprint is de marathon de meest bekende wedstrijdsport binnen het hardlopen. De marathon is vernoemd naar de Slag bij Marathon, die zich in het jaar 490 voor Christus afgespeeld zou hebben. De Atheners vochten tegen de Perzen bij het plaatsje Marathon in de buurt. Athene won de slag op het nippertje en stuurde vervolgens een soldaat naar Athene om dit te laten weten. De soldaat moest 40 kilometer hardlopen om bij de stad te komen en na het brengen van het nieuws viel hij dood neer volgens het Oud Griekse verhaal. Hij had twee dagen aan een stuk gerend om bij Athene te komen.

    De marathon is al sinds de Olympische Spelen in 1896 een Olympische sport. In het begin bestond de marathon uit 40 kilometer hardlopen, maar sinds het jaar 1908 werd deze afstand veranderd naar 42 kilometer en 195 meter. Dit was op verzoek van de Britse koninklijke familie. Vandaag de dag zijn zowel het hardlopen als het deelnemen aan een marathon ook populaire sporten voor hobbyisten. Er zijn ook halve marathons en zelfs kwart marathons waar je aan mee kunt doen. Hardlopen is een laagdrempelige sport waar je weinig attributen voor nodig hebt. Veel mensen gebruiken dit om te ontspannen na hun werk of om ‘s ochtends voor hun werk extra energie te krijgen.

    Man is aan het hardlopen in de stad aan het water

    Welke regels zijn er bij hardlopen?

    Ongeschreven regels

    Aangezien hardlopen vooral een sport is die recreatief wordt uitgevoerd, zijn er niet echt officiële regels. Toch zijn er wel een aantal ongeschreven regels waar we ons eigenlijk allemaal wel gevoelsmatig aan houden:

    1. Loop je op de weg?

      Loop rechts!Mensen die ‘s avonds gaan hardlopen, als het wat rustiger is op de weg, kiezen er vaak voor om op de weg te gaan hardlopen. Dit loopt natuurlijk ook wat fijner dan een zandpaadje. Het is dan echter wel een ongeschreven regel dat je rechts gaat lopen, zodat auto’s je goed kunnen zien. En het is wel zo slim en sociaal om een reflecterend hesje aan te doen, zodat je altijd goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers!

    2. Stoplichten gelden ook voor jou

      Afhankelijk van waar je gaat hardlopen, zul je vast wel een keer een stoplicht tegenkomen. Die gelden uiteraard ook voor hardlopers. Natuurlijk wil je liever blijven lopen als je eenmaal op dreef bent, maar veiligheid gaat voor alles

    3. Check of je niet in een losloopgebied gaat hardlopen

      Als je lekker de natuur in wil om te gaan hardlopen, is het verstandig om even te checken of je niet een losloopgebied tegenkomt op je route. Honden vinden het namelijk vaak wel leuk om met mensen mee te rennen, maar dat kan er soms wat lomp aan toe gaan. Als je hier geen zin in hebt, vermijd deze plekken dan het liefst. 

    4. Andere hardlopers inhalen

      Het kan natuurlijk voorkomen dat je andere hardlopers tegenkomt die er niet hetzelfde tempo in hebben zitten als jij. Het is wel een regel dat je dan rechts inhaalt, aangezien je vaak ook te maken hebt met tegenliggers. En laat je vooral niet opjagen als iemand jou inhaalt. Het mag op je eigen tempo!

    5. Rekken voordat je gaat lopen

      Je doet je spieren er een groot plezier mee als je ze even opwarmt voordat je gaat hardlopen. Dat doe je het beste met rekken en strekken. Doe dit het liefst lekker thuis, zodat niemand er last van heeft. Dan kun je daarna ook meteen vol aan de slag.

    Regels op de atletiekbaan

    Mocht je hardlopen echt op een atletiekbaan uitoefenen, dan krijg je vaak wel met wat extra regels te maken. Die regels kunnen natuurlijk per locatie verschillen, maar komen vaak wel op hetzelfde neer. 

    1. Je positie op de baan

      Over het algemeen is de regel dat de binnenbocht voor de snelle lopers is. Daar kun je op tempo lopen, bijvoorbeeld met interval programma’s. Ben je een langzamere loper of neem je tussen setjes door veel rust, dan kun je op baan 2 of een baan hoger gaan lopen. 

    2. Loop in de juiste richting

      Bij het in- en uitlopen van de baan loop je altijd met de klok mee, het liefst helemaal aan de buitenkant van de baan. Doe je een interval programma, een snelloop of een duurloop, dan mag je tegen de klok in rennen. 

    3. Andere lopers inhalen

      Wil je iemand inhalen door op een andere baan te gaan lopen, moet je meestal ‘baan’ roepen. Dan weet de rest dat ze ruimte voor je moeten maken. Haal altijd rechts in, want links zit meestal een gootje en dan kun jij jouw enkel verzwikken. 

    4. Stoppen met lopen

      Wanneer je klaar bent met je intervaltraining en je de snelle baan wil verlaten, moet je opletten dat er geen snelle lopers direct achter je zitten. Geef aan dat je naar rechts gaat, bijvoorbeeld door je hand uit te steken, net als op de fiets. 

    5. Rekening houden met elkaar

      Op iedere accommodatie geldt dat je rekening met elkaar dient te houden. Soms zijn rechte stukken van de baan gereserveerd voor groepen en of er misschien atleten in andere disciplines actief zijn. Vraag bij een atletiekbaan ook altijd naar hun regels wanneer je er voor het eerst komt. 

    Rust tussen trainingen

    Het is bij hardlopen erg belangrijk dat je genoeg rust pakt tussen je trainingen door. Voor de meeste hardlopers is 48 uur voldoende tijd om volledig te herstellen van spierpijn, eventuele schade en vermoeidheid. Probeer dus iedere keer zeker 48 uur tussen je trainingen te houden!

    Officiële regels van hardlopen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van hardlopen? Op deze website kun je de officiële hardlopen regels van de Nederlandse AtletiekUnie downloaden!

    Officiële hardlopen regels downloaden →

    Hoe beoefen je hardlopen?

    Als je wil gaan beginnen met hardlopen, is het in ieder geval verstandig om dit rustig op te bouwen. Ga je meteen te snel en te lang hardlopen, dan is de kans op blessures erg groot en zul je ook dagenlang spierpijn hebben, waardoor je meer rusttijd nodig hebt tussen je trainingen. Er zijn een aantal basisregels die beginnende hardlopers helpen om een goede start te maken met deze sport:

    1. Maak het jezelf niet te moeilijk

      Er is veel informatie te vinden over hardlopen, maar een groot deel daarvan is enorm specifiek en niet zo belangrijk. Zeker niet in het begin. Focus je vooral op het maken van een goede, rustige start en maak het niet te moeilijk.

      Officiële regels downloaden →
    2. Zorg voor de juiste schoenen en kleding

      Ga je beginnen met hardlopen, dan is het belangrijk dat je de juiste schoenen en kleding hebt om de sport comfortabel uit te kunnen oefenen. Ga het liefst voor speciale hardloopschoenen, omdat de zool van dat soort schoenen meer demping biedt. Als vrouw is het ook verstandig om een goed passende sportbeha te dragen bij het hardlopen om ongemakken te voorkomen. Ook een sporthorloge of een speciale hardloop-app is erg handig voor beginnende hardlopers, maar ook voor gevorderden!

    3. Plan wanneer je gaat trainen

      Mensen beginnen vaak heel fanatiek, maar de kans dat dit na verloop van tijd afzwakt, is erg groot. Plan daarom van tevoren wanneer je gaat hardlopen, zodat het lastiger wordt om het uit te stellen of niet te doen. Maak er tijd voor vrij.

    Benodigdheden om te hardlopen

    Wat heb je nodig om hardlopen uit te oefenen:

    • Goede hardloopschoenen

    • Sporthorloge

    • Sportbeha (vrouwen)

    • Comfortabele sportkleding

    • Bidon voor drinken

    Vrouw doet rekjes voor ze gaat hardlopen op de piste

    Veelgestelde vragen bij hardlopen

    Is hardlopen een goede sport om af te vallen?

    Hardlopen is een effectieve manier om veel calorieën te verbranden en dus ook om af te vallen. Doe je een lange hardlooptraining? Dan ben je vaak al 1000 calorieën kwijt!

    Is elke dag hardlopen goed?

    Nee, het is beter om minstens 48 uur tussen je trainingen te houden. Zo kunnen je spieren herstellen en is de kans op blessures kleiner.

    Heeft het zin om kort te hardlopen?

    Dat ligt eraan hoe vaak je per week traint. Uit onderzoek blijkt dat wanneer je per week zo’n 10 kilometer in totaal hardloopt, dit dezelfde gezondheidsvoordelen oplevert als wanneer je in één keer 10 kilometer hardloopt.

    Is het goed om ‘s ochtends te hardlopen?

    Jazeker, van hardlopen in de ochtend wordt je fitter en energieker. Daarnaast helpt het je bloeddruk te verlagen en slapen mensen die in de ochtend hardlopen over het algemeen beter.