Regels om kickboksen te beoefenen 

Kickboksen is een vechtsport waarbij je zowel je handen als je benen mag gebruiken in het gevecht. De oorsprong van de sport is terug te vinden in Japan en de Verenigde Staten. In Amerika werd de sport pas echt bekend in het begin van de jaren zeventig. Bij het kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met het trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Het wordt vaak verward met thaiboksen, maar het is zeker niet hetzelfde. Ben je benieuwd naar de officiële regels van het kickboksen? Op deze pagina vertellen we je alles over deze sport, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële kickboksen regels downloaden →

Uitleg over kickboksen:

    Kickboksen en vrouw trapt naar man

    Geschiedenis van kickboksen 

    Kickboksen vindt zijn oorsprong voornamelijk in Japan. Hier ontwikkelde de sport zich en ging het zich steeds meer onderscheiden van traditionele karatestijlen, zoals kyokushinkai. Daarnaast kreeg de sport steeds meer invloeden van het thaiboksen. In de Verenigde Staten ontstond het kickboksen als een manier om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. De manier van trappen bij het kickboksen en thaiboksen zijn anders dan bij karate of taekwondo. Dit komt ook doordat er sprake is van verschillende manieren van competitie. Bij taekwondo als wedstrijdsport draait het echt om het behalen van punten, terwijl het doel bij thaiboksen en kickboksen is om je tegenstander zo hard mogelijk te raken.

    Vrouw en man kickboksen

    Welke regels zijn er bij kickboksen?

    Regels tijdens een wedstrijd 

    Het kickboksen kent een hoop regels, voornamelijk om de atleten te beschermen. De belangrijkste regels tijdens een wedstrijd kickboksen zijn:

    • Het is niet toegestaan om je tegenstander op de grond te werpen of vechten 

    • Je scoort punten met de technieken die je gebruikt om aan te vallen 

    • Per ronde kun je 10 punten verdienen. Wie het beste gevochten heeft krijgt er 10, de ander krijgt er 9

    • Valt een bokser op de grond, dan krijgt hij of zij 8 of 10 seconden de tijd om weer op te staan. Gebeurt dit niet, dan wint de tegenstander 

    • Bij een knock-out wint de tegenstander automatisch

    Wat is niet toegestaan tijdens een wedstrijd? 

    Er zijn natuurlijk een aantal dingen die niet toegestaan zijn tijdens een wedstrijd kickboksen en waarvoor boksers bestraft worden. Zo mag je een tegenstander nooit raken op de keel, de rug, het kruis of het achterhoofd. Er zijn daarnaast acties die worden gezien als not done. Deze acties zijn dus niet officieel verboden, maar er wordt verwacht van boksers dat ze deze dingen niet doen omdat ze onsportief is en er een risico is op ernstige blessures. Dit geldt bijvoorbeeld voor trappen geven tegen de knieën van de tegenstander. Daarnaast is het niet toegestaan om iemand die op de grond ligt nog aan te vallen. De wedstrijd ligt tijdelijk stil als een van de boksers op de grond ligt. Voor kickboksers onder de 15 jaar geldt er nog een extra regel: zij mogen elkaar niet op het hoofd raken met stoten of trappen.

    Wedstrijdvormen en klassen 

    Er zijn diverse soorten wedstrijden waar een kickbokser in kan vechten: pointfighting, continuous fighting en full contact gevechten. 

    Pointfighting: Pointfighting draait om het behalen van punten. Iedere techniek die een bokser gebruikt is een bepaald aantal punten waard. Wanneer iemand scoort, wordt de wedstrijd stil gelegd. 

    Continuous fighting: Deze vorm van wedstrijdvechten is in feite hetzelfde als pointfighting, het enige verschil is dat de wedstrijd gewoon doorgaat als iemand scoort. 

    Full contact: Dit is de ruigste vorm van het kickboksen. Bij deze vorm gaan kickboksers dan ook het vaakst knock-out.

    Naast de verschillende wedstrijdvormen zijn er ook verschillende klassen waar een vechter in kan kickboksen. In welke klasse je vecht, heeft te maken met hoeveel ervaring je hebt. Voor iedere klasse gelden er net wat andere regels, bijvoorbeeld op het gebied van tijden en rust tussen de rondes door. Er zijn 5 klassen: De J-klasse voor de jeugd, de N-klasse voor de nieuwelingen en de C, B en A klassen voor de volwassenen. 

    Officiële regels van kickboksen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het kickboksen? Op de website van de NKBB kun je het reglement downloaden! Om het jou gemakkelijk te maken, kun je het ook meteen hier downloaden.

    Officiële kickboksen regels downloaden →

    Hoe beoefen je kickboksen?

    Wil jij graag starten met kickboksen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? In Nederland zijn er enorm veel plekken waar je kunt leren kickboksen, of je de sport nu wedstrijdgericht wil gaan beoefenen of gewoon om je conditie en spierkracht te verbeteren. Veel sportscholen geven ook groepslessen in het kickboksen. Hieronder geven we een aantal tips voor beginnende kickboksers!

    1. Probeer verschillende soorten lessen

      Wil je lessen gaan volgen in kickboksen, dan is het verstandig om verschillende soorten lessen te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Je kunt bijvoorbeeld bokszaklessen volgen, maar ook groepslessen of personal training. Bokszaklessen zijn erg individueel en je hoeft geen contact te hebben met anderen.

    2. Zorg dat je niet eet voor het kickboksen

      Met een volle maag sporten is eigenlijk nooit fijn of goed, maar doe het bij kickboksen zeker niet. Het kan je training namelijk erg in de weg staan. Natuurlijk is het prima om voor de les iets lichts te eten en het is na de training zeker belangrijk dat je een gezonde maaltijd eet!

    3. Gun jezelf de tijd

      Kickboksen kan in het begin erg moeilijk en intensief zijn, dus gun jezelf de tijd om alles te leren. Ga jezelf niet pushen en zet door als het lastig wordt. Het is niet verplicht om te sparren of lichamelijk contact te hebben bij kickboksen, dus geef het duidelijk aan als je dit liever niet wil.

    Benodigdheden om te kickboksen 

    Wat heb je nodig om kickboksen uit te oefenen:

    • Bokshandschoenen

    • Scheenbeschermers

    • Bandage

    • Bitje

    • Toque

    • Sportkleding 

    • Fles water

    Wedstrijd kickboksen tussen twee mannen

    Veelgestelde vragen bij kickboksen

    Hoe gezond is het om te kickboksen?

    Kickboksen is echt een full body workout. Je traint je hele lichaam ermee. Je armen, schouders en rug worden sterker en je krijgt meer kracht in je benen, billen en core. Je hoeft niet bang te zijn dat je eruit gaat zien als een bodybuilder!

    Hoe vaak moet je per week kickboksen trainen?

    Het is aan te raden om minimaal twee keer per week te trainen om goed te leren kickboksen. Het liefst iedere keer trainingen van minimaal twee uur.

    Kun je afvallen van kickboksen?

    Kickboksen is een goede manier om af te vallen. Het helpt je om snel vet te verbranden, aangezien het gelijk staat aan interval training. Daarnaast heeft de sport positieve effecten op de geest.