Regels om honkbal te spelen

Honkbal is een bal- en teamsport die vooral erg bekend is in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, de Caraïben en in grote delen van het Aziatische continent. Een bijnaam die men vaak gebruikt voor honkbal is ‘America’s favourite pastime’. Het is een van de meest gespeelde sporten ter wereld, maar in Europa is het juist een van de minder populaire sporten. In Nederland zijn er zo’n 25.000 tot 30.000 mensen die honkbal spelen, terwijl dit er in de Verenigde Staten echt miljoenen zijn.

Officiële honkbal regels downloaden →

Uitleg over honkbal:

    officiële regels van honkbal

    Introductie over honkbal

    In Amerika is honkbal van april tot en met oktober de belangrijkste sport. Het reguliere speelseizoen wordt afgesloten aan het einde van september. In oktober worden vervolgens de play-offs gespeeld op het hoogste niveau van honkbal, die weer worden afgesloten met de World Series. Dit is het kampioenschap voor clubteams. Honkbal wordt door twee teams van negen spelers gespeeld. Teams worden eventueel aangevuld met een aangewezen slagman. Ben je benieuwd naar de regels van deze echte Amerikaanse sport? Op deze pagina vertellen we je alles over de regels en geschiedenis van honkbal!

    Geschiedenis van honkbal

    Een langlopende theorie die inmiddels weerlegd is, was dat honkbal in het jaar 1839 uit zou zijn gevonden door Abner Doubleday in New York. Inmiddels is bekend dat hij in die tijd niet eens in de buurt van New York was. Waar de sport nu echt vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. In de 18e eeuw in Engeland was een spel ontstaan dat men ‘base ball’ noemde. Tot na het jaar 1800 bleef de sport deze naam houden. Het spel werd toen eerst vermeld in een boekje uit het jaar 1744 dat werd gepubliceerd onder de naam ‘Little Pretty Pocket-Book’. Er zijn enorm veel varianten gekomen van de volkssport, zoals je dat in de meeste gevallen ziet gebeuren. In Amerika werden soortgelijke spellen echter al ver voor het jaar 1800 gespeeld. De officiële regels voor ‘base ball’ verschenen in het jaar 1796. In deze variant varieert het aantal honken en het aantal spelers en één man uit betekende meteen dat de slagbeurt voorbij was.

    De eerste spelregels voor het honkbal zoals we dat nu kennen werden in het jaar 1845 door Alexander Joy Cartwright vastgelegd. Hij kwam ook op het idee om een vereniging op te richten voor de nieuwe sport baseball. Zo ontstond de New Yorkse Knickerbocker Baseball Club. Hier werd deze sport omhoog getild van tijdverdrijf voor kinderen naar een volwaardige sport voor volwassenen. In Nederland werd honkbal pas na het jaar 1900 bekend. Hoe dat is gebeurd, weten we niet precies maar het verhaal gaat dat een Amsterdammer de sport op vakantie in Amerika op had gepikt en deze toen heeft geïntroduceerd in Nederland. De eerste honkbal wedstrijden in ons land werden in het jaar 1911 georganiseerd. In het jaar 1912 richtte men de Nederlandse Honkbal Bond op.

    Professionele honkbalwedstrijd

    De belangrijkste regels bij honkbal

    Het verloop van een wedstrijd: hoeveel helften heeft honkbal?

    Een honkbal wedstrijd bestaat uit negen innings en iedere inning bestaat weer uit twee speelhelften. Het thuisspelende team verdedigt in de ene speelhelft, terwijl het bezoekende team aan slag is. In de tweede speelhelft zijn de rollen omgedraaid. De halve inning van de aanvallende partij is afgelopen wanneer het team drie uit heeft, wat ook wel ‘drie nullen’ wordt genoemd.

    Wanneer wordt er een uit gemaakt?

    Een uit wordt gegeven aan de speler die aan slag is, ofwel de slagman. Dit kan op verschillende manieren gebeuren:

    • De geslagen bal wordt rechtstreeks gevangen door het verdedigende team, zonder de grond te hebben geraakt.

    • De slagman mist drie slagen: als de slagman de toegeworpen bal mist, of wel slaat maar alsnog mist en bij een derde gemiste bal de achtervanger de bal wel volgens de regels heeft gevangen. Wanneer de slagman bij de derde slag de bal wel schampend raakt, maar de achtervanger deze toch vangt, is de slagman ook uit. Wordt de bal bij de derde slag niet gevangen door de achtervanger, dan is de slagman niet uit als hij het eerste honk kan bereiken voordat de bal daar is en hij niet onderweg uit wordt getikt.

    Een uit kan ook op andere manieren voorkomen

    • Wanneer een van de aanvallende spelers uit wordt getikt als hij naar een ander honk wil rennen en op dat moment niet bij een honk staat. 

    • Wanneer er een aanvallende speler uit wordt gebrand: Dit houdt in dat de bal eerder bij het honk is dan de loper. Dit geldt alleen als er sprake is van een gedwongen loop, dus als de loper gedwongen is om een honk verder te gaan. Is er geen gedwongen loop, dan kan de speler nog proberen om een honk terug te gaan. Bereikt hij het vorige honk voordat de bal daar is en zonder uit te worden getikt, dan is hij niet uit. 

    Puntentelling: scoren en manieren van gooien

    Alleen het team dat aan slag is kan bij honkbal punten scoren, daarom bestaat iedere inning uit twee speelhelften. Zo is ieder team per inning een keer aan slag. Het honkbalveld bestaat uit vier honken.

    Een team verdient een punt wanneer een aanvallende speler alle vier de honken gepasseerd is. Lukt het een speler om alle vier de honken in één slagbeurt te passeren, dan is er sprake van een homerun.

    Homerun

    Een homerun levert ook één punt op, plus de binnengeslagen punten van andere honklopers die nog op het veld stonden.

    Werper/Pitcher

    De bal wordt gegooid door een werper, ook wel pitcher genoemd, van het verdedigende team. Hij gooit de bal vanaf het vierde honk, ook wel de thuisplaat genoemd. De bal moet over de plaat gaan, tussen knie- en elleboog hoogte van de slagman. Dit noemen we ook wel de slagzone. Er staat altijd een plaatscheidsrechter bij die de worp beoordeelt, hij staat achter de catcher en de thuisplaat. Blijft de worp niet in de slagzone, dan telt het als een ‘wijd’, zolang de slagman niet probeert de bal te slaan. Probeert hij dit wel, dan telt de worp toch als ‘slag’, al bleef hij niet binnen de slagzone. Blijft de worp wel gewoon binnen de slagzone, dan telt het als een ‘slag’, ook als de slagman niet probeert om de bal te slaan. Heeft de slagman de bal na drie keer ‘slag’ nog niet geraakt, dan is hij uit. Gooit de werper vier keer ‘wijd’, dan mag de slagman zonder de bal te slaan naar het eerste honk lopen. Dit mag ook wanneer de slagman met de bal geraakt wordt door de werper. De slagman moet dus in principe de worp snel kunnen beoordelen. Hij moet immers bepalen of hij moet proberen te slaan of niet.

    Officiële regels van honkbal downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van honkbal? Op de website van de KNBSB kun je het reglement van de sport downloaden of via deze knop.

    Officiële honkbal regels downloaden →

    Hoe speel je honkbal?

    Wil jij graag honkbal gaan spelen? In Nederland is deze sport niet zo heel populair, maar het wordt zeker wel gespeeld. Softbal is in ons land wat bekender en heeft veel weg van honkbal. Via de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond kun je de spelregels van zowel honkbal als softbal vinden. Maar hoe begin je nu met het spelen van honkbal in Nederland? Hieronder geven we je een aantal tips!

    1. Leer de regels van de sport kennen

      De eerste stap die handig is om te zetten als je graag honkbal wil leren spelen, is het leren kennen van de regels van de sport. Op die manier kun je meteen wat beter mee als je ook echt in een team mee gaat spelen en kun je goed inschatten welke vaardigheden jij nog moet ontwikkelen voor de sport.

      Officiële regels downloaden →
    2. Ontwikkel belangrijke vaardigheden

      Als je een beetje bekend bent met de regels van honkbal, kun je aan de slag met het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden. Denk bijvoorbeeld aan reactievermogen en hand-oog coördinatie. Je zult dit zeker nodig hebben bij zowel het slaan van de bal als het werpen ervan!

    3. Sluit je aan bij een team

      Uiteindelijk is het doel natuurlijk om mee te kunnen doen aan honkbal wedstrijden, maar hiervoor moet je uiteraard in een team spelen. Door je aan te sluiten bij een vereniging bij jou in de buurt kun je makkelijk een leuk team vinden waar nog plek is voor jou. Nu begint het honkballen pas echt.

    Wat heb je nodig om honkbal te spelen?

    • Bal

    • Honkbal knuppel 

    • Helm

    • Leren handschoen 

    • Honkbalveld

    • Toque voor mannen 

    • Eventuele andere beschermingsmiddelen  

    Benodigdheden om honkbal te spelen

    Veelgestelde vragen bij honkbal

    Is er een verschil tussen honkbal en baseball?

    Nee, baseball is de Engelse naam voor honkbal en verwijst dus naar dezelfde sport. In ieder land behalve Nederland staat de sport bekend als baseball in plaats van honkbal.

    Hoeveel spelers staan in het veld bij honkbal?

    Bij honkbal staan er negen spelers van de verdedigende partij in het veld.

    Hoe lang duurt een honkbal wedstrijd?

    Een wedstrijd bij honkbal duurt ongeveer drie uur en bestaat uit negen innings. In een inning zijn beide partijen een keer aan slag. In theorie kan een wedstrijd langer duren, maar drie uur is de gemiddelde duur.

    Hoe oud moet je zijn om honkbal te spelen?

    In Nederland kun jij je bij een honkbalvereniging aansluiten vanaf 8 jaar. Honkbal wordt dan aangeboden voor jongens en softbal voor meisjes.