Regels voor karting

Karting is een vorm van autosport waarbij men het tegen elkaar opneemt in kleine eenzitsvoertuigen met vier wielen. Deze voertuigen zijn zonder carrosserie en differentieel en zijn speciaal gemaakt voor karting. Ze worden ook wel karts genoemd. Hoewel deze voertuigen klein van stuk zijn, kunnen ze tot boven de 100 kilometer per uur halen. In Nederland en daarbuiten is het mogelijk om zowel recreatief als in wedstrijdvorm te karten. Je hoeft geen rijbewijs of diploma's te hebben wanneer je een keer met vrienden of familie wil karten. Dat maakt karting een hele toegankelijke autosport die geschikt is voor verschillende leeftijden. Binnen het wedstrijdkarten zijn er verschillende soorten klassen te vinden. Een populaire klasse is de Rotax-Max-klasse: een betrouwbare, lichtgewicht motor. Bij internationale rijders zijn de OK- (eerder de KF-) en de KZ-motoren het meest populair. Ook is er een onderscheid te zien in huurkarts en eigen karts. Huurkarts beschikken over minder vermogen en een zwaarder gewicht, zodat eventuele schade beperkt wordt.

Officiële karting regels downloaden →

Uitleg over karting:

    Winnaar bij karting

    Geschiedenis van karting

    Karten bestaat nog niet ontzettend lang. De Amerikaan Art Ingels bouwde in 1956 de allereerste kart met behulp van de motor van 2,5 PK, afkomstig van een grasmaaier. Hij was zelf een groot liefhebber van de autosport en was benieuwd of hij de sport toegankelijker kon maken voor de 'gewone' mens. Zijn prototype kart testte hij uit op de parkeerplaats van het American Football stadion Rose Bowl in Pasadena, waar al gauw bleek hoe krachtig het kleine voertuig was. Omstanders vroegen waar ze zijn kart konden kopen. Zo gezegd, zo gedaan: Ingles besloot het direct commercieel aan te pakken en verkocht zijn karts voor ongeveer 150 euro. Het duurde niet lang tot de eerste kartclub werd opgericht en er meer regels kwamen omtrent karting. In 1957 werd de kartclub Go-kart Club of America opgericht. In Nederland duurde het nog twee jaar: in 1959 bouwde de Nederlander Henk Deken de eerste kart in ons land. Toen werd de kart nog een skelter genoemd. Door de jaren heen is de kart ontwikkeld tot de moderne kart zoals we die nu kennen.

    Tussen banden rijden bij karting

    Welke regels zijn er bij karting?

    Draag altijd een helm op de kartbaan

    Wanneer je gaat karten, is het altijd verplicht om een helm en beschermende kleding te dragen. Volg deze regel zeker op, want hiermee ben je beter beveiligd in de kart.

    Stap nooit uit op het circuit

    Daarnaast moet je weten dat het verboden is om uit te stappen op het circuit. Wanneer je midden op de kartbaan uitstapt, kan dat voor hele gevaarlijke situaties zorgen. Mocht er een ongewone situatie ontstaan waarbij je geen andere keuze hebt dan uitstappen dan is dat natuurlijk toegestaan, maar in alle andere gevallen is het verboden.

    Gedraag je naar de vlaggen op de kartbaan

    Op de kartbaan zijn er verschillende vlaggen die je tegen kunt komen. Het is belangrijk om te weten wat de meest voorkomende vlaggen betekenen zodat je daarop kunt anticiperen. Een rode vlag betekent stoppen, omdat de race stil ligt door een ongeluk of een valse start. Een witte vlag geeft aan dat je de allerlaatste ronde begint. Zie je een zwart-wit geblokte vlag? Dan heb je de finish gehaald.

    Officiële regels van karting downloaden

    Nieuwsgierig naar de officiële regels van karting? Via deze button kun je de regels bekijken en naar wens downloaden.

    Officiële karting regels downloaden →

    Hoe voer je karting uit?

    Of je nu recreatief gaat karten of aan een echte wedstrijd karting begint; in beide gevallen geldt degene die als eerste over de finish is de winnaar is van de karting race. Zij rijden een bepaald aantal rondjes over een parcours nadat degene die als eerste de zwart-witte-blokjesvlag ziet de winnaar is. Hierbij zijn er verschillende soorten startmogelijkheden, namelijk de stilstaande start, de rollende start en de Le Mans start.

    1. De stilstaande start

      Bij een stilstaande start rijden de coureurs eerst een rondje om op te warmen, waarna ze zich over de startopstelling verdelen. Zodra alle rijen staan opgesteld, wordt er gestart met behulp van de Nederlandse vlag of lampen zoals je dat bij de Formule 1 kent.

      Officiële regels downloaden →
    2. De rollende start

      Naast de stilstaande start kan een kartrace beginnen met een rollende start. Ook hierbij rijden de coureurs eerst een opwarmronde, waarna de man van de pole position het tempo bepaalt. De race gaat direct door, zodat je al een beetje snelheid hebt wanneer je de startstreep over gaat.

    3. De Le Mans start

      Tot slot is er nog een start die iets unieker is en dus niet zo vaak gebruikt wordt: de Le Mans start. Deze start is vernoemd naar de 24-uurs race van Le Mans in Frankrijk. Tot 1970 werd daar gebruikgemaakt van een aparte start waarbij de coureurs nog niet in het voertuig zaten, maar een stukje er vanaf. Na het startsein moesten ze zo snel mogelijk naar de kart rennen om snel op het gas te trappen. Deze start wordt om veiligheidsredenen slechts af en toe nog maar gedaan bij langere endurance wedstrijden.

    Benodigdheden om te karten

    Wat heb je nodig om te karten?:

    • Comfortabele kleding, zoals een shirt met een lange broek en sneakers;

    • Beschermende kleding (krijg je bij een kartbaan);

    • Helm (krijg je bij een kartbaan);

    • Kart handschoenen;

    • Kart.

    Man met helm juicht met karts op de achtergrond

    Veelgestelde vragen bij karting

    Wat voor schoenen draag je bij karting?

    Het is aan te raden om stevige en comfortabele schoenen te dragen in een kart. Vermijd hakschoenen, slippers, sandalen, klompen en andere schoenen die open en niet stevig zijn. Dat soort schoenen kunnen namelijk gevaarlijk zijn.

    Hoe lang moet je zijn om te mogen karten?

    De meeste kartbanen hanteren een minimale lengte tussen de 1.35 meter en de 1.50 meter. Sommige kartbanen bieden kinderkarts aan voor mensen die kleiner zijn dan 1.35 meter. Deze karts gaan minder hard.

    Heb je een rijbewijs nodig om te karten?

    Nee, je hebt geen rijbewijs nodig om te mogen karten.

    Is karten gezond voor je?

    Wat veel mensen niet weten, is dat karten goed is voor je uithoudingsvermogen. Ook verbeter je er je kracht mee; helemaal wanneer je nog andere krachttrainingen doet voor je bovenlichaam. Je armen, nek en het bovenlichaam worden namelijk zwaar belast tijdens het karten.