Regels om karate te beoefenen 

Karate is een vechtkunst die is ontstaan op de Ryukyu-eilanden, waaronder het eiland Okinawa in Japan. Karate is een combinatie van het Chinese Kempo en de inheemse vechtkunsten van Okinawa. De nadruk ligt bij het karate voornamelijk op het gebruik van stoot-, trap- en afweertechnieken. Sommige stijlen van het karate maken ook gebruik van verwurgingen, worpen, klemmen en worsteltechnieken. Iemand die karate beoefend wordt ook wel een karateka genoemd. Ben je benieuwd naar de officiële regels van het karate? Op deze pagina vertellen we je alles over deze vechtkunst, van de geschiedenis tot de regels en het wedstrijdverloop!

Officiële karate regels downloaden →

Uitleg over karate:

    Karate iemand met wit pak en zwarte band en iemand met blauw pak en bruine band

    Geschiedenis van karate

    Karate is ontstaan op het eiland Okinawa in Japan en op de omliggende eilanden in de Oost-Chinese Zee. Vandaag de dag behoort de hele eilandengroep tot Japan. Het begin van het ontstaan van de sport ligt bij het ontstaan van handelsrelaties met China tijdens de Ming Dynastie. In het jaar 1372 werden er Chinese Shaolin Kempo stijlen naar Okinawa gebracht door Chinese immigranten en bezoekers. In het jaar 1609 werd er een verbod uitgeroepen op wapens door Shoo’ Hashi, waardoor deze ongewapende vechttechnieken ineens erg populair werden. Pas aan het het begin van de 20e eeuw werd karate bekend op het vasteland van Japan.

    Man maakt zich klaar voor karate

    Welke regels zijn er bij karate?

    Verschillende stijlen 

    Binnen karate zijn er verschillende stijlen te onderscheiden. Het verschil zit hem vooral in de verschillende kata, een eigen filosofie en eigen wedstrijdreglementen. Er zijn vier traditionele karate stijlen die worden erkend door de Federation of All Japan Karatedo Organization: 

    • Goju-ryu

    • Shito-ryu

    • Shotokan

    • Wado-ryu

    Naast de officieel erkende stijlen bestaan er ook nog andere stijlen in deze vechtkunst:

    • Genseiryu

    • Isshin-ryu

    • Ashihara kaikan

    • Kyokushinkai 

    • Shindo Jinen-ryu

    • Kissaki-kai  

    De Dojo regels 

    Een plek waar karate wordt beoefend, noemen we een Dojo. Iedere Dojo heeft eigen regels waar atleten zich aan dienen te houden, maar er zijn ook een aantal universele regels. Die universele regels zijn vastgesteld door de grondlegger van het karate, Funakoshi, en luiden:

    • Streef ernaar je karate te volmaken 

    • Respecteer anderen en hun bezittingen 

    • Oefen met inzet en doorzettingsvermogen 

    • Streef naar eerlijkheid en oprechtheid 

    • Onthoud je van brutaal en gewelddadig gedrag 

    Het zijn eigenlijk niet alleen regels voor in de Dojo, maar meer leefregels, waar mensen die karate beoefenen zich altijd aan zouden moeten houden volgens Funakoshi. Hiernaast gelden er per Dojo natuurlijk eigen gedragsregels en een erecode waar atleten zich aan dienen te houden. 

    Het bandensysteem bij karate 

    De band die een atleet bij karate draagt, geeft aan in welke rangschikking hij of zij zich bevindt. Het geeft aan welk niveau van de krijgskunst een karateka beheerst. De Karate Kyu graden zijn bedoeld om een karateka de basis van het karate te leren. Het banden systeem hiervan ziet er als volgt uit:

    RangUiterlijk band
    8ste Kyu “Hachikyu”Witte band
    7ste Kyu “Hachikyu”Gele band
    6ste Kyu “Hachikyu”Oranje band
    5ste Kyu “Hachikyu”Groene band
    4ste Kyu “Hachikyu”Blauwe band
    3ste Kyu “Hachikyu”Bruine band
    2ste Kyu “Hachikyu”Bruine band + 1 streep
    1ste Kyu “Hachikyu”Bruine band + 2 streep

    De Dan graden bij karate staan voor de geavanceerde rangen die een karateka kan beheersen en ziet er als volgt uit:

    RangUiterlijk band
    1ste Dan “Shodan” Zwarte band
    2de Dan “Shodan” Zwarte band + 2 strepen
    3de Dan “Shodan” Zwarte band + 3 strepen
    4de Dan “Shodan” Zwarte band + 4 strepen
    5de Dan “Shodan” Zwarte band + 5 strepen
    6de Dan “Shodan” Zwarte band + 6 strepen
    7de Dan “Shodan” Zwarte band + 7 strepen
    8de Dan “Shodan” Zwarte band + 8 strepen
    9de Dan “Shodan” Zwarte band + 9 strepen
    10de Dan “Shodan” Zwarte band + 10 strepen

    Officiële regels van karate downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de vechtkunst karate? Je kunt het reglement downloaden op de site van de Karatebond Nederland! Hier vind je ze ook.

    Officiële karate regels downloaden →

    Hoe beoefen je karate?

    Wil je graag starten met het beoefenen van karate? In Nederland zijn er een hoop plekken waar je deze vechtkunst kunt leren, dus vast ook ergens bij jou in de buurt. Vanaf de leeftijd van 7 jaar kunnen kinderen al beginnen met het volgen van lessen in karate. Hieronder geven we een aantal tips voor mensen die willen beginnen met karate!

    1. Neem een aantal proeflessen

      Voordat jij je ergens permanent inschrijft, is het verstandig om een aantal proeflessen te nemen bij verschillende Dojo’s bij jou in de buurt. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk kiest voor de plek waar jij je het beste bij voelt. Daarnaast weet je zo ook zeker of je echt door wil gaan met de sport, anders is het natuurlijk zonde van je lidmaatschap.

    2. Leer de basis

      Voordat je aan de slag gaat met het ingewikkelde deel van karate, is het aan te raden dat je de basis goed leert. In lessen zal dit dan ook het eerste zijn dat aan bod komt. Een goede lichaamshouding en conditie zijn belangrijk, maar ook de juiste mindset.

    3. Niet alleen voor jonge mensen

      Misschien denk je dat karate alleen geschikt is voor jonge mensen, maar dat is alles behalve waar. Het is wel belangrijk dat je een goede conditie hebt en dat je een goede beheersing hebt over je lichaam, maar dat kan op iedere leeftijd!

    Benodigdheden om karate te beoefenen 

    Wat heb je nodig om karate uit te oefenen:

    • Vuistbeschermers 

    • Geschikte kleding 

    • Gebitsbeschermers 

    • Kruisbeschermers

    • Scheenbeschermers

    Karate met een schouder op de grond

    Veelgestelde vragen bij karate

    Is karate moeilijk om te beoefenen?

    Karate is een erg complexe vechtkunst, dus het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Je moet je tegenstander kunnen lezen en hun aanvallen kunnen voorspellen. Het vergt dus zowel veel van het lichaam als van de geest.

    Wat mag niet bij karate?

    Je mag jouw vechttechnieken bij karate nooit gebruiken tegen iemand die zich niet kan verdedigen. Eer, loyaliteit en trouw zijn aan de code zijn het meest belangrijk bij deze vechtkunst.

    Hoe oud moet je zijn om karate te beoefenen?

    Bij de meeste Dojo’s kunnen kinderen al vanaf hun 7de beginnen met het leren van karate. Er is geen ideale leeftijd om karate te beoefenen, jouw mindset en lichaamsbeheersing zijn belangrijker dan je leeftijd!