Regels om boksen te beoefenen 

Boksen is een tactische vechtsport waarbij het erg belangrijk is dat je ring inzicht, coördinatie van voeten, handen en ogen en conditie in orde zijn. Twee tegenstanders proberen bij deze sport punten te scoren door elkaar op bepaalde plekken te raken of door bijvoorbeeld te winnen door middel van een knock-out. Ze kunnen dit doen met stoten of een combinatie van diverse stoten. De directe stoot, de opstoot en de hoek zijn de meest bekende stoten bij het boksen. Kracht en snelheid zijn beide belangrijk als jij jouw tegenstander als eerste en op de juiste plek wil raken. Op deze pagina vertellen we je alles over de vechtsport boksen, van de geschiedenis tot de officiële regels en technieken!

Officiële boksen regels downloaden →

Uitleg over boksen:

    Twee mannen boksen zonder bescherming als training

    Geschiedenis van boksen

    Wanneer het boksen precies is ontstaan, is niet duidelijk. De eerste tekenen die we hebben gevonden van deze vechtsport dateren van 3000 jaar voor Christus. Er werden in Nieuw-Guinea afbeeldingen gevonden die leken te wijzen op de sport. Men vermoed dat mensen in die tijd geloofden in buitenaardse krachten die de dood van mensen veroorzaakten. Toch werd er altijd een schuldige aangewezen als er iemand stierf. Die persoon werd dan naast het graf van de overledene geofferd. In sommige gevallen waren er meer dan één verdachte. Wie de schuldige was, werd dan bepaald door middel van een tweekamp. Dat tweekamp had veel weg van boksen. Later werden er ook afbeeldingen gevonden in Egypte, Kreta en het Oude Griekenland die over het boksen leken te gaan. Het principe van het boksen is dus al erg oud, al werd het vroeger op andere manieren gebruikt. Vandaag de dag is het voornamelijk een sport waarbij men prijzen kan winnen door de tegenstander te verslaan. Sinds het jaar 1904 is het boksen een Olympische vechtsport die ieder jaar bij de line-up hoort.

    Competitive bokswedstrijd tussen twee heren

    Welke regels zijn er bij boksen?

    De gewichtsklassen bij het boksen 

    Bij het boksen werkt men met verschillende gewichtsklassen die bepalen wie er tegen elkaar mag boksen tijdens wedstrijden. Deze klassen zijn later ingevoerd dan de meeste regels van de sport en zijn voor het eerst officieel vastgelegd in het jaar 1909. Later, in het jaar 1920, zijn de gewichtsklassen nog geperfectioneerd. Er komen vandaag de dag nog steeds klassen bij. In 2007 werd bijvoorbeeld nog de klasse atoomgewicht toegevoegd, voor vechters die niet meer wegen dan 46 kilogram.

    De loop van een gevecht 

    Een bokswedstrijd is altijd verdeeld in rondes, waarvan iedere ronde 3 minuten duurt. Tussen alle rondes wordt 1 minuut pauze genomen. Vroeger ging men bij het boksen maximaal tot de 15 rondes, maar vandaag de dag is 12 rondes het maximum. Dit betekent niet dat het verplicht is om 12 rondes te vechten, de wedstrijd kan ook eerder afgelopen zijn. Het kan ook zijn dat er van tevoren wordt afgesproken dat de wedstrijd 6, 8, 9 of 10 rondes duurt. In de meeste gevallen mogen titelgevechten echter niet korter duren dan 12 rondes. Wanneer beide boksers alle 12 de rondes doorkomen, moet de jury beslissen welke van de 2 vechters als winnaar uit de ring gaat stappen. De jury bestaat bij het boksen uit 3 leden. De jury beslist wie er wint door beide boksers punten te geven. Dit kan nog wel eens leiden tot discussies, aangezien het natuurlijk erg subjectief is.

    Overtredingen bij het boksen 

    Bij het boksen mag er uitsluitend met de vuisten, die in de handschoenen zitten, geslagen worden. Er mag dus niet geschopt of geworsteld worden. Armklemmen of wurgklemmen mogen ook niet worden ingezet en een bokser mag zijn of haar tegenstander niet bijten. Daarnaast mag er absoluut niet onder de gordel worden geslagen. Als een bokser zich niet aan deze regels houdt, kan dit tot gevolg hebben dat hij of zij puntenaftrek krijgt, een waarschuwing of zelfs uitgesloten wordt van de wedstrijd. Ook het beledigen van de tegenstander, scheidsrechter of de jury kan dezelfde gevolgen hebben. Ten slotte mag een bokser zijn of haar tegenstander niet meer slaan als deze neer gaat en dus tenminste op één knie zit.

    Officiële regels van boksen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het boksen? Op de website van de NBB kun je het reglement van de vechtsport downloaden! Of download ze meteen via deze knop.

    Officiële boksen regels downloaden →

    Hoe speel je boksen?

    Wil jij graag gaan starten met boksen? In Nederland zijn er ruim 110 door de Nederlandse Boksbond erkende boksclubs en verenigingen. Het zal dus geen probleem zijn om een plek te vinden waar je les kunt nemen. Er zijn centra speciaal voor het recreatief boksen en er zijn ook plekken waar je wedstrijdgericht les kunt nemen. Ook in veel sportscholen worden tegenwoordig bokslessen gegeven, maar deze zijn vaak voornamelijk gericht op het recreatief boksen. Hieronder een snel stappenplan voor het starten met boksen!

    1. Een geschikte locatie vinden voor les

      Kijk bij welke centra of sportscholen je bij jou in de buurt les kan nemen en kies waar jij je het beste op je plek voelt. De beste manier om hierachter te komen is door een aantal proeflessen te nemen op verschillende locaties. Zo voel je snel genoeg waar jij het beste past. Denk er natuurlijk ook wel van tevoren over na of je voornamelijk recreatief wil boksen of ook wedstrijd ambities hebt. Je kunt namelijk niet overal wedstrijdgericht leren boksen.

    2. Thuis starten met boksen

      Kun je niet wachten om te beginnen en wil je eigenlijk graag thuis al starten met boksen? Dat kan prima, het enige dat je nodig hebt is een plek waar je genoeg ruimte hebt om de sport te beoefenen. Je kunt thuis boksen met behulp van een boksbal of een stootzak.

    3. Welke soort boksen wil je beoefenen?

      Er zijn diverse soorten boksen die je kunt beoefenen in Nederland: Engels boksen, Thais boksen, Frans boksen en Kickboksen. Per soort boksen verschilt het nogal wat voor materiaal je nodig hebt, aangezien de technieken ook nogal verschillen. Voor Thais boksen heb je ook speciale bokshandschoenen nodig. Dat is wel goed om rekening mee te houden als je het materiaal wil gaan kopen dat je nodig hebt!

    Benodigdheden om te boksen

    Wat heb je nodig om boksen uit te oefenen:

    • Bokshandschoenen

    • Boksbandages

    • Boksbal of stootzak

    • Eventueel extra trainingsmateriaal

    • Beschermingsmiddelen, zoals een bitje of scheenbeschermers

    Vrouw in de ring met bokshandschoenen

    Veelgestelde vragen bij boksen

    Wat doet boksen met je lichaam?

    Boksen is een goed voorbeeld van een HIIT (High Intensity Interval Training). Het is dus goed voor je algemene kracht, conditie, balans, coördinatie en vetverbranding.

    Hoe moeilijk is boksen?

    Dat hangt af van het niveau waarop je wil boksen. Recreatief boksen is niet per se moeilijk, maar het vergt wel een goede balans en coördinatie. Dit kun je natuurlijk wel allemaal trainen.

    Kan je jezelf leren boksen?

    Je kunt proberen zelf te leren boksen met behulp van een boksbal en video’s op internet, maar het is wel heel lastig als je niemand hebt die je kan corrigeren. Wat wel goed te doen is, is je eigen training samenstellen naast lessen.