Regels voor wakeboarden

Wakeboarden is een watersport waarbij de atleet op een zogeheten wakeboard aan een lijn over het water wordt getrokken. Deze lijn, van zo'n 18 meter lang, zit vaak vast aan een boot en kan bevestigd zitten aan een kabelbaan die de lijn vooruit trekt. Het is de bedoeling dat de atleet zo lang mogelijk op het wakeboard blijft staan terwijl hij of zij diverse trucjes uitvoert. Je kunt wakeboarden het beste zien als een combinatie tussen snowboarden en waterskiën. Bij wedstrijden wordt hij of zij beoordeeld op de uitvoering, de intensiteit en de compositie. Er is dan sprake van een parcours dat afgekaderd is met gekleurde boeien. Binnen de discipline wakeboarden horen ook wakesurfen en wakeskaten. Iedereen kan beginnen met wakeboarden. Verspreid over Nederland vind je meerdere plekken waar je dit kunt leren. De atleten, ook wel riders genoemd, worden ingedeeld in verschillende categorieën op basis van hun leeftijd. Zo heb je de boys en girls onder de 14 jaar, de junior men en women van 15 tot 18 jaar, de open men en women zonder leeftijdsbeperking, de master men en women van 30 jaar en ouder en de veteran men en women van 40 jaar en ouder.

Officiële Wakeboard Boat regels downloaden →Officiële Cable Wakeboard & Wakeskate regels downloaden →

Uitleg over wakeboarden:

    Man doet aan wakeboarden

    Geschiedenis van wakeboarden

    Wakeboarden is in 1985 in de Verenigde Staten ontstaan. Het allereerste wakeboard werd door een ervaren surfer genaamd Tony Finn samengesteld. Hij deed dit in een periode waarin windsurfen al enorm populair was. Het nadeel van deze sport was (en is) echter dat je altijd wind nodig hebt om de sport te kunnen uitoefenen. Daar kwam verandering in toen iemand in die tijd zijn surfplank met een touw aan een boot vastknoopte om zo alsnog te kunnen surfen. Dat was het begin van wakeboarden, want al gauw bleek een groter publiek hier interesse in te hebben. Het wakeboard dat Finn produceerde was wendbaarder dan de gewone surfplanken waardoor het eenvoudiger was om ze aan een touw vast te maken. In 1990 werden vervolgens de eerste wedstrijden georganiseerd in Amerika. World Sports And Marketing besloot de sport in 1992 te pushen zodat het ook wereldwijd een hit werd.

    Wakeboarden bij zonsondergang

    Welke regels zijn er bij wakeboarden?

    Wakeboarden in snelvaargebieden

    Wanneer je in Nederland wil wakeboarden achter een boot dan moet dat in een gebied waar je harder dan 20 kilometer per uur mag varen. Dat mag alleen in zogeheten snelvaargebieden. Hiervoor moet je ouder dan 18 jaar zijn en een vaarbewijs hebben. Ook moet de motorboot een Y-nummer hebben (registratienummer).

    Extra persoon mee op de boot

    Daarnaast is het een gouden regel in de wereld van wakeboarden om altijd een extra persoon op de boot te hebben naast de bestuurder van de boot. Die persoon kan de wakeboarder in de gaten houden, evenals overig bootverkeer.

    Maximaal één keer vallen tijdens wedstrijd

    Professionele wakeboarders die meedoen aan wedstrijden mogen tijdens een parcours maar één keer van het board vallen. Mocht de rider toch twee keer vallen dan is het helaas gedaan voor de sporter.

    Officiële regels van wakeboarden downloaden

    De International Waterski & Wakeboard Federation heeft de officiële regels van wakeboarden opgesteld. Er zijn twee sets van regels, voor de boot en voor de wakeskate. Deze regels kun je hier downloaden en opslaan.

    Officiële Wakeboard Boat regels downloaden →Officiële Cable Wakeboard & Wakeskate regels downloaden →

    Hoe zit wakeboarden in elkaar?

    Wakeboarden is een watersport waarbij je de nodige kracht en behendigheid moet hebben. Hierbij is het belangrijk om in het water rechtop op je board te blijven staan. Hieronder vind je een stappenplan voor wakeboarden achter een boot. Hetzelfde principe geldt ook voor wakeboarden aan een lijn van een kabelbaan.

    1. De start: rechtop staan op een wakeboard

      Je kunt zowel vanuit het water als vanaf de kant beginnen met wakeboarden. In beide gevallen is het in ieder geval nodig om rechtop te staan op je wakeboard. Wanneer je vanuit het water start, moet je je armen gestrekt rond de knieën houden en de knieën opgetrokken houden. Het zitvlak zit tegen de hielen aan. Zodra de boot vertrekt merk je dat het touw strakker wordt. Houd de armen gestrekt en blijf nog gehurkt zitten tot de boot voldoende vaart heeft. Zodra de plank door de snelheid automatisch op het water komt kun je langzaam rechtop komen.

    2. Verdeel je gewicht goed

      Vervolgens is het zaak om goed te blijven staan op het wakeboard. Dat doe je door je gewicht goed te verdelen over beide voeten. Om figuren te maken of trucs uit te voeren, kun je bijvoorbeeld afwisselend op de hielen en tenen steunen. Je heup en schouders sturen de plank vervolgens in de richting waar je naartoe wil. Ook kun je springen en andere trucs uitvoeren op je wakeboard.

    3. Laat het touw los om te stoppen

      Wanneer je het parcours hebt afgelegd, kun je het touw loslaten om te stoppen. Je 'valt' in het water met het wakeboard nog vast aan je voeten. Zwem naar de kant om het wakeboard af te doen.

    Benodigdheden om te wakeboarden

    Wat heb je nodig om wakeboarden te spelen/uit te oefenen:

    • Wakeboard met specifieke bindingen (wake boots);

    • Zwemkleding met impactvest of lifesaver;

    • Helm;

    • Kabelbaan of boot waaraan de lijn is bevestigd;

    • Lef en uithoudingsvermogen.

    Man zit aan het water klaar om te wakeboarden en doet schoenen aan

    Veelgestelde vragen bij wakeboarden

    Waar komt de naam 'wakeboarden' vandaan?

    Wakeboarden komt van het woord 'wake'. In het Amerikaans betekent dat een 'artificiële golf', oftewel: een golf die op een kunstmatige wijze ontstaat, bijvoorbeeld door een golf. Dat gebeurt bij wakeboarden.

    Wat is moeilijker: wakeboarden of waterskiën?

    De meeste mensen zeggen dat je waterskiën sneller onder de knie krijgt dan wakeboarden. Ben je echter al bekend met skaten of snowboarden, dan kan het zomaar zo zijn dat je juist sneller leert wakeboarden. Dit is dus echt persoonlijk.

    Hoe snel ga je met wakeboarden?

    Er zijn verschillende snelheden waarmee je kunt wakeboarden, maar gemiddeld is 25 km tot 32 km per uur het meest comfortabel voor wakeboarders. Op basis van deze snelheid kun je eenvoudig tricks en sprongen uitvoeren.

    Welke spieren gebruik je met wakeboarden?

    Met wakeboarden gebruik je bijna je hele lichaam. Dat maakt wakeboarden ook een hele intensieve sport. Het belangrijkst zijn de spieren in je core. Daarbij worden je armspieren en grip getraind tijdens deze sport.

    Maakt het uit hoe lang je wakeboard is?

    Ja, de lengte van je wakeboard wordt op basis van je gewicht bepaald. Ben je tussen de 40 en 70 kilo dan is een board tussen de 130 cm en 134 cm aan te raden. Tussen de 60 en 80 kilo heb je een board tussen de 135 cm en 139 cm nodig, tussen de 80 en 110 kilo is dat een board tussen de 139 cm en 144 cm en mensen die meer dan 110 kilo wegen, hebben een board van meer dan 144 cm nodig.