Regels om veldrijden te beoefenen

Veldrijden is een vorm van wielersport die ook wel cyclocross genoemd wordt. Deze fietssport wordt bedreven op een grotendeels onverhard parcours. In het veldrijden moeten de deelnemers, de veldrijders of de fietsers, zo snel mogelijk dat parcours afleggen. De route is afgebakend en gaat door bossen, over zandwegen en groene velden. Dat betekent dat het soms nodig is om van de fiets te stappen om de fiets op de schouders te nemen en een stukje te lopen. Denk bijvoorbeeld aan delen van de route die te modderig zijn of aan obstakels waar overheen geklommen moet worden. De wedstrijden in het veldrijden worden in de herfst en de winter gehouden, met name in Nederland en België. Daarbuiten is veldrijden door de jaren heen minder populair geworden. Bij professionals duurt een wedstrijd een uur bij mannen en 50 minuten bij vrouwen. Bij wereldbekerwedstrijden rijden de veldrijders ongeveer een uur met een extra ronde. Er is bij het veldrijden een EK, een WK en een NK te vinden. Verder bestaat het crossseizoen vooral uit klassementscrossen.

Officiële veldrijden regels downloaden →

Uitleg over veldrijden:

    Veldrijders lopen met de fiets op de schouders

    Geschiedenis van veldrijden

    De oorsprong van het veldrijden kent verschillende verhalen. Zo zouden Europese baanrenners in de vroege jaren van de 20e eeuw wedstrijden tussen twee steden houden waarbij het toegestaan was om door velden en andere stukken natuur te rijden. Hierbij zou de Fransman Daniel Gousseau de eerste cyclocrosswedstrijd hebben georganiseerd, evenals het eerste nationale kampioenschap in Frankrijk in 1902. Leuk weetje: Géo Lefèvre, de man die de Ronde van Frankrijk bedacht, heeft ook een grote rol gespeeld in de eerste jaren van het veldrijden. Daarna verspreidde de sport zich al gauw buiten Europa, waaronder in België, Luxemburg en Spanje. Zelfs in de Verenigde Staten werd veldrijden in de jaren 70 van de vorige eeuw populair! Tegenwoordig is het vooral België en Nederland waar de sport nog steeds wordt uitgeoefend. Veel veldrijders die hier op jonge leeftijd begonnen met veldrijden bleken later ook goede wielrenners te zijn, zoals fietsers Mathieu van der Poel en Lars Boom.

    Veldrijden tussen toeschouwers

    Welke regels zijn er bij het veldrijden?

    Parcours is grotendeels onverhard

    Een van de belangrijkste regels bij het veldrijden is dat het parcours grotendeels onverhard moet zijn. De ondergrond en de obstakels die onderweg te vinden zijn, wisselen per parcours. Dit kan van alles zijn, zoals zandstroken, modderpoelen, bruggen en hellingen.


    Breedte van fietsbanden van belang

    De fietsbanden van een crossfiets die gebruikt wordt bij veldrijden mogen niet breder zijn dan 33 millimeter, ongeacht het feit dat zo'n fiets vaak wel de ruimte heeft voor bredere banden. De meeste crossfietsen beschikken daarom over banden die 32 millimeter dik zijn. De banden zijn dus smal en daarnaast licht van gewicht en met het juiste profiel om voldoende grip te bieden onder verschillende omstandigheden.


    Startopstelling met sterkste fietsers voorop

    Er wordt bij het veldrijden gebruik gemaakt van een startopstelling. Hierbij geldt dat de renners die in voorgaande wedstrijden veel punten hebben gescoord en dus gezien worden als sterke renners vooraan mogen beginnen.

    Officiële regels van veldrijden downloaden

    Veldrijden wordt pas echt leuk als je alle regels goed kent. De regels van veldrijden vind je in de bijlage. Klik op de button en dan kun je de regels lezen en downloaden.

    Officiële veldrijden regels downloaden →

    Hoe gaat veldrijden in zijn werk?

    Een wedstrijd veldrijden duurt bij vrouwen 50 minuten en bij mannen een uur. Hierbij worden de volgende stappen gehanteerd.

    1. Startopstelling

      De start van een wedstrijd is erg belangrijk. Iedere renner staat op een bepaalde positie in de startopstelling. Hierbij staan de sterke rijders vooraan. Zij proberen na het startschot zo snel mogelijk te fietsen om de eerste positie te behalen zodat ze hindernissen en obstakels zonder te wachten kunnen doen. Fiets je als 20e dan is de kans groot dat je moet wachten bij de hindernissen voordat je verder kunt rijden.

    2. Het parcours

      Het parcours bestaat uit een route die meestal vaker dan twee keer wordt gereden, net zolang tot de beoogde tijd van 50 of 60 minuten wordt gehaald. Onderweg komen de fietsers allerlei obstakels tegen zoals bruggen, hellingen, modderpoelen en meer. Hierbij moet er vaak worden afgestapt waarbij de fiets op de schouder wordt genomen om langs of over een obstakel te komen.

    3. Sluit je aan bij een teamFinish

      Nadat het parcours afgelegd is in de tijd die daarvoor staat, wint de renner die als eerste over de finish komt.

    Benodigdheden om te veldrijden

    Wat heb je nodig om veldrijden uit te oefenen:

    • Een goede crossfiets;

    • Bijbehorende pedalen en schoenen;

    • Goed ademende fietskleding;

    • Handschoenen voor veldrijden;

    • Fietshelm;

    • Eventueel een fietsbril;

    • Een goede wasmachine en tuinslang omdat je fietskleding, accessoires en fiets erg vies kunnen worden.

    Veldrijden tussen gele lintjes

    Veelgestelde vragen bij veldrijden

    Hoe begin je met veldrijden?

    Schaf in ieder geval een goede crossfiets aan om te kunnen veldrijden. Daarnaast is het aan te raden om je in te schrijven bij een club waar je kunt trainen. Train op techniek en conditie en schrijf je wanneer je er klaar voor bent in voor een toertocht of wedstrijd.

    Hoe train je voor veldrijden?

    Het is belangrijk om een goede conditie te hebben wanneer je gaat veldrijden. Dat doe je met verschillende soorten intervaltraining zoals sprinttraining en een krachttraining om je beenspieren en andere spieren te trainen.

    Wie heeft de meeste veldritten gewonnen?

    Tot 2022/2023 zijn er 30 edities gehouden van het NK veldrijden waarbij er 17 verschillende winnaars zijn geweest, waarvan er zes waren die meerdere edities hebben gewonnen. Bij de mannen zijn dat Wout van Aert met drie overwinningen, Richard Groenendaal en Sven Nys.

    Waar kun je veldrijden?

    Veldrijden kun je eigenlijk overal waar een natuurlijk parcours te vinden is. Denk aan het bos, door een weiland, over het strand. Het is allemaal mogelijk.