Regels om speerwerpen uit te oefenen

Speerwerpen is een atletiekonderdeel dat een vast onderdeel is van de tienkamp en de Olympische Spelen. Bij speerwerpen probeert de atleet na een aanloop de speer zo ver mogelijk te werpen. De speer moet landen in een bepaald gemarkeerd gebied, dat nogal smal is. Makkelijk is het dus zeker niet. De punt van de speer moet de grond eerst raken, anders telt de worp niet. Het klinkt nu misschien alsof de regels van speerwerpen redelijk eenvoudig zijn, maar dat valt toch wel tegen!

Officiële speerwerpen regels downloaden →

Uitleg over speerwerpen:

    Man werpt blauwe speer voor enkele toeschouwers in de bossen

    Geschiedenis van speerwerpen

    De huidige vorm van speerwerpen werd in de 18e eeuw bedacht door Scandinaviers. Zowel de Zweden als de Finnen staan bekend als de absolute meesters in het speerwerpen. De sport werd voor het eerst opgenomen in de officiële kampioenschappen in het jaar 1906 in Engeland. In het jaar 1908 in Londen werd het een officieel Olympisch atletiekonderdeel voor mannen en in het jaar 1908 en in het jaar 1932 in Los Angeles ook voor vrouwen. Daarnaast is de atletieksport onderdeel geworden van diverse meerkampen, waaronder de tienkamp voor mannen.

    Man rekt de armen voor hij een gele speer werpt

    Welke regels zijn er bij speerwerpen?

    De worp

    Een speer wordt geworpen na een aanloop. De baan waarop de atleet de aanloop neemt, is minimaal 4 bij 30 meter. Bij grotere wedstrijden is de aanloopbaan minimaal 33,50 meter lang. Wanneer het mogelijk is, is de aanbevolen afstand eigenlijk zelfs 36,50 meter of meer. Daarnaast zijn er nog een aantal regels bij het werpen van de speer:

    • De atleet moet de speer in het midden vasthouden. Zowel bij de aanloop als de afworp moet de punt van de speer ongeveer in de werprichting wijzen.

    • De atleet mag de aanloop pas verlaten zodra de speer de grond heeft geraakt.

    • De speer moet met de punt het eerst de grond aanraken. Hij hoeft niet in de grond te blijven steken.

    • De atleet mag de gebogen, witte lijn aan het einde van de aanloop niet overschrijden. Ook het verlengde hiervan niet. Zelfs niet wanneer hij of zij de aanloop verlaat nadat de speer is geland.

    • De speer moet binnen de sectorlijnen landen, anders telt de worp niet.

    • Iedere atleet mag tijdens een wedstrijd drie keer werpen. Daarna mogen de acht beste atleten nog drie keer werpen. Soms zijn er uitzonderingen waarbij vier worpen toegestaan zijn.

    De verschillende technieken

    Er zijn verschillende technieken waar atleten gebruik van kunnen maken bij speerwerpen. Het is niet te vergelijken bij andere werponderdelen bij de atletiek, namelijk kogelstoten, discuswerpen en kogelslingeren. Deze onderdelen maken gebruik van een rotatietechniek. Bij speerwerpen wordt er daarentegen in een rechte lijn geworpen, dit maakt het totaal anders dan de technieken die bij andere werponderdelen worden toegepast. De kunst van het speerwerpen is om een zo krachtig mogelijke worp te combineren met een zo snel mogelijke aanloop. Daarnaast moet de atleet na de worp ook nog zo snel mogelijk tot stilstand komen. Biomechanisch gezien is dat een interessante en lastige combinatie. De speer moet ten slotte ook nog in een goede hoek geworpen worden om optimaal gebruik te maken van de eigenschappen van de speer.

    Het materiaal van de speren

    In eerste instantie werden de speren voor het speerwerpen van hout gemaakt, maar vandaag de dag wordt er vaker gebruik gemaakt van carbon, staal of aluminium. De speren hebben in ieder geval altijd een metalen punt en de doorsnede ervan is rond. De speer die bij de heren wordt gebruikt is 2,6 tot 2,7 meter lang en weegt ongeveer 800 gram. Bij de dames wordt gebruik gemaakt van een speer die zo’n 600 gram weegt en 2,2 tot 2,3 meter lang is. Bij de jeugd wordt ook gebruik gemaakt van lichtere speren van 400, 500 of 700 gram.

    Officiële regels van speerwerpen downloaden

    Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van speerwerpen? Op deze website kun je de officiële regels van speerwerpen downloaden!

    Officiële speerwerpen regels downloaden →

    Hoe beoefen je speerwerpen?

    Als je graag wil starten met speerwerpen, is dat in Nederland niet altijd heel makkelijk. Het is niet echt een sport die veel door amateurs wordt beoefend. Er zijn wel een aantal atletiekclubs waar je terecht kunt voor het oefenen van deze sport, maar die zitten niet door het hele land. Uiteraard kun je de technieken die je nodig hebt voor de sport ook online vinden en eventueel zelf oefenen, of samen met een speerwerper in je omgeving.

    1. Bestudeer de regels en techniek

      Voordat je zelf iets gaat doen met speerwerpen, is het verstandig om zoveel mogelijk kennis op te doen omtrent de sport. Zo wordt het in de praktijk makkelijk om te oefenen, aangezien je al ongeveer weet wat wel en niet mag en hoe er verwacht wordt dat je de speer gooit.

      Officiële regels downloaden →
    2. Oefen de techniek

      In het begin is het erg lastig om de aanloop, de afworp en het overeind komen goed volgens de regels en met de juiste techniek te doen. Daarom is het goed om dit zoveel mogelijk te oefenen, totdat je een beetje doorhebt hoe je moet gooien om te zorgen dat de speer goed terecht komt. Daarnaast moet je ook de juiste balans vinden om te zorgen dat je niet over de streep heen valt of stapt na de aanloop.

    3. Doe mee aan kleine toernooien

      Als je denkt dat je het speerwerpen behoorlijk goed onder de knie hebt, kun jij jouw vaardigheden op de proef gaan stellen tijdens kleine toernooien. Vaak worden er ook toernooien gehouden voor beginners.

    Benodigdheden om te speerwerpen

    Wat heb je nodig om speerwerpen uit te oefenen:

    • Een geschikte speer

    • Goede schoenen om mee te rennen

    • Krijt om de strepen te trekken

    • De juiste sportkleding

    • Een geschikte baan voor het speerwerpen

    Man maakt zich klaar om gele speer te werpen

    Veelgestelde vragen over speerwerpen

    Wat houdt speerwerpen in?

    Speerwerpen is een atletiekonderdeel waarbij de atleet een speer zo ver mogelijk moet gooien met een bepaalde techniek, na een aanloop. De speer moet op het juiste punt landen, met de punt als eerste op de grond.

    Hoe ver gooit een speerwerper?

    Dit is natuurlijk nogal verschillend per speerwerper, maar het wereldrecord is 98,48 meter. Dit record staat op de naam van drievoudig Olympisch kampioen Jan Zelezny, dat hij in het jaar 1996 neerzette.

    Hoe lang duurt een honkbal wedstrijd?

    Een wedstrijd bij honkbal duurt ongeveer drie uur en bestaat uit negen innings. In een inning zijn beide partijen een keer aan slag. In theorie kan een wedstrijd langer duren, maar drie uur is de gemiddelde duur.

    Wat is een Speerdrijver?

    Een speerdrijver is een soort hulparm waarmee je een speer nauwkeuriger kunt werpen. Het werkt een beetje als een hefboom.