Regels om softbal te spelen

Softbal is een balsport die direct verwant is aan het honkbal. Het grote verschil tussen softbal en honkbal is dat de bal bij softbal een stuk groter is en meer weegt dan de bal bij honkbal. Daarnaast mag de bal bij softbal enkel onderhands worden gegooid. Een laatste verschil tussen softbal en honkbal is het speelveld, dat bij softbal een stuk kleiner is dan bij honkbal. Op de Olympische Spelen wordt softbal alleen gespeeld door de dames teams. Op recreatief gebied wordt de sport vaak gemengd gespeeld, met teams waar dus zowel mannen als vrouwen in zitten. De hoogste competitie voor softbal in Nederland is de Softbal Golden League, die jaarlijks wordt georganiseerd door de Nederlandse Softbalbond, de KNBSB. Op deze pagina vind je alle informatie over de sport die je nodig hebt, zoals de regels en het materiaal dat je nodig hebt om de sport te spelen!

Officiële softbal regels downloaden →

Uitleg over softbal:

    Handschoen en bal voor softball

    Geschiedenis van softbal

    Wat de oorsprong was van softbal, weten we nog steeds niet zeker. Het verhaal gaat dat de sport is ontstaan in Chicago op Thanksgiving Day in het jaar 1887. Een aantal leden van de Farragut Boat Club zaten bij elkaar in het boothuis, in afwachting van de uitslag van de American Football wedstrijden tussen de universiteiten teams van Yale en Harvard. Wanneer er bekend werd gemaakt dat Yale had gewonnen, gooide een fan van het betreffende team een samengebonden bokshandschoen in de richting van een Harvard supporter, die hem met een stok terug sloeg. Er was toevallig een sportjournalist aanwezig, genaamd George Hancock. Hij zag er een spelletje in en riep enthousiast: “play ball!”. De eerste softbal wedstrijd was een feit.

    In eerste instantie zag het spel er een beetje uit als indoor baseball. Het werd toen ook wel indoor baseball of kitten baseball genoemd. Pas in het jaar 1926 werd de term ‘softball’ in het leven geroepen. Softbal ontwikkelde zich door de weg heen van een indoor sport tot een volwassen buitensport die nog op veel punten sterk deed denken aan honkbal. In het jaar 1934 werden de eerste officiële spelregels vastgelegd. Softbal is een sport voor zowel mannen als vrouwen. Op internationaal niveau heeft vrouwensoftbal echter meer aanzien dan softbal voor mannen. In Europa zijn Nederland en Italië de toonaangevende landen op het gebied van softbal. Op het gebied van herensoftbal doen vooral Tsjechië en Denemarken het erg goed.

    Bal die wordt gebruikt voor softball

    Welke regels zijn er bij softbal?

    Basis regels van softbal

    Softbal wordt gespeeld in twee teams van 9 spelers op een veld met een aantal honken erop. De bal wordt vaak geslagen vanuit een thuisplaat en er zijn drie honken die verbonden zijn met de thuisplaat door middel van een vierkant in lijnen. De afstand tussen de honken is 18,30 meter. De lijnen van de thuisplaat naar het 1e honk en de lijn van de thuisplaat naar het 3e honk vormen ook meteen de begrenzing van het speelveld. Het speelveld eindigt achterin met de achterlijn, het buitenveldhek, die gemiddeld op 70 meter afstand staat. In het midden van het gebied tussen de honken vind je de werpplaat, op 12,20 meter van de thuisplaat af.

    Iedere speler krijgt een slagbeurt in de aanval en vervult een specifieke taak in het veld in de verdediging.

    Veldposities bij softbal

    De veldposities en taken van iedere speler bij softbal zijn erg vergelijkbaar met die bij honkbal. Ze zijn als volgt verdeeld over het veld:

    • De pitcher: De pitcher is degene die de ballen vanaf de werpplaat onderhands naar de tegenstander gooit. 

    • De catcher: De catcher is degene die de achtervang van de pitcher op de thuisplaat verzorgt. 

    • Het 1e Honk: De speler die bij het 1e honk staat, bewaakt dit honk door tegenstanders uit te tikken op het honk. 

    • Het 2e Honk: Deze speler doet hetzelfde bij het 2e honk. 

    • Het 3e Honk: Deze speler doet hetzelfde bij het 3e honk. 

    • De Korte Stop: Deze speler verdedigt het veld tussen het 2e en 3e honk met snelle vangballen. 

    • De rechtsvelder: Deze speler verzorgt de verdediging tegen verre en hoge ballen aan de rechterkant van het veld. 

    • Linksvelder: Deze speler verzorgt de verdediging tegen verre en hoge ballen aan de linkerkant van het veld. 

    • Middenvelder: Deze speler verdedigt het diepere middenveld.

    Slagtechnieken en het pitchen

    Bij een slagbeurt krijgt iedere speler drie pogingen om de bal te slaan, mits het aangooien van de bal op de juiste manier wordt gedaan. De bal moet namelijk binnen de slagzone worden gegooid. Wordt de bal bij het aangooien buiten deze zone gegooid, dan wordt dit een foutbal genoemd. Bij 4 foutballen mag de speler die moet slaan ongehinderd naar het eerste honk lopen.

    Als een speler de bal slaat, is het de bedoeling dat hij of zij de bal in het speelveld slaat zonder dat deze meteen wordt gevangen. Na het slaan moet een speler zo snel mogelijk via de drie honken terug naar de thuisplaat rennen, voordat de bal door een tegenstander gevangen wordt en terug wordt gegooid naar de pitcher. Op het moment dat de pitcher de bal vangt, moet je veilig bij een honk staan of binnen zijn bij de thuisplaat. Bij een volgende slag kun je dan weer proberen verder te rennen, mocht je nog niet binnen zijn.

    Slaat een speler de bal ver genoeg weg om in een keer door te kunnen rennen naar de thuisplaat, dan wordt dit een homerun genoemd. Een term die natuurlijk ook erg bekend is van honkbal. Pas wanneer een speler binnen is bij de thuisplaat, krijgt het team 1 punt. Een homerun is 3 punten waard. Een team blijft aan slag zolang niet alle drie de uits zijn gemaakt door de tegenstander. Het andere team bezet nu het veld en het team dat op het veld stond is nu aan slag.

    Het spelverloop bij softbal

    Het spelverloop bij softbal is erg vergelijkbaar met dat van honkbal en is ook verdeeld in innings. Een inning is pas voorbij wanneer allebei de ploegen aan slag zijn geweest. Iedere ploeg heeft wanneer ze aan slag zijn de kans om punten te verzamelen door zoveel mogelijk spelers veilig bij de thuisplaat te krijgen. Spelers mogen alleen lopen na het correct slaan van een bal die niet meteen wordt gevangen door een tegenstander. Mocht een speler niet op tijd een honk kunnen bereiken voordat de bal terug is bij de pitcher, dan kan een honkverdediger deze speler uittikken.

    Een speler is uit wanneer hij of zij niet kan terugkeren naar een vorig honk omdat deze bezet is, of wanneer de speler het 1e honk al niet kan bereiken omdat de bal al bij de verdediger van het 1e honk is en hij of zij de speler uittikt. Wordt de bal meteen uit de lucht gevangen, dan is de speler die aan slag was meteen uit en moeten alle spelers die al op honken staan op tijd terugkeren naar hun oorspronkelijke honk. Als een speler veilig op een honk staat, kan hij of zij niet meer uitgetikt worden.

    Wanneer een ploeg drie spelers heeft die uit zijn, wordt er gewisseld en gaat het team dat aan slag was het veld op. In principe bestaat een softbalwedstrijd uit 7 innings, in tegenstelling tot honkbal, waarbij er 9 innings worden gespeeld. De belangrijkste onderdelen van softbal zijn dus het aangooien van de bal en het slaan van de bal. In tegenstelling tot bij honkbal is het bij softbal niet toegestaan om de bal bovenhands naar de speler aan slag te werpen. Hierdoor gaan worpen wat langzamer dan bij honkbal.

    Officiële regels van softbal downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van softbal? Op deze website kun je het volledige reglement van softbal downloaden.

    Officiële softbal regels downloaden →

    Hoe speel je softbal?

    Wil je graag zelf aan de slag met softbal? In Nederland is softbal een behoorlijk bekende sport, dus dat zou geen probleem moeten zijn. Via de KNBSB kun je alle informatie vinden over het spelen van softbal in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan toernooien en wedstrijden die plaatsvinden, clubs waar jij je voor in kunt schrijven en plekken waar je lessen kunt volgen in de balsport. Wil jij graag beginnen met het spelen van softbal? We hebben hieronder een aantal stappen voor je opgesteld voor een succesvol begin!

    1. Bestudeer de sport

      Voordat je zelf gaat beginnen met het spelen van softbal, is het verstandig om de sport te bestuderen. Zo ben je bijvoorbeeld al op de hoogte van de regels en het spelverloop en hoeven teamgenoten dit niet meer aan je uit te leggen. Dit zal het makkelijker voor je maken om echt te beginnen met het spelen van de sport.

      Officiële regels downloaden →
    2. Neem les en werk aan je vaardigheden

      Heb je een goed idee bij de regels en het spelverloop van de sport? Dan kun je beginnen met het nemen van lessen en het ontwikkelen van de belangrijke vaardigheden, zoals timing en reactievermogen.

    3. Sluit je aan bij een team

      Als je het idee hebt dat je hier klaar voor bent, kun jij je aan gaan sluiten bij een club en een team. Zo kun je echt leren softbal te spelen in teamverband en kun je gaan trainen voor wedstrijden en toernooien. En uiteindelijk ga je natuurlijk ook meedoen aan wedstrijden, samen met je team!

    Benodigdheden om softbal te spelen

    Wat heb je nodig om softbal te spelen:

    • Softbalknuppel 

    • Softballen

    • Handschoenen

    • Slaghelmen

    • Beschermende kleding

    Oude handschoen en bal voor softball

    Veelgestelde vragen bij softbal

    Wat is het verschil tussen softbal en honkbal?

    Honkbal en softbal zitten dicht bij elkaar, maar de bal bij honkbal is kleiner en lichter. Daarnaast worden er bij honkbal 9 innings gespeeld en bij softbal maar 7 innings.

    Wat heb je nodig om softbal te spelen?

    Een goede knuppel, beschermende kleding, een softbal, handschoenen, slaghelmen en een geschikt speelveld.

    Wat gebeurt er bij 3 slag bij softbal?

    Dan wisselen de teams van positie. Het team aan slag gaat het veld op en het team in het veld is nu aan slag.