Regels om rugby te spelen

Rugby lijkt misschien een eenvoudig spel, maar er zitten een hoop regels achter die misschien niet direct zichtbaar zijn als je naar een wedstrijd kijkt. Er bestaan twee varianten van rugby: Rugby League en Rugby Union. Ze verschillen in de samenstelling van de teams en enkele regels. Beide vormen van de sport zijn enorm populair geworden in Groot-Brittannië, Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland. Als men over internationaal rugby praat, gaat het bijna altijd over Rugby Union. Dit is de nationale sport in Wales, Nieuw-Zeeland en een aantal landen in de Stille Oceaan, waaronder Fiji, Tonga en Samoa. Ook in Argentinië, Ierland, Kenia, Roemenië en Italië wordt deze sport veel gespeeld. Ben je benieuwd naar de regels van de balsport rugby? Op deze pagina vertellen we je alles over rugby en de verschillende varianten, van de regels en het spelverloop tot de geschiedenis van de sport!

Officiële rugby regels downloaden →

Uitleg over rugby:

    Speler trapt op een rugbybal

    Geschiedenis van rugby 

    Een aantal studies tonen aan dat het rugby een voorvader heeft genaamd soule of sioule. Dit was een balspel dat in de Middeleeuwen werd gespeeld in Frankrijk. Het heeft een paar gemeenschappelijke kenmerken met rugby, net als het spel knappan in Wales, hurling in Ierland en calcio in Italië. Aan het einde van de 18e eeuw waren deze spellen echter niet meer populair, in tegenstelling tot de sport folk voetbal, die werd gespeeld op Engelse universiteiten. Het balspel dat uiteindelijk rugby zou gaan heten, werd uitgevonden op het terrein van het voornaamste Engelse college van de stad Rugby. Ieder college had eigen regels en er werd zowel met de handen als met de voeten gespeeld. De sport werd verspreid door het verschijnen van de spoorwegen, waardoor colleges niet meer geïsoleerd waren en sportevenementen een mogelijkheid werden.

    Om de rugbywedstrijden goed te laten verlopen moesten er wel meer serieuze regels komen. Er ontstond ook een discussie over of het beter was om met de voeten of met de handen te spelen. Hieruit ontstonden uiteindelijk twee verenigingen: De Voetbalvereniging en het rugby-voetbal. De definitieve regels voor het rugby werden in het jaar 1863 opgesteld in Cambridge. In Nederland werd in het jaar 1918 de eerste Rugbyvereniging opgericht door studenten in Delft.

    Bebaarde man probeert een rugbybal te vangen

    Welke regels zijn er bij rugby?

    De basisregels 

    Rugby kent een aantal basisregels in Nederland: 

    • Spelers mogen met de bal in de handen rennen. Schijnbewegingen en snelheid zijn hier belangrijk bij. 

    • De speler die de bal heeft mag hiermee worden getackeld. Dit mag wel alleen met de armen. 

    • Spelers mogen de bal alleen naar achteren gooien. De ovale vorm van de bal vereist hiervoor de juiste pass-techniek. 

    • Lichte overtredingen worden bestraft met een SCRUM. Hierbij staan de 8 voorwaartsen in een bepaalde opstelling. De twee groepen van 8 strijden om de bal die midden in de scrum wordt gegooid. 

    • Als de bal uit gaat, formeert men een line-out. De bal wordt dan tussen twee rijen spelers in het midden gegooid. 

    • Ernstige overtredingen, zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel, worden bestraft met een penalty, ook wel strafschop genoemd. De tegenstander moet bij een strafschop 10 meter achteruit. Ben je in de buurt van de palen, dan mag je hier ook op schieten. Dit levert een speler 3 punten op. 

    • Wanneer een speler achter de bal blijft, staat deze over het algemeen niet buitenspel. 

    • Spelers maken contact bij een tackle of een maul. Een maul is wanneer spelers tegen elkaar aan botsen en hun lichaam indraaien. 

    • Spelers mogen de bal schoppen. Dat kan handig zijn als een speler in de verdediging staat. In de meeste gevallen leidt dit echter tot balverlies. 

    • Spelers dienen de tegenstander en de scheidsrechter ten alle tijden te respecteren. 

    Verschillen tussen Rugby Union en Rugby League 

    Rugby Union is de meest bekende vorm van de sport, die ook internationaal wordt gespeeld. Hieronder zetten we de verschillen tussen de twee varianten voor je op een rij:

    Rugby Union

    • Teams bestaan uit 15 spelers 

    • Het belangrijkste onderdeel van de sport is de scrum: een groep van iedere partij probeert elkaar in voorovergebogen houding weg te duwen om de bal in bezit te krijgen. 

    • Na een tackle gaat het gevecht om de bal gewoon door, maar ieder team mag alleen vanaf zijn eigen kant over de liggende spelers heen de situatie benaderen. 

    • De line-out: Spelers die achter elkaar zijn opgesteld proberen de bal te veroveren die vanaf de zijlijn in wordt gegooid. 

    Rugby League

    • Teams bestaan uit 13 spelers

    • De scrum komt veel minder voor dan bij de andere variant en is dus ook minder belangrijk voor het spel. 

    • De line-out is geen onderdeel van het spel bij Rugby League 

    • Na een tackle stopt het gevecht om de bal. De getackelde speler krijgt de bal en brengt deze weer in het spel door de bal met de voet naar achteren te rollen. 

    De posities van de spelers 

    Als we de internationale vorm van rugby nemen, bestaat een team dus uit 15 spelers. Iedere speler heeft een eigen positie op het veld. De mogelijke posities binnen een rugbyteam zijn: 

    • De Props: De functie van de props is het zorgen voor de stabiliteit bij de scrum en hefkracht en ondersteuning bieden aan de line-out springers. Deze spelers zijn vaak betrokken bij rucks en mauls. 

    • De Hooker: De hooker heeft twee belangrijke taken op het veld. Deze speler verovert de bal in de scrum en gooit de bal meestal in bij een line-out. 

    • De Locks: De locks veroveren de bal na een line-out en na een herstart. Deze spelers zijn de drijvende kracht in de scrum, ruck en maul en zorgen voor een voorwaartse impuls. 

    • De Flankers: Het belangrijkste doel van de flankers is het veroveren van de bal van de tegenstander door hun fysieke kwaliteiten te gebruiken in een tackle en hun snelheid in te zetten in een breakdown. 

    • Nummer 8: De speler die als nummer 8 aan wordt gewezen, krijgt de bal in handen aan basis van de scrum, loopt met de bal in open spel, verbindt de voorwaartsen en de backs bij aanvallende fasen en verdedigt agressief. 

    • De Scrum Half: De scrum half zorgt voor de verbinding van de voorwaartsen en de backs bij scrums en line-outs. Speler 9 moet belangrijke beslissingen nemen in het spel. Bijvoorbeeld om de bal te spelen naar de backs of hem dicht bij de voorwaartsen te houden. 

    • De Opener: De Opener is een soort dirigent, nummer 10 heeft een grote invloed op de prestaties van het team. Hij krijgt de bal van nummer 9, analyseert de situatie en beslist snel of hij gaat trappen, passen of een doorbraak gaat forceren. 

    • De Centers: De centers hebben zowel in de aanval als in de verdediging een sleutelpositie. Verdedigend proberen zij aanvallers te tackelen en aanvallend gebruiken deze spelers hun kracht, snelheid en creativiteit om de verdediging van de tegenstanders te verbreken. 

    • De Vleugels: De vleugels zorgen voor snelheid op het veld die nodig is om de tegenstander te snel af te zijn en zo een try te scoren. Ook in de verdediging zijn deze spelers belangrijk. 

    • De Full Back: De full back speelt met nummer 15 en is de laatste man in de verdediging. Daarom moet hij vertrouwen hebben bij een hoge bal, snel genoeg zijn om van lijn tot lijn te komen en graag tackelen om een try tegen te houden. 

    Officiële regels van rugby downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van rugby? Hier kun je de officiële regels van World Rugby downloaden (Engels).

    Officiële rugby regels downloaden →

    Hoe speel je rugby?

    Wil je graag beginnen met rugby spelen? In Nederland is rugby een grotere sport dan je zou denken. We hebben een rugbybond genaamd Rugby Nederland, waar alle verenigingen en clubs bij aan zijn gesloten. Ook kinderen kunnen in ons land al beginnen met rugby spelen, vanaf de leeftijd van 5 jaar. Er zijn teams voor zowel jongens als meisjes. Rugby is een echte teamsport, dus om ermee aan de slag te gaan heb je wel een team nodig. Hieronder geven we een aantal tips voor mensen die willen starten met het spelen van rugby!

    1. Sluit je aan bij een club

      Om rugby te spelen heb je een team nodig, dus is het belangrijk om je bij een club aan te sluiten die bij jou past. Op de website van Rugby Nederland vind je een overzicht met alle clubs in Nederland, zodat je meteen kunt zien welke clubs bij jou in de buurt zitten.

    2. Trainen met je team

      Als jij eenmaal deel uitmaakt van een team, is het natuurlijk belangrijk om samen te gaan trainen. Je kunt bij iedere club altijd een paar keer meetrainen als proef, om te kijken of het bij je past en of je aansluiting hebt met de rest van het team.

    3. Meedoen aan wedstrijden

      Uiteindelijk is het doel natuurlijk om met jouw team aan wedstrijden mee te gaan doen. Op de website van Rugby Nederland vind je alle Nederlandse rugby competities terug en waar en wanneer deze plaatsvinden. Hier kun je ook de uitslagen vinden van eerdere wedstrijden.

    Benodigdheden om te rugbyen

    Wat heb je nodig om rugby te spelen:

    • Rugby bal

    • Rugbyveld 

    • Bescherming voor je lichaam

    • Helm

    • Bitje

    Spelers zijn klaar om te starten met een wedstrijd rugby

    Veelgestelde vragen bij rugby

    In welk land is rugby het meest populair?

    Rugby is vooral erg populair in Engeland, Wales, Ierland, Frankrijk, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland.

    Hoeveel spelers zitten in een rugbyteam?

    Bij Rugby Union zitten er vijftien spelers in een team en bij Rugby League dertien spelers.

    Is rugby populair in Nederland?

    Rugby is een opkomende sport in Nederland. We hebben een eigen rugbybond, Rugby Nederland. Er zitten in ons land zo’n 12.000 mensen bij een rugbyvereniging.