Regels om rodelen te beoefenen

Rodelen is een sleesport die je zou kunnen vergelijken met skeleton (interne link). Bij het rodelen glijdt men op een slee van een berg af. Het verschil met skeleton is dat de atleet bij rodelen op zijn of haar rug ligt in plaats van op de buik, met de voeten naar voren in plaats van het hoofd. De rodel die bij wedstrijden wordt gebruikt, wijkt af van de slee die bij de trainingen wordt gebruikt. De constructie hiervan is namelijk niet star, maar bestaat uit beweegbare delen waardoor deze makkelijker te besturen is door de atleet. Ben je benieuwd naar de regels van het rodelen? Op deze pagina vertellen we je alles over deze wintersport, van de geschiedenis ervan tot de regels die gelden!

Officiële rodelen artificial track regels downloaden →Officiële rodelen natural track regels downloaden →

Uitleg over rodelen:

    Rodelen in de sneeuw op de skipiste

    Geschiedenis van rodelen

    De oervorm van rodelen was niet hetzelfde als de huidige vorm van de sport. De slee is al duizenden jaren een voorwerp dat door de mens wordt gebruikt, maar dit was in eerste instantie vooral een transportmiddel voor ons, geen voorwerp om een sport mee te beoefenen. De eerste internationale rodelwedstrijd werd gehouden in het jaar 1883 in Zwitserland. De wedstrijd vond plaats op een vier kilometer lang parcours tussen Klosters en Davos. Er waren twee winnaars, die precies tegelijk over de finish kwamen met een tijd van 9 minuten en 15 seconden. De eerste officiele bond die op werd gericht voor het rodelen, ontstond in Dresden met de inspanningen van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk in het jaar 1913.

    Welke regels zijn er bij rodelen?

    Verschillende soorten banen

    Je kunt rodelen op verschillende soorten banen uitoefenen:

    • Natuurbanen: Natuurlijke banen kunnen in de meeste gevallen alleen in het winterseizoen gebruikt worden. Deze banen worden in de winter meestal klaargemaakt op bergwegen en paadjes. De meeste natuurlijke banen zijn te vinden in Duitsland, Polen, Oostenrijk, Canada, Slovenië en de Verenigde Staten. 

    • Kunstmatige banen: Er bestaan ook kunstmatige banen waar trainingen en wedstrijden gehouden kunnen worden. Momenteel zijn er wereldwijd zestien kunstmatige banen te vinden voor rodelen, bobsleeën en skeleton.

    Techniek bij het rodelen

    Een rodelwedstrijd begint altijd met het passeren van de beginlijn. Atleten passeren deze lijn met een vliegende start vanaf anderhalve meter hoogte of hoger gelegen bordes. De atleet zit op de rodel en pakt links en rechts de op de startplaats aangebrachte beugels vast. De deelnemer beweegt de slee maximaal drie keer heen en weer voordat hij of zij afzet om een zo hoog mogelijke beginsnelheid te krijgen. Naast deze standaardmethode wordt ook wel eens de peddelmethode toegepast. Bij deze methode zet de atleet zich een aantal keer met de handen op de grond af om te versnellen. Na de start mogen atleten de baan niet meer aanraken met de handen of voeten. Een rodelaar ligt altijd zo ver mogelijk naar achteren op de slee, om de luchtweerstand zoveel mogelijk te beperken. Met één hand aan de stuurriemen en de andere hand aan de hoofdbalk van de slee. Atleten draaien hun voeten naar binnen en steken deze voor de rodel uit op de opbouw van de lopers. Atleten kunnen de slede een beetje sturen door met de benen druk uit te oefenen op één van de zijdes van de slee. Om het sturen makkelijker te maken kan een atleet ook zijn of haar bovenlichaam meebuigen met de bocht en met het heffen van de lopers door aan de stuurriem te trekken.

    Wedstrijden 

    Op de hoogste niveaus van het rodelen worden verschillende soorten wedstrijden gehouden: mannen individueel, mannen dubbel, vrouwen individueel en de landenwedstrijden. Het landenteam bestaat altijd uit een mannelijke en een vrouwelijke rodelaar en nog een mannelijke dubbel. De afzonderlijke tijden van de atleten worden bij een landenwedstrijd bij elkaar opgeteld. Bij de Olympische Spelen werden de tijden altijd in honderdsten van een seconde gemeten, maar dit is inmiddels aangepast naar duizendsten van een seconde. 

    Officiële regels van rodelen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het rodelen? Houd er dan rekening mee dat er zowel regels zijn voor de artificial track als voor de natural track. Je kunt ze hier downloaden.

    Officiële rodelen artificial track regels downloaden →Officiële rodelen natural track regels downloaden →

    Hoe beoefen je rodelen?

    Wil je rodelen gaan beoefenen, dan zit je in Nederland helaas niet zo goed. Er zijn in ons land geen banen die geschikt zijn voor het rodelen, bobsleeën of skeleton. De dichtstbijzijnde bobsleebaan vind je in Duitsland, maar of je daar nu iedere week naartoe wil rijden is ook maar de vraag. Als je toch graag aan de gang wil met rodelen, hebben we hieronder een aantal tips voor je!

    1. Ga naar Duitsland

      Wil je toch echt leren rodelen? Dan kun je dit doen op de bobsleebaan in Winterberg, Duitsland. Dit is een van de meest populaire bobsleebanen ter wereld en je kunt hier ook cursussen volgen om te leren rodelen. Misschien wel een leuke bestemming voor je volgende vakantie?

    2. Een andere wintersport beoefenen

      Wil je graag in Nederland een wintersport beoefenen, dan raden we je aan te kiezen voor schaatsen, snowboarden of skiën. Deze sporten kun je namelijk ook gewoon op kunstmatige banen beoefenen die aanwezig zijn in Nederland.

    3. Recreatief sleeën

      Mocht het ooit goed sneeuwen in Nederland, dan is het natuurlijk wel mogelijk om recreatief te sleeën in ons land. Wees hier wel voorzichtig mee en probeer geen oefeningen van het rodelen na te doen als je hier niet op getraind bent. Dit kan gevaarlijk zijn.

    Benodigdheden om te rodelen

    Wat heb je nodig om rodelen uit te oefenen:

    • Helm

    • Slede 

    • Bobsleebaan

    • Aerodynamische kleding 

    • Eventueel extra bescherming

    Recreatief rodelen met de kinderen

    Veelgestelde vragen bij rodelen

    Hoe hard ga je bij het rodelen?

    In de duwfase ga je gemiddeld 40 kilometer per uur, maar als je in de snelste fase zit kun je wel de 135 kilometer per uur bereiken.

    Hoe rem je bij rodelen?

    Remmen doen atleten bij rodelen door rechtop te gaan zitten en beide schoenzolen plat op het grondoppervlak te plaatsen.

    Kun je in Nederland rodelen?

    In Nederland kun je niet echt rodelen in de sneeuw en is het dus niet mogelijk om deze sport professioneel te beoefenen. Wel kun je in Valkenburg rodelen op een kunstmatige baan bij attractiepark Duinrell.

    Hoe oud moet je zijn om honkbal te spelen?

    In Nederland kun jij je bij een honkbalvereniging aansluiten vanaf 8 jaar. Honkbal wordt dan aangeboden voor jongens en softbal voor meisjes.