Regels om racquetball te spelen

Racquetball is een balsport die, zoals de naam al zegt, wordt gespeeld met rackets. De rackets zijn gemaakt van titanium en de bal die gebruikt wordt is hol en gemaakt van rubber. Racquetball wordt net als squash tegen de muur gespeeld. Het enige verschil is dat je bij racquetball ook de vloer en het plafond mag raken. De sport is vooral erg groot in Amerika, waar het momenteel zo’n 13 miljoen spelers heeft. In Nederland is het slechts een kleine sport met 18 leden en 2 verenigingen. Je kunt in ons land dus slechts op twee plaatsen racquetball spelen, in Den Haag en Franeker. Er zijn daarnaast een aantal banen op militaire basissen, maar die zijn natuurlijk niet toegankelijk voor het grote publiek. Op deze pagina gaan we verder in op de regels, geschiedenis en andere belangrijke informatie omtrent deze sport!

Officiële racquetball regels downloaden →

Uitleg over racquetball:

    Racquetball racket en bal op een veld

    Geschiedenis van racquetball 

    De oorsprong van racquetball ligt in Amerika, dat is dan ook waarom de sport vooral daar populair is. Het blijkt dat de Inca’s in Zuid-Amerika ook een gelijksoortige balsport beoefenden, maar toch wordt de Amerikaan Joe Sobek als je grondlegger van racquetball gezien. De Amerikaanse tennisdocent introduceerde in het jaar 1949 namelijk de sport paddlebal, een balsport waarbij spelers met een houten plank een rubberen bal tegen de muur wordt geslagen. In de jaren 50 en jaren 60 begonnen mensen paddlebal te spelen met een gespannen racket in plaats van een houten plank. In het jaar 1969 werd uiteindelijk dan ook besloten om de sport voortaan racquetball te noemen. Na die naamsverandering werd de International Racquetball Association opgericht en werden ook de eerste officiële kampioenschappen voor deze sport georganiseerd.


    Welke regels zijn er bij racquetball?

    De basis van de sport

    Het basisprincipe van racquetball is dat de spelers afwisselend van elkaar de bal tegen de muur slaan voordat deze een tweede keer de grond raakt. De bal mag dus maar één keer stuiteren. Het spel begint met een service vanuit het servicevak door de serverende partij. Zo wordt de bal in het spel gebracht. De partijen slaan om en om de bal, totdat één van de spelers er niet in slaagt de bal terug te slaan voordat deze een tweede keer stuitert. Spelers mogen de gehele baan gebruiken tijdens een wedstrijd, inclusief het plafond. De serverende partij probeert punten te scoren en de ontvangende partij probeert de service over te nemen, zodat hij of zij punten kan gaan scoren. Er zijn twee manieren waarop je racquetball kunt spelen: het enkelspel met twee spelers in totaal of het dubbelspel met twee teams van twee spelers.


    Het scoren van punten 

    Bij racquetball kun je dus alleen punten scoren als je de serverende partij bent. Een wedstrijd wordt gespeeld om twee gewonnen games. Een game gaat tot de 15 punten. Spelers moeten dus 15 punten behalen om een game te winnen en moeten twee games winnen om de wedstrijd te winnen. Is er na twee gespeelde games sprake van gelijkspel, dan wordt er een derde game gespeeld. Dit noemen we een tiebreak en deze game gaat slechts tot de 11 punten. Racquetball is een sport die je op een relatief laag tempo kunt spelen. Hoe hoger de snelheid van de bal, hoe hoger het niveau van de wedstrijd. Topspelers zijn in staat de bal met een snelheid van tot ver over de 200 kilometer per uur over de baan te slaan. In dit geval is het wel erg belangrijk dat spelers rekening houden met hun eigen veiligheid en die van hun tegenspelers.


    Het serveren van de bal 

    De speler die moet serveren, doet dit vanuit het servicevak. Het servicevak herken je aan de servicelijn, de voorste doorgetrokken streep op een racquetball baan, en de short-line, de achterste doorgetrokken streep op de baan. De tegenstander blijft tijdens de service achter de stippellijn, die ook wel de safety-line wordt genoemd. De tegenstander mag die lijn pas over als de bal één keer een stuiter heeft gemaakt op de grond. Om te serveren moet de speler de bal eerst laten stuiteren op de grond en hem dan tegen de voormuur aan slaan. De bal mag hierbij een zijmuur aanraken, maar moet in ieder geval op de vloer tussen de short-line en de achtermuur belanden. Er zijn vier gevallen waarin de service niet correct is en dus niet telt:

    • Een te korte service: Een service is te kort wanneer de bal voor de short-line op de vloer terecht komt. 

    • Een te lange service: Een service is te lang wanneer hij direct via de voormuur op de achterwand terecht komt zonder de vloer te raken. 

    • Een service die teveel muren raakt: Een service raakt teveel muren wanneer de bal eerst de voormuur en nog twee muren raakt voordat hij op de grond terecht komt. 

    • Een service die het plafond raakt: Een service telt ook niet als de bal eerst de voormuur raakt en dan het plafond. 

    Na een incorrecte service krijgt een speler nog een kans om goed te serveren. Gaat dit dan weer fout, dan gaat de service over naar de tegenspeler.


    Officiële regels van racquetball downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de sport racquetball? Hier vind je de officiële regels van de internationale federatie (Engels).


    Officiële racquetball regels downloaden →

    Hoe speel je racquetball?

    Racquetball is geen heel bekende sport, zeker niet in Nederland. Toch is het wel mogelijk om de sport te beoefenen in ons land. We hebben zelfs een Nederlandse Racquetball Associatie die ook allerlei racquetball toernooien organiseert in Nederland, waaronder het NK, de Dutch Open en het Euro Toernooi. Mocht je dus aan de slag willen met racquetball, dan is dat zeker mogelijk en kun je uiteindelijk ook meedoen aan toernooien en wedstrijden in je eigen land. Hieronder geven we je een aantal tips om mee te nemen als je wil beginnen met het beoefenen van racquetball!

    1. Verdiep je in de sport

      Voordat je echt aan de slag gaat met racquetball, is het verstandig om je goed te verdiepen in de sport. Zo weet je alvast of de sport wel echt bij je past, voordat je allerlei dure uitrusting gaat aanschaffen en vervolgens al snel merkt dat het niet je ding is. Daarnaast helpt het je om alvast alle regels en technieken die bij de sport komen te kijken in je op te nemen. Dit maakt het oppakken van de praktijk een stuk makkelijker.

      Officiële regels downloaden →
    2. Neem introlessen of beginnerslessen

      Als je echt aan de slag wil gaan met racquetball, is het verstandig om een aantal introlessen of beginnerslessen te nemen bij een club bij jou in de buurt. Zo leer je meteen de belangrijkste aspecten van de sport en kun je in alle rust uitvogelen welke techniek het beste bij jou past. Er worden ook regelmatig racquetball clinics georganiseerd door heel Nederland heen. Op de website van de NRA kun je zien wanneer en waar deze plaatsvinden, mocht je hier graag aan mee willen doen.

    3. Deelnemen aan wedstrijden

      Wanneer je het idee hebt dat je de basis van de sport goed onder de knie hebt, kun je mee gaan doen aan wedstrijden. Op die manier kun je testen hoe goed je de techniek al onder de knie hebt en kom je er ook makkelijker achter waar je nog aan kunt werken om beter te worden in racquetball.

    Benodigdheden om racquetball te spelen 

    Wat heb je nodig om racquetball te spelen:

    • Een geschikte racket

    • Een geschikte racquetball baan 

    • Een rubberen racquetball bal 

    • Goede sportkleding 

    • Fijne sportschoenen met genoeg grip

    Veelgestelde vragen bij racquetball

    Kun je racquetball spelen in Nederland?

    Ja, er zijn in Nederland sportcentra waar je racquetball kunt spelen en zelfs lessen kunt volgen. We hebben ook een Nederlandse Racquetball Associatie!

    Op welke sport lijkt racquetball?

    Racquetball heeft wat weg van squash, vooral op het gebied van de baanindeling. De regels van racquetball zijn echter heel anders dan die van squash.

    Wat heb je nodig voor racquetball?

    Voor racquetball heb je een goede racket nodig, een racquetball of squashbaan en goede uitrusting, dus sportkleding en de juiste schoenen met genoeg grip.