Regels om Polo te spelen

Polo is een balsport die te paard gespeeld wordt, vooral erg populair in Amerika en Engeland. Het doel van de sport is om een witgelakte houten of plastic bal of een kleine, oranje rubberen bal met een mallet in het doel van de tegenstander te slaan. Het balspel wordt gespeeld door twee teams van vier spelers te paard op een speelveld van 200 bij 300 meter. De scheidsrechter zit ook op een paard tijdens de wedstrijd. De basis van polo is vergelijkbaar met ijshockey. Ben je benieuwd naar de regels van deze intensieve sport? Op deze pagina vertellen we je alles over de balsport polo!


Officiële Polo regels downloaden →

Uitleg over Polo:

    Twee ruiters met paarden spelen polo

    Geschiedenis van Polo 

    Polo komt van oorsprong uit gebieden van het voormalige Perzische en Mongoolse rijk. De eerste aanwijzingen die we gevonden hebben van de sport stammen uit de periode 900 Voor Christus en werden gevonden bij de vorstenhuizen van de Meden en de Perzen. Ook de hofdames beheersten in die tijd de polosport, wat ervoor zorgden dan dichters hen roemden. Daarnaast is er bewijs gevonden dat de koning Manipur een polospel organiseerde ter gelegenheid van de dag dat hij werd gekroond in het jaar 33. Polo was een belangrijke sport in het rijk van Dzjengis Khan en ook bij andere Aziatische ruitervolkeren stond de sport hoog in aanzien. Polo kwam via Byzantium naar India, waar het vooral werd beoefend aan het hof van de Mogolkeizers. Uiteindelijk ontdekte ook Engelse militairen de sport in Pakistan en Noord-India. Zij kwamen erachter dat polo een perfecte manier was om hun paarden te trainen voor de krijgsdienst.

    De Engelsen richtten in het jaar 1863 de Calcutta Polo Club op. In Europa werd de sport uiteindelijk pas echt bekend nadat Britse officieren het ‘paardenhockey’, zoals ze het toen noemden, naar Engeland brachten vanuit de koloniën in het jaar 1869. De eerste poloclub in Engeland werd vervolgens opgericht in het jaar 1872. Hierna werd de sport ook bekend in Argentinië in het jaar 1875 en een jaar later in Amerika. Polo maakte onderdeel uit van de Olympische Spelen in de jaren 1900, 1908, 1920, 1924 en 1936.

    Welke regels zijn er bij Polo?

    De uitrusting 

    De uitrusting is bij polo erg belangrijk, uiteraard voornamelijk om de veiligheid van de spelers en de paarden. De spelers dragen allemaal een helm met een keelband en het liefst ook een gezichtsbeschermer. Daarnaast dragen ze leren kniebeschermers om de knieën veilig te houden. De pony’s of paarden die worden gebruikt worden voorzien van peesbeschermers aan de voor- en achterbenen. Dit om te voorkomen dat ze zichzelf schoppen en daardoor een blessure oplopen. De staart van de dieren wordt opgebonden en getapet, zodat deze niet in de weg kan zitten tijdens het spel. De bal die wordt gebruikt bij polo is gemaakt van licht hout, meestal van wilgenhout, zonder omhulsel. De bal heeft een diameter van 8,25 centimeter en weegt ongeveer 150 gram. De stick die de spelers gebruiken is gemaakt van bamboe of kunsthars en het slaggedeelte van de stick bestaat uit wilgen- of esdoornhout. De polostick is tussen de 1,25 en 1,35 meter lang, afhankelijk van hoe hoog de pony of het paard is waar de speler op rijdt. Spelers slaan de bal met de zijkant van de stick, niet met het uiteinde.

    Basisregels van de sport 

    De belangrijkste regel van polo is de voorrangsregel, die voorkomt dat er botsingen plaatsvinden tussen de ruiters. Als je in de bewegingslijn van de bal komt, heb je voorrang, maar ook als je ten opzichte van je tegenstanders in de kleinste hoek richting de bal komt. Spelers mogen de (denkbeeldige) weg van de bal namelijk niet kruisen. Het is toegestaan voor spelers om tegen elkaar aan te rijden om elkaar van de bal weg te houden. Dit noemen ze een ‘ride off’. Het is echter niet toegestaan om hier ellebogen bij te gebruiken of tegen elkaar aan te rijden met een hoek van meer dan 45 graden.

    Als een speler een overtreding begaat, wordt het spel stilgelegd door de scheidsrechters. Penalty’s die een scheidsrechter uit kan delen zijn onder andere:

    • Een goal

    • Bal op middenveld 

    • Een geplaatste bal op de plek van de overtreding 

    • 30 yards slaan op een onverdedigd doel 

    • 40 yards slaan op een onverdedigd doel 

    • 60 yards slaan op een onverdedigd doel

    Het spelverloop en de technieken 

    Een polowedstrijd begint met de scheidsrechter die de bal midden op het speelveld werpt. Spelers mogen de bal met hun mallet slaan en proberen richting het doel van de tegenstander te krijgen. Er zijn verschillende technieken die de spelers kunnen gebruiken voor het slaan van de bal. Spelers mogen de bal vanaf beide kanten van het paard slaan en ze mogen de bal zowel vooruit als achteruit slaan. Een polowedstrijd bestaat uit vier zogenoemde ‘chukkers’, die ieder 7 minuten duren plus maximaal 30 seconden extra tijd. Voor iedere chukker gebruikt een speler een andere pony of ander paard. Voor een wedstrijd zijn er per speler dus vier pony’s of paarden nodig. Een pony of paard mag eventueel twee keer gebruikt worden, mits er één of twee chukkers rust tussen zitten.


    Het team

    Ieder polo team bestaat uit vier spelers, waarvan er twee hoofdzakelijk aanvallend spelen en dus proberen op het doel te schieten. De derde speler is een dwalende speler, die vaak de beste is van het team. Deze speler draagt de verantwoordelijkheid voor het doorspelen van de bal, aan te vallen en op tijd weer terug achterin het veld te zijn als zijn hulp nodig is bij het verdedigen. De vierde en laatste speler is de verdediger, hij mag in principe ook aanvallen, maar verdedigen is zijn hoofdverantwoordelijkheid.

    De paarden en pony’s

    De paarden en pony’s die gebruikt worden voor polo verdienen een hoop waardering en bewondering. Ze worden speciaal uitgekozen op basis van vermogen om een bepaald gewicht te dragen, snelheid en uithoudingsvermogen. In de meeste gevallen worden er volbloeden of driekwart volbloeden gebruikt voor polo. De paarden en pony’s trainen zo met de spelers dat ze mee kunnen gaan anticiperen op het spel en de bewegingen van hun ruiter. Zo worden ze echt deel van het team.

    Officiële regels van polo downloaden

    Ben jij benieuwd naar de officiële regels van polo? Hier kun je de officiële regels van de Federation of International Polo downloaden. Deze officiële grass polo regels zijn in het Engels opgesteld.

    Officiële polo regels downloaden →

    Hoe speel je polo?

    Als je graag zelf aan de slag wil met de balsport polo, is dat in Nederland zeker mogelijk, maar het is wel een behoorlijk onbekende sport in ons land. Daarnaast is het niet de meest toegankelijke sport, aangezien je er één of meerdere paarden of pony’s voor nodig hebt. We hebben wel een professionele poloclub die meedoet aan internationale toernooien, maar voor de amateurs is het wat lastiger. Er zijn wel poloclubs waar je lessen kunt krijgen op paarden of pony’s van de club. Lessen nemen is dus altijd mogelijk, maar wel alleen op specifieke plekken in Nederland. Wil je toch graag aan de slag met polo? Dan geven we je hieronder een aantal tips!

    1. Bestudeer de sport en technieken

      Ten eerste is het verstandig om de sport en de bijbehorende technieken goed te bestuderen. Bezoek bijvoorbeeld polowedstrijden of kijk ernaar op televisie of via internet. Zo krijg je alvast een goed idee van wat je kunt verwachten van de sport en welke vaardigheden belangrijk zijn.

      Officiële regels downloaden →
    2. Leer paardrijden

      De kans dat je al kan paardrijden als je polo wil gaan spelen is natuurlijk groot, maar mocht dit niet het geval zijn dan is leren paardrijden een belangrijke stap. Ook als je alleen een recreatieve ruiter bent, is het verstandig om de basis van dressuur nog extra te oefenen, samen met coördinatie op je paard. Springen kan hier goed bij helpen, al zijn het maar lage hindernissen.

    3. Neem polo lessen

      Aangezien meedoen aan wedstrijden niet zo makkelijk is in Nederland, raden we je zeker aan om eerst polo lessen te gaan nemen bij een poloclub. Mocht je geen eigen paard hebben, dan is dit sowieso de enige optie, of je moet een paard van iemand kunnen lenen. Mocht je echt wedstrijden willen gaan spelen, dan is het wel belangrijk dat je echt een eigen paard of pony hebt, waar je een goede band mee kunt opbouwen. Het is in deze sport namelijk erg belangrijk dat paard en ruiter elkaar goed aanvoelen.

    Benodigdheden voor Polo 

    Wat heb je nodig om polo te spelen:

    • Helm

    • Gezichtsbescherming

    • Kniebeschermers

    • Bal

    • Polostick

    • Een of meerdere paarden of pony’s

    Ruiter zit op wit paard en speelt polo

    Veelgestelde vragen bij polo 

    Waar kun je polo spelen?

    Er zijn in Nederland meerdere polo clubs te vinden waar je lessen kunt nemen, maar ook zelf kunt trainen op het poloveld als je wil.

    Hoeveel kost een goed polopaard?

    Paarden zijn überhaupt niet goedkoop, maar een polo paard moet ook nog aan bepaalde eisen voldoen. Voor een getraind polo paard uit Argentinië ben je zeker 12500 euro kwijt, maar dan zijn de importkosten nog niet meegeteld.

    Hoe lang duurt een polo wedstrijd?

    Een polo wedstrijd wordt verdeeld in vier ‘chukkers’ van 7 minuten, met maximaal 30 seconden extra tijd.

    Hoeveel paarden heb je nodig voor een polo wedstrijd?

    Voor één wedstrijd heb je per speler vier paarden nodig, één paard voor iedere chukker. In sommige gevallen mag een paard of pony twee keer gebruikt worden, maar dan moet hij wel zeker één of twee chukkers rust hebben gehad.