Regels om padel te spelen

Padel is een sport die overal ter wereld ineens razend populair begint te worden. Je kunt het zien als een mix tussen tennis en squash, het wordt gespeeld met vier personen op een rechthoekig veld. Zo’n baan is 10 meter wijd en 20 meter lang en er staan wanden omheen. Dit zijn geen muren zoals bij squash, maar een omheining van glas en hekwerk. Ieder speelveld is gescheiden door een net en verdeeld in twee servicevakken en een achterveld. Je speelt padel met een padel racket en een padelbal. De spelregels van padel lijken erg op de regels bij tennis. Het grootste verschil met tennis is dat je bij padel gebruik mag maken van de wanden, zoals je dat ook bij squash doet.

Officiële padel regels downloaden →

Uitleg over padel:

    Tegenstander achter het net bij padel

    Geschiedenis van padel

    Het is niet helemaal duidelijk hoe de sport padel nu echt ontstaan is, maar er wordt vanuit gegaan dat hij is ontstaan in het jaar 1962 in Acupulco, Mexico. De rijke Mexicaan Enrique Corcuera was de eerste die een padelbaan in zijn tuin aan liet leggen. Dit was toen bedoeld voor een dubbelspel dat je speelde met ‘peddels’. De peddels die voor de sport werden gebruikt, waren afkomstig van verder terug in de geschiedenis, namelijk het jaar 1890 in Engeland. Op de Engelse schepen probeerden de reizigers hun reis naar Amerika wat aangenamer te maken en begonnen ze met het tennissen met de peddels van hun reddingsboten. Paddelen dus!

    Een grappige start van een sport, die hierna al snel immens populair werd in Zuid-Amerika. Vooral onder de Mexicaanse elite en in Argentinië werd padel al snel een grote sport. Vanuit deze landen werd de sport weer doorgegeven aan Spanje, waar het door het Spaanse Koningshuis werd geïntroduceerd in 1970 en uiteindelijk uitgroeide tot de op één na grootste sport van het land. Padel kon het net niet winnen van voetbal, anders was het zelfs de nummer 1 geweest. Het is nog steeds de hardst groeiende sport ter wereld, met inmiddels al zo’n 18 miljoen beoefenaars van over de hele wereld. In Nederland begon de sport pas wat groter te worden vanaf 2006, toen Guus Hiddink een padelbaan liet bouwen op het PSV-trainingscentrum. Inmiddels zijn er ook padel verenigingen te vinden in Nederland en in 2011 werd de Nederlandse Padelbond opgericht.

    Vriendelijk de hand schudden voor of na een wedstrijd padel

    Welke regels zijn er bij padel?

    Tijdregels

    In de sport padel zijn er een aantal regels omtrent tijd, bijvoorbeeld dat een scheidsrechter kan bepalen dat een team verloren heeft wanneer zij 10 minuten te laat op het veld verschijnen. Een wedstrijd mag daarnaast niet later beginnen vanwege een speler die moet herstellen of instructies krijgt van zijn of haar coach. Het verloop van een wedstrijd heeft daarentegen geen vaste tijdslengte. Door de manier waarop de punten worden geteld kan een match erg lang duren, maar ook juist heel kort. Tussen twee verschillende wedstrijden is er wel altijd een verplichte pauze van 5 minuten. Tijdens de wedstrijd gelden er ook een aantal tijdregels:

    • Tussen de punten moet maximaal 20 seconden zitten

    • Tussen het wisselen van kant moet maximaal 90 seconden zitten

    • Na het einde van een set krijg je maximaal 120 seconden rust

    Scoren

    De puntentelling bij deze sport is vergelijkbaar met die van tennis. Je begint bij 15, gaat dan naar 30, 40 en vervolgens speel je door voor de game. Wanneer er sprake is van een score van 40-40, wordt dit een deuce genoemd. Als dit voorkomt kan er gekozen worden om twee extra punten te spelen, waar een team de game wint. Daarnaast kan er ook voor gekozen worden om een Gold Point te spelen. Dit houdt in dat er slechts één beslissend punt wordt gespeeld. Hierbij mag de ontvangende partij beslissen vanaf waar de tegenstander serveert. Dit zorgt ervoor dat games wat minder lang duren. Wat er wordt gedaan wanneer er sprake is van een deuce, bepaal je voor het begin van de wedstrijd al samen met je tegenstander.

    Een team wint een set wanneer ze zes games winnen met een verschil van minimaal twee games. Het kan dus zijn dat een team wint met 6-4 of 7-5. Om te winnen moet een team in totaal twee van de drie sets winnen. Mocht er een score zijn van 6-6, dan wordt er een tie-break gespeeld. Een team wint een tie-break als ze zeven punten hebben behaald met een verschil van minimaal twee punten.

    Service

    Er zijn natuurlijk ook regels rondom de service bij padel. Het eerste punt van een game wordt altijd gespeeld vanaf de rechterkant van het veld. Degene die serveert wisselt na ieder punt van kant en dit totdat de game is afgelopen. In één game serveert dus altijd dezelfde speler, terwijl de spelers van het ontvangende team na ieder punt wisselen.

    Het serveren moet altijd onderhands gedaan worden en de speler moet de bal onder het midden raken. De speler die serveert, is verplicht achter de servicelijn te blijven staan, terwijl de spelers van het ontvangende team in principe mogen staan waar ze willen. Ze mogen de bal echter wel pas terugslaan wanneer deze diagonaal heeft gestuiterd in het servicevak. Mocht de bal bij service eerst in het servicevak stuiteren en dan het hekwerk raken, dan is deze bal uit. Als hij het glas aan de zijkant raakt, mag er gewoon door worden gespeeld. Een laatste regel op het gebied van service is nog dat er een let wordt gespeeld wanneer de bal in het servicevak van de tegenstander terecht komt nadat hij het net heeft geraakt. Dit zie je ook een beetje terug in de regels van Squash.

    Positie van de spelers

    Padel wordt altijd met vier spelers gespeeld, er is dus ook alleen maar een dubbelcompetitie en geen enkelcompetitie. Dit is omdat padel op is gezet als sociale sport. De correcte positie voor jou en je teamgenoot hangt vooral af van welke tegenstander de bal terugslaat. De basisregel voor de positie van spelers bij padel is dat de speler die diagonaal op degene die de bal slaat staat, dichter bij de middellijn van het veld moet staan. De teamgenoot bewaakt dan de lijn langs de hekken. Hierbij staan beide spelers ongeveer op dezelfde hoogte op het veld, dus dezelfde afstand van het net. Of je meer richting het net moet bewegen, hangt af van hoe moeilijk de bal terug wordt geslagen. Als jij een bal speelt met een hoge moeilijkheidsgraad, dan kun je het beste wat dichter bij het net gaan staan. Speel je juist een makkelijke bal, dan zou je zelfs een beetje terug kunnen gaan staan.

    Pauzes en wisselen

    Er is sprake van korte pauzes en wissels tussen de wedstrijden door bij padel. Als er een oneven stand is in games, wisselen de teams van speelhelft en wordt er een korte drinkpauze ingelast van 90 seconden. Hierna gaat het spel verder met de puntentelling die we al eerder uit hebben gelegd. Wordt er een tie-break gespeeld? Dan wisselen teams iedere keer om de zes punten van speelhelft. Hier tussen zitten nog kortere pauzes van 20 seconden. Ten slotte krijgen beide teams na afloop van een set twee minuten om even uit te rusten.

    Fouten

    Er zijn een aantal gevallen waarin een gebeurtenis als fout wordt gezien:

    1. Wanneer de bal in het spel is en de spelers of hun padel racket het net of een deel van het speelveld van de tegenstander raakt.

    2. Als de bal pas terug wordt geslagen na een tweede keer stuiteren.

    3. Wanneer de bal in één beweging tweemaal door dezelfde speler wordt geraakt.

    4. Wanneer je de bal slaat en je jouw tegenstander of zijn of haar racket raakt.

    5. Wanneer een speler twee opeenvolgende servicefouten maakt.

    6. Als je de bal terugslaat en deze de glazen wanden of metalen omheining van de tegenstander raakt zonder dat de bal eerst stuitert.

    7. Iedere situatie waarin de bal via de metalen omheining of de grond van het eigen speelveld wordt geslagen.

    Officiële spelregels van padel downloaden

    Ben je benieuwd naar de uitgebreide versie van de officiële regels van padel? Hier vind je de officiële regels van de International Padel Federation.

    Officiële padel regels downloaden →

    Hoe speel je Padel?

    Padel is een soort mix tussen tennis en squash. Je speelt met twee teams van twee op een baan van 10 meter wijd en 20 meter lang, omringd door glazen wanden en hekwerk. Het is een dynamische sport waarbij teamgenoten goed samen moeten werken. Je hebt wel echt een padelbaan nodig om de sport te beoefenen, anders kun je het niet spelen. De puntentelling gaat hetzelfde als bij tennis en ook de regels zijn voor het grootste deel vergelijkbaar. Het enige grote verschil is dat je de bal via de wanden mag spelen in plaats van hem direct terug te slaan naar de tegenstander. Dit is dan juist de overeenkomst met squash. Wil jij graag beginnen met het beoefenen van padel? Er zijn vandaag de dag genoeg verenigingen waar jij je voor aan kunt melden!

    1. Het materiaal verzamelen om padel te spelen

      Als je wil gaan beginnen met het beoefenen van padel, heb je natuurlijk eerst bepaalde spullen nodig. Die kun je zelf kopen, maar sommige dingen kun je ook huren bij verenigingen. Denk bijvoorbeeld aan een racket en goede sportschoenen.

    2. Meld je aan bij een vereniging

      Aangezien padel altijd als dubbelspel wordt gespeeld, kun je in je eentje niet de sport beoefenen. Daarom is het verstandig om je meteen in te schrijven bij een vereniging. Hier leer je mensen kennen waar je mee samen kunt spelen en die jou kunnen helpen in de sport te komen.

    3. Zorg dat je de regels van padel kent

      Wanneer je gaat beginnen met padel spelen, is het wel zo handig als je de regels al kent. Bestudeer deze van tevoren, zodat je in de theorie al weet hoe de sport wordt gespeeld. Dan hoef je die theorie alleen nog maar in de praktijk te brengen!

    Benodigdheden om padel te spelen 

    Wat heb je nodig om padel te spelen:

    • Padelbanen voor dubbelspel (20m x 10m) en enkelspel (20m x 6m)

    • Een padel racket

    • Drie padelballen

    • Goede sportschoenen

    • De juiste sportkleding

    Vriendelijk de hand schudden voor of na een wedstrijd padel

    Veelgestelde vragen bij padel

    Hoe spreek je naam van de sport padel uit?

    In Nederland spreek je dit uit als ‘Pà-del’. In Mexico spreken ze het uit als ‘Paadl’.

    Wat is het verschil tussen pickleball en padel?

    Voor pickleball gebruik je een ander soort racket dan voor padel. Het pickleball racket heeft geen snaren of gaten. Ook wordt er een andere bal gebruikt voor pickleball. Bij padel speel je op een gesloten veld en bij pickleball op een open veld.

    Wat is niet toegestaan bij padel?

    De bal mag niet vaker dan één keer achter elkaar de grond raken. Ook mag de bal het hekwerk niet raken voordat hij over het net wordt geslagen. Ten slotte mag de bal niet één van de spelers raken.

    Hoe gaat de service bij padel?

    In een game serveert telkens dezelfde speler. Bij ieder punt wisselt diegene van speelkant. Het serveren bij padel gebeurt altijd onderhands en de speler moet de bal onder het midden raken.

    Waar moet je staan als je opslaat bij padel?

    Degene die serveert moet achter de servicelijn blijven staan. Het eerste punt wordt altijd vanuit de rechterkant van het speelveld gespeeld.

    Welk team begint er bij padel?

    Het team dat de toss heeft gewonnen mag kiezen of ze willen beginnen met serveren of met ontvangen.

    Wat is het verschil tussen padel en tennis?

    Het enige grote verschil tussen padel en tennis is dat je bij padel de wanden mag gebruiken om terug te spelen in plaats van de bal direct terug te slaan. Daarnaast wordt padel altijd als dubbelspel gespeeld.

    Zijn padel en squash hetzelfde?

    Nee, padel en squash zijn niet hetzelfde. Wat ze wel gemeen hebben, is dat je de wanden mag gebruiken bij het spelen van de bal. Maar squash kan alleen worden gespeeld, padel is altijd in een team. Daarnaast lijkt de puntentelling van padel meer op tennis.

    Speel je padel altijd 2 tegen 2?

    Ja, padel is altijd een dubbelspel van twee tegen twee.

    Kun je padel enkelspel spelen?

    Nee, padel wordt altijd als dubbelspel gespeeld, aangezien het een sociale sport is.

    Wat is een Gold Point bij padel?

    Dit wordt gespeeld wanneer de score 6-6 is. Het team dat het Gold Point wint, wint de game.

    Hoe bepaal je de speelsterkte bij padel?

    De speelsterkte bij padel wordt bepaald aan de hand van jouw rating. Dit wordt ieder jaar in november bepaald, maar treedt dan pas het volgende jaar in werking.

    Wat wordt bedoeld met een sweetspot?

    De sweet spot is het middelpunt van een padel racket.