Regels om mogul te spelen

Mogul is niet een heel populaire sport. Het is een wintersport en een discipline binnen het freestyleskiën. Atleten maken een korte afdaling over sneeuwhobbels van 80 centimeter tot 1,20 meter hoogte met twee mini schansen. De atleten moeten in een zo’n recht mogelijke lijn naar beneden zien te komen. Op de schansen moeten ze sprongen maken, zoals een pirouette, een sprong met gekruiste ski’s of zijwaartse draaiingen. Wat vooral belangrijk is in deze sport is een bepaalde absorptietechniek, waarmee atleten de klappen van de hobbels opvangen. Mogul is een Olympische sport sinds de Olympische Spelen van het jaar 1992 in Albertville. Ben je benieuwd naar de regels van mogul? Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over deze sport. Van de geschiedenis tot de regels en de technieken!

Officiële mogul regels downloaden →

Uitleg over mogul:

    Man neemt er de skilatten bij terwijl hij in de sneeuw staat

    Geschiedenis van mogul

    Mogul is als discipline sinds het jaar 1992 onderdeel van de Olympische Spelen. Het is een onderdeel van het freestyleskiën. Skiën is natuurlijk een erg bekende en toegankelijke sport, vooral voor de liefhebbers die ieder jaar op wintersport gaan. De Oude Noren begonnen 4000 tot 7000 jaar geleden al met skiën. Dit zien we terug in grottekeningen uit die tijd, waarop we mensen zien die op houten latten staan. We vermoeden dat deze latten werden gebruikt voor het jagen in de sneeuw. Skiën was voor de Oude Noren dus niet simpelweg een tijdverdrijf, maar een benodigdheid om te overleven. Vanaf de 19e eeuw werd het skiën pas bekend onder de ‘gewone burger’. Het freestyle skiën ontstond pas in het jaar 1988, toen ook de Super G werd geïntroduceerd op de Olympische Winterspelen.

    Welke regels zijn er bij mogul?

    Regels op de pistes

    Over het algemeen worden de disciplines van het freestyleskiën beoefend op aparte pistes, ook wel het ‘funpark’ genoemd. De vaste FIS Pisteregels gelden ook hier:

    • Rekening houden met anderen: Of je nu aan het skiën bent of aan het freestyleskiën, je dient rekening te houden met je mede-piste gebruikers. 

    • Snelheid en stijl beheersen: Je moet ten alle tijden kunnen stoppen of uitwijken indien nodig. Pas je snelheid en je skistijl altijd aan op de conditie van de pistes. 

    • Kies een veilig spoor: Als je van boven komt, moet jij jouw spoor veilig kiezen. Dat houdt in dat je er geen andere gebruikers mee in gevaar brengt. 

    • Voorzichtig inhalen: Als je wil inhalen, mag dit zowel links als rechts, maar wel op een voorzichtige manier, zodat je de ander hier niet mee in gevaar brengt of belemmert. 

    • Oversteken en invoegen: Wil je na een stop verder skiën of wil je een piste dwars oversteken, let dan op dat je dit op zo’n manier doet dat jij jezelf of anderen niet in gevaar brengt. 

    • Stilstaan: Ga niet stilstaan op een onveilige plek, zodat er geen opstoppingen of onveilige situaties kunnen ontstaan op de pistes. 

    • Klimmen en lopen: Wil je omhoog of omlaag lopen over de piste, dan doe je dit aan de zijkant. 

    • Borden: Hou altijd de borden in de gaten langs de piste. Deze staan er niet voor niets. 

    • Hulp bij ongelukken: Verleen altijd hulp bij een ongeluk, dit is iedere gebruiker van een piste verplicht. Zie je iets gebeuren, vraag dan altijd of de verongelukte persoon oké is en schakel indien nodig hulpdiensten in. 

    • Legitimatie: Zorg dat je altijd je legitimatiebewijs bij je hebt op de piste. In geval van een ongeluk moet jij jezelf kunnen identificeren, ook als getuige. 

    Sommige gebieden hebben naast deze vaste regels ook nog eigen regels. Lees deze regels altijd goed door voordat je een piste in gebruik gaat nemen. 

    Aanvullende regels funpark

    In de meeste gevallen gelden er bij een funpark nog aanvullende regels, naast de vaste FIS Pisteregels. Deze regels verschillen per locatie of accommodatie, maar de strekking is hetzelfde: 

    • Let extra goed op in geval van slecht zicht. 

    • Ouders zijn verantwoordelijk voor hun kinderen en het betreden van een funpark is op eigen risico. 

    • Instructies van de shapers dienen ten alle tijden opgevolgd te worden. 

    • Inspecteer het park voordat je gaat skiën. 

    • Veiligheidsaccessoires, zoals een helm en rugbescherming, zijn verplicht. 

    • Is het park dicht en is de pistebully onderweg, dan mag niemand het park betreden. 

    • Wordt er aan een element gewerkt, dan mag hier nooit overheen gereden worden. 

    • Klim nooit op de halfpipe, alleen via de zijkant. 

    • In het geval van een ongeluk moet het element afgezet worden en wordt de geblesseerde persoon in veiligheid gebracht. 

    • Iedereen houdt het park schoon. 

    • Zorg dat je altijd zeker weet dat de landing vrij is en dat je voldoende afstand houdt van je voorganger. 

    • Het is verboden om op de volgende plekken te staan: Voor en op de jump, tussen de jump en de landingszone, in de landingszone en de uitloop en links en rechts van elementen. 

    De disciplines van het freestyleskiën

    In een funpark, waar je het mogulskiën kunt uitvoeren, kom je ook beoefenaars van de andere disciplines van het freestyleskiën tegen. Ook hier dien je natuurlijk rekening mee te houden. Het freestyleskiën bestaat uit de volgende disciplines:

    • Moguls: Bij deze discipline draait alles om tijd. Skiërs moeten zo snel en creatief mogelijk afdalen, in een zo’n recht mogelijke lijn. 

    • Aerials: Skiërs proberen bij deze discipline tijdens de sprong vanaf een steile schans zoveel mogelijk tricks uit te voeren in de lucht. 

    • Dual moguls: De naam zegt het eigenlijk al, maar het gaat hier om een creatieve wedstrijd tussen twee skiërs die moguls uitvoeren. 

    • Halfpipe: Deze discipline voert men uit in een halfpipe, zoals de naam al zegt. Het draait vooral om spectaculaire sprong combinaties. 

    • Slopestyle: Bij deze vorm van freestyleskiën moeten skiërs zo snel en creatief mogelijk afdalen van een parcours met een hoop obstakels. 

    • Skicross: Vier tot zes freestylers nemen het in de skicross tegen elkaar op, op een uitgebreid parcours met diverse obstakels. 

    Officiële regels van mogul downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van mogulskiën? Op de website van de International Ski and Snowboard Federation kun je het reglement downloaden of hier (Engels).

    Officiële mogul regels downloaden →

    Hoe speel je mogul?

    Wil je graag leren hoe je moet mogulskiën? Dit is een erg specifieke tak van de skisport, wat betekent dat het eigenlijk vereist is om de basis van het skiën al onder de knie te hebben voordat je hier aan begint. Hieronder geven we een aantal tips als je graag aan de slag wilt met mogulskiën!

    1. Verbeter jouw skitechniek

      Als je nog niet heel veel uren op de skipiste door hebt gebracht, dan raden we je aan eerst je basistechniek te verbeteren voordat je begint met freestyleskiën.

    2. Zoek een funpark bij jou in de buurt

      Al heb je nog zoveel ervaring met skiën, het blijft een relatief gevaarlijke sport. Begin dus altijd rustig aan met een nieuwe discipline, om de kans op een ongeluk te verkleinen. Fanatiek zijn is prima, maar hou het wel veilig, zowel voor jezelf als voor andere piste gebruikers.

    3. Sluit je aan bij een team

      Uiteindelijk is het doel natuurlijk om mee te kunnen doen aan honkbal wedstrijden, maar hiervoor moet je uiteraard in een team spelen. Door je aan te sluiten bij een vereniging bij jou in de buurt kun je makkelijk een leuk team vinden waar nog plek is voor jou. Nu begint het honkballen pas echt.

    Benodigdheden om mogul te beoefenen

    Wat heb je nodig om mogul uit te oefenen:

    • Freestyle ski’s 

    • Helm

    • Rugbescherming 

    • Korte skistokken

    • Speciale ski schoenen

    • Speciale lawine uitrusting in het geval van off-piste

    Skiën buiten de piste

    Veelgestelde vragen bij mogul

    Wat is mogulskiën?

    Mogulskiën is een discipline binnen het freestyleskiën waarbij je in een zo recht mogelijke lijn afdaalt over een parcours met hobbels en twee schansen.

    Is mogulskiën moeilijk?

    Mogulskiën vereist veel ski ervaring en creativiteit. Naast snelheid is de manier waarop je afdaalt en de sprongen maakt namelijk ook erg belangrijk.

    Waar kun je mogulskiën?

    Mogulskiën doe je niet op een reguliere skipiste, maar in een zogeheten funpark. Dit zijn pistes die gemaakt zijn voor het freestyleskiën.

    Hoe oud moet je zijn om honkbal te spelen?

    In Nederland kun jij je bij een honkbalvereniging aansluiten vanaf 8 jaar. Honkbal wordt dan aangeboden voor jongens en softbal voor meisjes.