Regels om kogelstoten te beoefenen

Kogelstoten is een bekend onderdeel van de atletiek, dat ook terugkomt in het tienkamp. De bedoeling van de sport is om een kogel zo ver mogelijk weg te stoten. De kogel wordt vanuit een cirkel gestoten die in de stootrichting begrensd wordt door een witte stootbalk. Het is niet de bedoeling dat atleten de kogel ‘gooien’, dit is zelfs verboden. De kogel wordt in plaats daarvan vanuit de nek weggeduwd. Hier bestaan veel verschillende technieken voor en iedere atleet heeft weer net een eigen manier om dit te doen. Er worden kogels met verschillende gewichten gebruikt, afhankelijk van de leeftijd en het niveau van de atleten. In 2022 won Nederland voor het eerst een Gouden medaille voor het kogelstoten op het EK in Duitsland. De medaille werd gewonnen door de atlete Jessica Schilder.

Officiële kogelstoten regels downloaden →

Uitleg over kogelstoten:

    Man neemt juiste positie aan voor kogelstoten

    Geschiedenis van kogelstoten

    Vroeger was kogelstoten echt een sport voor soldaten. In de tijd van de Oude Grieken, zo’n 2800 jaar geleden, werd deze sport al beoefend, maar dan met grote stenen in plaats van met kogels. Ook in latere tijden werd de sport nog veel gespeeld door soldaten, nog steeds met grote stenen. Na de uitvinding van het kanon werden de stenen vervangen door kanonskogels. De regels die vandaag de dag nog worden gebruikt voor het kogelstoten, werden opgesteld in het jaar 1906. Die regels houden onder andere in dat de kogel wordt gestoten vanaf een cirkel van 2,13 meter. Het gewicht van de kogels is afgestemd op 7,3 kilo, voor het Olympische niveau. De afmetingen van de cirkel en het gewicht van de kogel worden nog wel eens raar gevonden, omdat het geen afgeronde cijfers zijn. Dit komt doordat de regels opgesteld zijn in Engeland, waar ze een ander meetsysteem gebruiken. In 1927 kwam de regel erbij dat vrouwen met lichtere kogels mogen stoten dan mannen, namelijk kogels van 4 kilo. Kogelstoten is vanaf het jaar 1934 ook een Olympische sport voor vrouwen.

    Man gooit kogel bij kogelstoten

    Welke regels zijn er bij kogelstoten?

    Het stoten van de kogel

    De meest belangrijke regel bij het kogelstoten is dat de kogel niet gegooid mag worden, maar dat atleten deze echt moeten stoten. Aan het begin van de stoot moet de kogel zich zo dicht mogelijk bij de kin en voor het vlak van de schouder bevinden. Tijdens het stoten en het voorbereiden op de stoot, mag de atleet niet buiten de cirkel komen die voor de stoot bedoeld is. Een atleet mag wel zijn of haar voet tegen het stootblok aan plaatsen. Het stoten van de kogel moet vanuit stilstand gebeuren, atleten gebruiken dus geen aanloop voor het stoten.

    De cirkel waarin de stoot plaatsvindt

    Het stoten van de kogel moet gebeuren binnen de hiervoor aangegeven cirkel, met een diameter van 2,135 meter. Een deel van de omtrek van de cirkel bestaat uit het stootblok, dat zich 10 centimeter boven het oppervlak bevindt.

    Het neerkomen van de kogel

    De kogel moet in een bepaalde sectie van het veld neerkomen na het stoten. De sectorhoek bij het kogelstoten is 34,92 graden. De afstand die een atleet heeft gestoten wordt gemeten tussen de dichtstbijzijnde afdruk van de kogel en de binnenzijde van het stootblok. Iedere atleet krijgt drie pogingen om de kogel zo ver mogelijk te stoten. Van deze drie stoten, telt het beste resultaat. Na het stoten mag de atleet aan de achterkant uit de ring stappen.

    Officiële regels van kogelstoten downloaden

    Ben je benieuwd wat de officiële regels van het kogelstoten precies inhouden? Hier kun je de officiële kogelstoten regels downloaden, zoals ze zijn gemaakt door de Atletiekunie.

    Officiële kogelstoten regels downloaden →

    Hoe beoefen je kogelstoten?

    Kogelstoten kan vanaf de leeftijd van 9 jaar worden beoefend in Nederland. Je begint dan natuurlijk met de lichtste klasse. Eerder is het niet mogelijk om lessen te volgen en mee te doen aan competities. Dit betekent natuurlijk niet dat je de sport niet eerder recreatief mag beoefenen, maar het wordt niet aangeraden. Als je gaat beginnen met kogelstoten, is het belangrijk om jezelf de technieken aan te leren en te bekijken welke techniek het beste bij jou past. Hier kun je eventueel nog een eigen draai aan geven. Daarnaast is het goed om uit te zoeken wat voor kogels er worden gebruikt in jouw leeftijdsklasse. De gewichten gaan van 1 kilo tot en met 7,3 kilo.

    1. Leer de verschillende technieken kennen

      Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen bij het kogelstoten. De techniek die voor de stoot wordt gebruikt is behoorlijk globaal. Tijdens de aanglij naar de stoot toe, draait het afzetbeen en de rechterheup, zodat de voet van de atleet 120 graden indraait ten opzichte van de stootrichting. Het rechterbeen is gebogen bij plaatsing en de voet is ingedraaid, maar de schouderas staat nog steeds loodrecht op de stootrichting. De atleet kijkt hier nog steeds naar achteren. Er ontstaat hierdoor duidelijk zichtbare wringing tussen de heupas en de schouderas. Kort na de plaatsing van het rechterbeen, wordt het linker been bijna gestrekt neergezet. De rechter schouder bevindt zich op dit moment nog over het rechterbeen. De stoot wordt ingezet door drie dingen te doen: (1) Het rechterbeen maakt een actieve strekbeweging; (2) De heup komt naar voren; (3) Het bovenlichaam draait mee en de kogel verlaat de hals wanneer de heupas bijna loodrecht op de werprichting staat. Het is mogelijk dat er na de stoot een omsprong volgt, waarbij de atleet van blokkeervoet wisselt.

    2. Weet met welk gewicht kogel je moet stoten

      Het gewicht van de kogel waar je mee moet stoten bij wedstrijden, hangt af van je leeftijd en sekse. Hier vind je een overzicht van de gewichten en categorieën: (-) Pupillen C stoten met 1 kg; (-) Pupillen B stoten met 2 kg; (-) Pupillen A stoten met 2 kg; (-) Meisjes junioren D stoten met 2 kg; (-) Jongens junioren D stoten met 3 kg; (-) Meisjes junioren C stoten met 3 kg; (-) Jongens junioren C stoten met 4 kg; (-) Meisjes junioren B stoten met 3 kg; (-) Meisjes junioren A stoten met 4 kg; (-) Jongens junioren B stoten met 5 kg; (-) Jongens junioren A stoten met 6 kg; (-) Dames Senioren/Masters stoten met 4 kg*; (-) Heren Senioren/Masters stoten met 7,25 kg* (*) Masters mogen na een bepaalde leeftijd met een lichter gewicht stoten.

    3. Neem deel aan beginnerswedstrijden

      Als je het gevoel hebt dat je de basis van het kogelstoten onder de knie hebt, kun je deel gaan nemen aan beginnerswedstrijden in het kogelstoten. Zo kun je jouw vaardigheden testen en de andere atleten en hun techniek analyseren.

    Benodigdheden voor kogelstoten

    Wat heb je nodig om kogelstoten uit te oefenen:

    • Een kogel in het juiste gewicht

    • Geschikt veld

    • Stootcirkel

    • Schoenen met een gladde zool

    • Een 0-meetpunt

    Man maakt zich klaar om kogel te gooien bij kogelstoten

    Veelgestelde vragen bij kogelstoten

    Hoe werkt kogelstoten?

    De bedoeling van kogelstoten is om een kogel zo ver mogelijk weg te stoten. Dit wordt gedaan vanuit een cirkel met een diameter van 2,135 meter. De cirkel is uitgerust met een witte stootbalk, die de grens aangeeft.

    Hoe wordt de afstand gemeten bij kogelstoten?

    De afstand die een gestootte kogel af heeft gelegd wordt gemeten tussen de dichtstbijzijnde afdruk van de kogel en de binnenkant van het stootblok.

    Wat is het record bij kogelstoten?

    Het huidige record staat op de naam van Ryan Crouser met een afstand van 23,37 meter. Op de tweede plaats staat Randy Barnes met 23,12 meter. En op de derde plaats staat de afstand neergezet door Ulf Timmermann van 23,06 meter.