Regels om kegelen te spelen

Kegelen is een bekend balspel waarbij een speler probeert om 9 kegels aan het einde van een zo’n 20 meter lange houten of kunststof baan met een bal om te gooien. Het doet een beetje denken aan bowlen, maar het is zeker niet hetzelfde. In Nederland is het een relatief bekende sport. Het is niet zo populair als bowlen, maar wordt wel veel recreatief beoefend, vooral in de boerendorpen. Ben je benieuwd naar de regels en het ontstaan van kegelen? Op deze pagina vertellen we je er alles over!

Officiële kegelen regels downloaden →

Uitleg over kegelen:

    Kegelen op een kegelterrein

    Geschiedenis van kegelen

    De oorsprong van kegelen is eigenlijk niet bekend, maar uit afbeeldingen en schilderijen die uit de 17e eeuw stammen kunnen we opmaken dat men in die tijd al kegelen beoefende. Wel op een andere manier dan we het vandaag de dag doen, maar het kwam wel voor een groot deel overeen. Maar ook veel langer geleden waren er al aanwijzingen te vinden. Zo hadden de Germanen zo’n 2000 jaar geleden een zogenaamde ‘keil van steen’ in het wapen, die erg op de huidige kegel leek die we gebruiken bij het kegelen. In Silezië speelde men het spel ook rond de 17e eeuw, maar hier gebruikten ze 13 tot 15 kegels. In Nederland werden er oorspronkelijk 3 gebruikt en in de Franse tijd waren het er 7. Sinds de 18e eeuw worden er 9 kegels gebruikt bij kegelen.

    In Nederland werd kegelen populair rond het jaar 1840 en op 30 maart in het jaar 1890 ontstond de Algemene Nederlandse Kegelbond, op initiatief van dhr. Wijnands. In deze bond waren er een aantal clubs vertegenwoordigd, en op 11 mei 1890 werd het eerste bestuur voor de bond gekozen. Op 7 september in datzelfde jaar werd de eerste officiële bondswedstrijd gehouden in sociëteit ‘De Phoenix’ in Haarlem. Er deden 26 vijftallen en 17 clubs mee aan die wedstrijd, dat kwam neer op 74 gooiers per baan.

    3 jonge dames spelen kegelen

    Welke regels zijn er bij kegelen?

    De kegelbaan

    De baan die gebruikt wordt voor het kegelen is van origine een houten plank die ongeveer 16,5 bij 0,3 meter groot is. Iedere baan is voorzien van een hartstreep, een rode lijn die op 3 meter van het begin van de baan. In de meeste gevallen staat er 50 centimeter voor die rode lijn nog een groene lijn, ter aanduiding of referentie. Volgens de spelregels moet de bal voor de rode lijn op de baan gezet zijn en rollen. De aanloop van de baan is 3 meter lang, wat de totale lengte van de baan 20 meter maakt. Het is echter ook mogelijk om het spel buiten op een plein te spelen, waarop je 9 kegels plaatst en een werplijn tekent op 33 meter afstand van de kegels. De Koningskegel wordt altijd in het midden geplaatst.

    De plaatsing van de kegels

    De kegels worden in een bepaalde opzet geplaatst:

    Officiële benamingen Onofficiële benamingen
    9AchterkegelBoer
    78Linker en rechter achterkegelDuifjes
    456Linker hoekkegel, middenkegel, rechter hoekkegelBoer, Koning of de Lange, Boer
    23Linker en rechter voorkegelDuifjes
    1Voorste kegelzweet

    Afmetingen van de kegels

    Alle kegels die gebruikt worden bij kegelen zijn 470 mm hoog en hebben een diameter van 75 mm. De Koningskegel is wat hoger, namelijk 80 mm. De onderkant van een kegel is voorzien van een veerconstructie met en soort stalen knikker, die als de kegel op het plateau staat in een verdieping wordt gedrukt waardoor de kegel stevig, maar toch los op het plateau staat.

    Officiële regels van kegelen downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van het kegelen? Je kunt hier het reglement downloaden van de Koninklijke Nederlandsche Kegelbond!

    Officiële kegelen regels downloaden →

    Hoe speel je kegelen?

    Als je graag kegelen wil gaan spelen, zit je in Nederland goed. Het enige dat je nodig hebt, is een kegelbaan. Gelukkig kom je deze al snel in sportcentra tegen in ons land, vaak in combinatie met bowlingbanen. Ook bij verschillende sociëteiten zul je vandaag de dag nog steeds kegelbanen vinden. In Nederland is het zelfs mogelijk om aangepast te kegelen als je een bepaalde beperking hebt. Dit maakt het kegelen een van de meest toegankelijke sporten in ons land. Wil jij graag leren hoe je moet kegelen? Hieronder geven we je een aantal tips om te beginnen met deze sport!

    1. Leer de regels kennen

      Voordat je met de praktijk begint, is het handig om in ieder geval de regels van het kegelen te kennen. Zo wordt het makkelijker om de sport goed onder de knie te krijgen als je eenmaal begint en voorkom je irritatie bij medespelers omdat je de regels niet goed kent of niet volgt.

      Officiële regels downloaden →
    2. Ga recreatief kegelen

      Als je eenmaal een goed beeld hebt van de regels en het spelverloop van kegelen, kun je recreatief met de praktijk aan de slag gaan. Huur eens met vrienden een kegelbaan en kijk of je jouw theoretische kennis in de praktijk kunt brengen. Recreatief is een laagdrempelige manier om te oefenen en het is ook nog eens erg gezellig!

    3. Sluit je aan bij een club of sociëteit

      Mocht je het kegelen goed onder de knie hebben en ook merken dat je de sport echt leuk vindt, dan kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een club of een sociëteit, om de sport wat meer competitief te kunnen spelen.

    Benodigdheden om te kegelen

    Wat heb je nodig om kegelen uit te oefenen:

    • Kegelbaan

    • Kegels

    • Bal 

    • Iets om de score bij te houden

    • Goede schoenen

    Spelen van kegelen door drie verschillende dames

    Veelgestelde vragen bij kegelen

    Wat is het verschil tussen bowlen en kegelen?

    De twee sporten lijken erg op elkaar, maar zijn zeker niet hetzelfde. Een bowlingbal heeft drie gaten en een kegelbal maar één. Ook is de opstelling van de kegels anders en gebruik je er bij kegelen 9 en bij bowlen 10.

    Waar komt de sport kegelen vandaan?

    De oorsprong van kegelen is niet bekend, maar we weten dat het in de 17e eeuw al gespeeld werd dankzij afbeeldingen en schilderijen.

    Hoe vaak mag je gooien bij kegelen?

    Iedere speler mag 1 keer gooien per beurt, anders dan bij bowlen, waar je twee keer mag gooien per beurt.