Regels om hurling te spelen

Hurling is een teamsport die van origine Keltisch is en wordt gespeeld met sticks, ook wel hurleys genoemd, en een bal, die ‘sliotar’ wordt genoemd. Vandaag de dag is deze sport vooral erg populair in Ierland. Hurling wordt regelmatig beschreven als de snelste teamsport ter wereld. De naam ‘hurling’ wijst op de versie van de sport die door de mannen wordt beoefend. De versie die vrouwen beoefenen staat bekend als ‘camogie’. Het lijkt een beetje op de sport shinty, die gespeeld wordt in Schotland. Hurling is een onderdeel van de Gaelic Athletic Association en wordt ook buiten Ierland steeds bekender. Ook in Nederland en in België zijn er tegenwoordig Hurling clubs te vinden. Ben je benieuwd naar de spelregels en de geschiedenis van Hurling? Op deze pagina vertellen we je alles over deze Keltische sport!

Officiële hurling regels downloaden →

Uitleg over hurling:

    Wedstrijd hurling met het doel in zicht

    Geschiedenis van Hurling

    De sport hurling werd voor het eerst vernoemd in een omschrijving van de Slag van Moytura in de 13e eeuw. Tijdens deze slag verslaan de Tuatha de Danaan de Firbolgs in een hurlingwedstrijd en later ook in een oorlog. Sinds die tijd wordt hurling vaker genoemd in meerdere oude Ierse geschriften, ook vandaag de dag is het nog populair. De belangrijkste hurlingwedstrijden die ieder jaar plaatsvinden zijn tussen de counties van de vier Ierse provincies: de provinciale kampioenschappen. De winnaars van deze kampioenschappen spelen tegen elkaar in de All Ireland finale, die ieder jaar in Dublin plaatsvindt. De sterkste teams komen uit de graafschappen Killkenny, Tipperary, Wexford en Cork.

    Welke regels zijn er bij Hurling?

    De uitrusting bij hurling

    Het doel van het spel is uiteraard om meer punten te scoren dan je tegenstander. De sport is een soort mix van hockey, tennis, voetbal en rugby. Hurling wordt gespeeld met een stick, maar deze ziet er anders uit dan bij hockey. De stick die gebruikt wordt zit een beetje tussen een hockeystick en een tafeltennisbat in en hij wordt ook zo gebruikt. Het blad van de stick is ruim, zodat de bal erop kan stuiteren voordat je hem weer weg slaat. De stick wordt ook wel een hurley genoemd en is in de meeste gevallen gemaakt van essenhout. Hurleys zijn te krijgen in verschillende maten, van klein naar groot. Zowel voor heren als voor dames en zowel voor kinderen als volwassenen. Spelers moeten de bal van de grond spelen met de hurley, dit mag nooit met de handen. Spelers wippen de bal omhoog en slaan hem dan weg of vangen hem op. Ieder team heeft een doel en een doelman, net als bij voetbal, maar er zijn ook doelpalen aanwezig, net als bij rugby. De gecombineerde elementen waar hurling uit bestaat zorgen ervoor dat het een erg snelle en dynamische sport is. Het wordt niet voor niets de snelste ploegen sport ter wereld genoemd!


    Doelpunten scoren en puntentelling 

    Vergelijkbaar met voetbal spreek je bij hurling van ‘doelpunten’. Het team dat aan het einde van een wedstrijd de meeste doelpunten heeft gescoord, wint. Er wordt gespeeld met een harde, met leer beklede bal met een 65 mm diameter. Deze bal wordt ook wel de sliotar genoemd. Het doel lijkt erg op de doelen die we gewend zijn bij rugby, een grote H-vorm van 137 bij 82 meter. Het verschil is alleen dat de H bij hurling ook nog een normaal doel heeft, net als bij voetbal, dat onderin de H staat. Als een speler een doelpunt maakt, krijgt het team drie punten. Dit heet een ‘cúl’. Een speler maakt een doelpunt wanneer de bal in het net van het doel terechtkomt. Passeert de bal het bovenste deel van de H, maar komt deze niet in het net, dan krijgt een team 1 punt.

    Overtredingen en samenstelling teams  

    Een belangrijke regel bij hurling is dat je de bal niet met je handen van de grond mag rapen, dit mag alleen met je hurley. Met een vangbal mag een speler drie passen lopen, maar ze mogen de bal hierna niet weggooien. Eventueel mag de bal wel weg worden getrapt. Er mag bij hurling getackeld worden, net als bij rugby, maar elkaar slaan met de hurley is uiterst verboden. Spelers kiezen er vaak voor om helmen te dragen, aangezien hurling een ruwe contactsport is. Het dragen van een helm is echter niet verplicht bij deze sport.

    Het veld staat bij hurling altijd behoorlijk vol. Ieder team bestaat uit vijftien spelers, waaronder een doelman, zes aanvallers, twee middenvelders en zes verdedigers. Een hurlingwedstrijd duurt gemiddeld een uur tot een uur en tien minuten, verdeeld over twee helften. De bal kan bij hurling wel met meer dan 150 kilometer per uur door de lucht vliegen en bij een goede slag kan de bal wel 80 meter afleggen!

    Officiële regels van hurling downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van de sport hurling? Hier kun je het officiële reglement van de Gaelic Athletic Association downloaden (Engels).

    Officiële hurling regels downloaden →

    Hoe speel je Hurling?

    Als je graag hurling wil spelen, was de kans een aantal jaar geleden nog groot dat je hiervoor naar Ierland had gemoeten. Gelukkig is de sport inmiddels ook buiten Ierland steeds bekender geworden. Zelfs Nederland en België hebben tegenwoordig een aantal hurling clubs. Helaas is er echter geen garantie dat een van de clubs bij je in de buurt zit, want het zijn er niet zoveel dat ze in iedere provincie van ons land te vinden zijn. Wil je toch graag aan de slag met hurling? Hieronder geven we je een aantal tips mee!

    1. Leer de sport kennen

      Hurling is een enorm snelle sport, het wordt zelfs de snelste ploegen sport ter wereld genoemd. Daarom is het fijn als je al wat kennis hebt van de regels van de sport en het spelverloop, voordat je er in de praktijk mee aan de gang gaat. Lees het reglement door en bekijk bijvoorbeeld wedstrijden op tv of internet.

      Officiële regels downloaden →
    2. Zoek een club waar jij je in kunt schrijven

      Gelukkig zijn er inmiddels ook in Nederland hurling clubs te vinden. Zodra jij het gevoel hebt dat jij genoeg kennis hebt van de regels en de sport om er echt in de praktijk mee te beginnen, kun jij je aanmelden voor een proefles bij een club bij jou in de buurt. Zit er niet echt een club bij je in de buurt, overweeg dan of je het ervoor over hebt om wat verder te moeten reizen. Is het qua afstand echt niet te doen, dan zou je wel kunnen kijken of er misschien vriendenteams actief zijn bij jou in de buurt, die vooral voor de lol spelen.

    3. Meedoen aan wedstrijden

      In Nederland zijn er niet heel veel kampioenschappen op het gebied van hurling, maar het begint wel te komen nu dat de sport populairder wordt. Heb jij jezelf aangemeld bij een club, dan kun je dus ook gaan trainen voor wedstrijden als je dat wilt. Heb je echt de ambitie om wedstrijden te gaan spelen, dan is het verstandig om je toch bij een echte club aan te melden in plaats van een recreatief team, al is het dan misschien wat verder van huis.

    Benodigdheden om Hurling te spelen 

    Wat heb je nodig om hurling te spelen:

    • Hurley

    • Hurling bal

    • Hurling veld 

    • Doel

    • Helm (optioneel)

    Speler hurling met witte broek en beschermhelm

    Veelgestelde vragen bij Hurling

    Heeft Ierland een nationale sport?

    Gaelic Football en Hurling zijn de meest populaire sporten van Ierland. Deze sporten combineren onder andere rugby en voetbal.

    Hoe speel je hurling?

    Hurling is een combinatie tussen voetbal, rugby, tennis en hockey. Het doel van de sport is om te scoren in de H-doelpalen van de tegenstander of in het net bij het doel op de grond. De sport wordt gespeeld met speciale sticks en een lederen bal.

    Hoelang bestaat hurling al?

    Hurling is een eeuwenoude sport die zeker al bestond in de 13e eeuw. Wanneer hij precies is ontstaan, weten we niet zeker.

    Hoe oud moet je zijn om honkbal te spelen?

    In Nederland kun jij je bij een honkbalvereniging aansluiten vanaf 8 jaar. Honkbal wordt dan aangeboden voor jongens en softbal voor meisjes.