Regels om badminton te spelen

Badminton is een populaire sport voor recreatieve spelers in Nederland. Vooral mensen op de camping spelen in de zomer vaak badminton. Het is echter niet alleen een recreatieve sport, badminton is namelijk zelfs onderdeel van de Olympische Spelen. Je speelt badminton met een racket en een shuttle, die gemaakt is van nylon of veren. De shuttle wordt heen en weer over een net geslagen met de rackets. Het doel is om de shuttle in de lucht te houden en hem op de grond te laten komen bij de tegenstander, niet aan jouw speelhelft. De sport wordt meestal 1 tegen 1 gespeeld, maar het kan ook in teams van 2 spelers worden gespeeld. Ben je benieuwd hoe badminton werkt en wat de spelregels zijn? Op deze pagina vertellen we je alles over de geschiedenis, regels en het spelverloop van badminton!

Officiële badminton regels downloaden →

Uitleg over badminton:

    Oude man staat aan het net en heeft een badmintonracket in de hand

    Geschiedenis van badminton 

    Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van badminton, maar we weten nog steeds niet zeker welke er nu waar is. Over het algemeen gaat men ervan uit dat de sport is ontstaan in Brits-Indië. Er zijn afbeeldingen gevonden uit het begin van de 19e eeuw waarin men het spel battledore and shuttlecock speelt. Het spel heeft sterke overeenkomsten met ball badminton, afkomstig uit Tamil Nadu en hanetsuki, afkomstig uit Japan. Britse soldaten speelden badminton in Brits-Indië, waar het spel toendertijd Poona werd genoemd, naar de stad.

    Gezin met mama papa kindje en badmintonrackets in de tuin Later kwam de sport over naar Engeland. Een bekende Amerikaanse badminton autoriteit, genaamd Ken Davidson, verdiepte zich in de geschiedenis van het badminton. Hij kwam erachter dat er ook een soortgelijke spellen werden gespeeld in Europa, die onder verschillende namen bekend waren. In Nederland stond het woord badminton pas sinds het jaar 1950 in de Van Dale.

    Welke regels zijn er bij badminton?

    De basisregels 

    Badminton kent een aantal officiële basisregels waar alle spelers zich aan dienen te houden: 

    • De shuttle mag alleen geslagen worden met de racket.

    • De shuttle mag in iedere richting geslagen worden, zolang deze over het net gaat en je hem binnen de lijnen houdt.

    • De shuttle is uit als een speler hem buiten de lijnen slaat. In een enkelspel heb je een smalle baan en in een dubbelspel gebruik je het hele veld. Daarom is het belangrijk dat je de verschillen in de regels van enkel- en dubbelspel goed kent.

    • De wedstrijd begint altijd met de service, ook wel opslag genoemd. De serverende partij serveert schuin naar de tegenstander. Vanuit hier begint de rally, zolang er niet in het net, fout of uit wordt geserveerd. 

    • Als de shuttle aan de andere kant van het veld landt, binnen de lijnen, krijgt de serverende partij een punt. 

    • De speler die als eerste bij de 21 punten is, is de winnaar van de game.

    • De speler die het eerste 2 games wint, is de winnaar van de wedstrijd. 

    Verschillen tussen enkel- en dubbelspel

    Badminton kan als enkel- of dubbelspel worden gespeeld. Er zitten kleine verschillen in de twee varianten qua regels. In een enkelspel mag je altijd het achterste vak gebruiken, wat het speelveld langer maakt. De zijvlakken zijn echter wel altijd uit, dus het speelveld is wel smaller dan bij een dubbelspel.

    In een dubbelspel is het niet toegestaan dat de shuttle tijdens de opslag in het achterste vlak landt. De twee zijvlakken zijn wel correct voor een punt. Na de opslag kan er bij een dubbelspel wel een punt gescoord worden in het achterste vak.

    De puntentelling 

    Bij badminton win je de game als je als eerste bij de 21 punten bent. Men speelt een badmintonwedstrijd via het rally-point-systeem. Hierbij is ieder punt ook echt een gewonnen punt. Er is in geen enkel geval sprake van dubbele punten. Als het gelijkspel is, dus wanneer de stand 20-20 is, is er wel sprake van een tie-break. De speler die de best-of-three games wint, wint de wedstrijd. Als je twee games wint, win je dus de partij. Een speler scoort bij badminton een punt wanneer: 

    • Hij of zij de shuttle op de grond slaat in het speelveld van de tegenstander. 

    • De tegenstander de shuttle twee keer achter elkaar raakt. 

    • De tegenstander de shuttle in het net, onder het net, tegen het plafond of de zijmuren of buiten het speelveld slaat. 

    • De tegenstander de shuttle slaat voordat deze het net is gepasseerd.

    Officiële regels van badminton downloaden

    Ben je benieuwd naar de officiële regels van badminton? Op de website van de Nederlandse Badminton Bond vind je deze. Of via de volgende button.

    Officiële badminton regels downloaden →

    Hoe speel je badminton?

    Wil jij graag leren badminton te spelen? In Nederland is dat erg makkelijk, je kunt de sport in principe namelijk overal recreatief spelen. Ook zijn de spullen die je ervoor nodig hebt niet zo duur, wat het een erg toegankelijke sport maakt. Veel mensen beginnen ermee op de camping, in de de vakantietijd. De zomer is het meest geschikte seizoen om badminton te spelen, aangezien er dan weinig wind staat. Het is uiteraard ook mogelijk om badminton in een zaal te spelen. Wil je graag op professioneel niveau badminton gaan spelen? Dan hebben we hieronder een aantal tips voor jou!

    1. Begin recreatief

      Net als bij veel andere sporten, is het goed om op recreatieve basis te beginnen met badminton. Het is laagdrempelig en geeft je alle gelegenheid om fouten te maken en hierdoor jezelf te verbeteren. Ook hoef je nog geen dure spullen aan te schaffen om te kunnen beginnen. Zo kun je zonder hoge kosten uitvinden of de sport echt bij jou past.

    2. Sluit je aan bij een vereniging

      Als je al wat serieuzer aan de slag wil met badminton en tegen meer ervaren spelers wil spelen, is het verstandig om je aan te sluiten bij een vereniging. Hier kun je jouw vaardigheden nog verder trainen en jezelf meer uitdagen.

    3. Schrijf je in voor wedstrijden

      Als je het gevoel hebt dat je er klaar voor bent, kun jij jezelf inschrijven voor wedstrijden en toernooien. Zo kun jij jouw vaardigheden echt op de proef stellen en uitvinden waarin jij jezelf nog kunt verbeteren!

    Benodigdheden om te badmintonnen 

    Wat heb je nodig om badminton te spelen:

    • Badmintonracket

    • Badminton shuttle 

    • Net

    • Goede sportschoenen 

    • Badmintonveld

    Badmintonracket met een geel pluimpje

    Veelgestelde vragen bij badminton

    Is badminton een intensieve sport?

    Badminton is zeker intensief, het staat zelfs in de top drie van de fysiek meest intense lichamelijke sporten, onder boksen en squash. In een wedstrijd kan een speler wel 6 kilometer afleggen.

    Welke spieren gebruik je vooral bij badminton?

    Bij badminton gebruik je een hoop spieren, je krijgt eigenlijk een complete lichaamstraining. De spieren die je het meest gebruikt zijn de spieren in je dijen, billen en kuiten.

    Hoelang duurt een badminton wedstrijd?

    Een badminton wedstrijd duurt gemiddeld 45 minuten, waarvan de shuttle zo'n 20 minuten in het spel is.