Regels van Kubb

Bij het spel Kubb is het de bedoeling dat je elkaars houten blokken (de kubbs) omgooit. Dit spel kun je spelen met twee of meer spelers. Bij dit spel moet je koning Kubb van de tegenstander omgooien. De koning mag pas worden omgegooid, als een team alle kubbs van de tegenpartij heeft omgegooid.

Officiële Kubb regels downloaden →

Uitleg over Kubb:

    Kubb spelen in de tuin tijdens een feestelijk evenement

    Geschiedenis van Kubb

    Het spel komt oorspronkelijk uit Zweden, van het Zweedse eiland Gotland. Er gaan verhalen dat dit spel al in de Middeleeuwen werd gespeeld. Of dat zo is, weet niemand. Wel is duidelijk dat in de jaren ‘90 de eerste spellen werden uitgegeven. In Zweden werd het spel snel erg populair. Sinds 1995 is er ieder jaar een WK Kubb op Gotland.

    Welke regels zijn er bij Kubb?

    Doel van Kubb

    Bij Kubb is het de bedoeling om koning Kubb van de tegenstander om te gooien. De koning mag pas worden omgegooid, als alle spelers op het vlak van de tegenstander staan. Dit team moet nog wel minstens één werpstok of anders meerdere stokken over hebben. Als een team de koning omgooit voordat alle kubbs zijn omgegooid, wint het andere team vanwege vals spel.

    Opzet van het veld

    Het veld bestaat uit zes veldstokken. Deze markeren het speelveld. Het veld van een kubb moet 8 meter lang en 5 meter breed zijn. Vervolgens moeten de 5 kubbs aan de linkerkant van het veld over de breedte staan, op gelijke afstanden. De andere 5 kubbs moeten op dezelfde manier rechts van het veld staan. Koning Kubb moet in het midden van het veld staan. De teams moeten achter de kubbs staan aan de linker- en rechterkant van het veld.

    Gooien met de werpstok

    De werpstok is bij Kubb erg belangrijk. De werpstok mag je - als je aan de beurt bent - alleen onderhands gooien. Bovendien mag deze niet zo bewegen zoals bij een deegroller. Anders is de worp ongeldig en ben je je beurt kwijt. Als de kubbs zijn omgegooid tijdens de worp, mag je deze weer opzetten. De werpstok mag wel verticaal, maar niet horizontaal draaien.

    Officiële regels van Kubb downloaden

    Kubb is een leuk spel om in de buitenlucht te spelen. Er is een boekje waarin alle spelregels en stappen zijn uitgelegd. Deze vind je hier.

    Officiële Kubb regels downloaden →

    Hoe speel je Kubb?

    Om Kubb correct te kunnen spelen, moet je snappen hoe het spel precies werkt. Het spel bestaat uit drie delen: het begin van het spel, het eerste spelverloop en het tweede spelverloop.

    1. Begin van het spel

      Om te bepalen wie het spel als eerste mag spelen, moeten beide teams met de werpstok richting koning Kubb gooien. Het team dat de werpstok het dichtst bij de koning krijgt, mag beginnen. Gooi je per ongeluk de koning om bij het werpen? Dan begint het andere team. Het beginnende team krijgt zes werpstokken. De werpstokken mogen een voor een gegooid worden. De bedoeling is om de kubbs van het andere team om te gooien.

    2. Eerste spelverloop

      Gooit het eerste team een of meerdere kubbs van het andere team om? Dan mag het andere team de omgegooide kubbs in het speelveld van team 1 gooien. Dit doen de spelers vanaf de basislijn. Het eerste team zet dan de kubbs in hun veld weer overeind. Dit zijn de veldkubbs. Vervolgens is het andere team aan de beurt. De bedoeling is om eerst de nieuwe veldkubbs om te gooien. Daarna mogen ze pas proberen om de basiskubbs die er al stonden om te gooien. Als niemand van het eerste team de kubbs van het tweede team omver weet te werpen, wisselt de beurt naar het andere team.

    3. Tweede spelverloop

      Als het tweede team alle veldkubbs van het eerste team heeft omgegooid, mag het eerste team deze veldkubbs op het speelveld van het tweede team gooien. Het tweede team zet de kubbs weer overeind en zo wisselt de beurt, net als in het eerste spelverloop. Als alle veldkubbs en daarna alle basiskubbs om zijn gegooid, mag het andere team proberen de koning omver te werpen met de werpstokken. Zolang geen enkel team een basiskubb omver heeft gegooid, zijn er ook geen veldkubbs. Het spel gaat dan net zo lang door.

    Veelgemaakte fouten bij Kubb

    Beginnersfouten

    Het spel kan best lang duren. Wil je ervoor zorgen dat de speeltijd korter is? Dan kun je ervoor kiezen om de omgegooide veldkubbs uit het spel te halen. Zo is het spelletje sneller voorbij. Anders kan het spel gemakkelijk een uur duren.

    Strategische fouten

    Prijs jezelf niet te snel rijk. Je mag pas de koning van het andere team omgooien, als alle veldblokken en basisblokken van het andere team omver zijn geworpen. Het kan gebeuren dat een werpstok uit de richting raakt en daardoor de koning van het andere team raakt. Als hun blokken nog omver staan, is er sprake van vals spel. Dat team wint dan het spel. Het team dat de koning onbedoeld omver gooide, verliest het spel.

    Familie speelt Kubb terwijl iemand een biertje drinkt

    Benodigdheden om Kubb te spelen

    Wat heb je nodig om Kubb te spelen/uit te oefenen:

    • Het Kubbspel;

    • Koning Kubb;

    • 10 houtblokken (de kubbs);

    • 6 werpstokken;

    • 6 veldstokken;

    • Een team van 2 spelers of meer;

    • Een gelijk aantal spelers per team;

    • Minimaal 60 minuten speeltijd.

    Kinderen zijn erg blij want ze spelen Kubb in de tuin

    Veelgestelde vragen bij Kubb

    Hoe weet ik wie Kubb mag beginnen?

    Je gooit als team om en om een werpstok naar koning Kubb. Het is de bedoeling om zo dicht mogelijk bij de koning terecht te komen. Maar let op: je mag de koning niet omgooien, want dan mag het andere team beginnen.

    Wat is het verschil tussen veldkubbs en basiskubbs?

    De basiskubbs staan sowieso al in het veld. Het is de bedoeling om eerst een basiskubb om te gooien. Zo’n kubb mag dan in het veld van het andere team gegooid worden. Het andere team zet deze kubbs weer overeind, zodat de basiskubbs van het andere team veranderen in veldkubbs van het tweede team. Het is dus niet mogelijk om veldkubbs te hebben, zonder dat er een basiskubb wordt omgegooid.

    Wanneer win je Kubb?

    Het kan best lang duren totdat er een Kubb-winnaar is. Een van de teams moet alle veldkubbs en basiskubbs op de helft van de tegenpartij omgegooid hebben. Als dat gebeurt, moet er tenminste één of meerdere werpstokken over zijn. Het team mag dan proberen om de koning in het midden van het veld omver te werpen. Als dat is gelukt, heeft het team dat de koning omver heeft geworpen het spel gewonnen.