Regels van Galgje

Wie heeft er nog nooit Galgje gespeeld? De meeste kinderen leren het spel al op de basisschool. Een prima manier om de woordenschat uit te breiden, maar ook gewoon een leuk spel voor tijdverdrijf.

Officiële Galgje regels downloaden →

Uitleg over Galgje:

    Vrouw in zwart gewaad houdt een strop vast

    Geschiedenis van Galgje

    Waar Galgje precies vandaan komt, is een goede vraag. Er is een theorie die ‘The Oxford Guide to Word Games’ volgt, en daarmee concludeert men dat het spel omstreeks 1894 zou zijn ontstaan in Engeland. Toen zou het spel ‘Birds, Beasts en Fishes’ hebben geheten, omdat je alleen dierennamen mocht raden. Dat Galgje niet Nederlands is, staat in ieder geval vast.

    Welke regels zijn er bij Galgje?

    Woorden raden door eerst de letters te raden: dat is de essentie van Galgje. Daar zijn nog wel een paar regels bij.

    Woorden raden

    Bij Galgje moet je woorden raden. Dat doe je met losse letters. Per letter die je fout hebt, wordt een streepje van de galg getekend. Je moet dus proberen met zo min mogelijk letters het woord direct goed te raden.

    De tekening ontvouwt zich

    Maak je een fout door een letter te kiezen die niet in het woord staat? Of probeer je het woord fout te raden? Dan ontvouwt de tekening zich steeds meer. De tekening is een mannetje dat is opgehangen en dus ‘dood hangt’. Het is de bedoeling dat je het woord raadt, voordat de galg hangt.

    Tien fouten

    Meestal bestaat een galg uit tien onderdelen. Dat houdt dus in dat je tien keer een fout mag maken, voordat het spel afgelopen is. Want wanneer het mannetje zichtbaar is, heb je verloren.


    Officiële regels van Galgje downloaden

    Officieel zijn er geen regels van Galgje te vinden, maar speelgoedfabrikant Hasbro heeft wel een eigen Galgje-set gemaakt, met een fysieke galg. Bij deze spelset zijn ook de spelregels inbegrepen.

    Officiële Galgje regels downloaden →

    Hoe speel je Galgje?

    Galgje is een echte klassieker. Het spel wordt al tientallen jaren gespeeld. Maar hoe zat het ook alweer?

    1. Bedenk een woord

      Allereerst bedenk je een woord. Dit is het woord dat geraden moet worden. Je zet een rijtje neer met stippen, waarbij de stip voor een letter staat. Elke speler noemt een letter. Komt de letter voor in het woord? Dan zet je deze op de stip neer. Komt de letter niet in het woord voor? Dan teken je een onderdeel van de galg.

    2. Teken de galg bij elke fout

      Voor elke fout teken je steeds een beetje meer van de galg. Bijvoorbeeld voor het fout raden van letters of voor het fout raden van het hele woord. Het is toegestaan om letters te noteren die fout geraden zijn. Wanneer een speler het woord raadt terwijl de galg nog niet compleet is, wint deze speler het woord.

    3. Als de galg getekend is...

      Bij Galgje het woord raden is nog best lastig. Wanneer de galg er helemaal staat, heb je verloren. Hoeveel onderdelen de galg heeft, spreek je van tevoren af. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een klassieke galg met de volgende onderdelen:verticale paal, horizontale paal, dwarsbalk, touw, hoofd, lichaam, linkerarm, rechterarm, linkerbeen en rechterbeen. Je kunt ervoor kiezen meer onderdelen toe te voegen, zoals een hoed, schoenen, een zonnebril, et cetera. Maar dit moet je wel van tevoren afspreken. Wil je het spel iets moeilijker spelen, dan kun je de armen en benen als één onderdeel tellen. Dan zijn er minder speelkansen.

    Veelgemaakte fouten bij Galgje

    Je kunt ervoor kiezen dat spelers geen letters mogen opschrijven. Dan moeten ze die onthouden. De kans is dan heel groot dat dezelfde letters nog een keer worden genoemd. Zeker als je in teamverband speelt, is die kans groot. Wanneer spelers wel letters mogen opschrijven, is de meest gemaakte fout het verkeerd raden van letters. Oftewel: letters gebruiken die niet in het woord zitten. Daarnaast is een veelgemaakte fout dat er overijverig een gooi wordt gedaan naar het woord, en deze fout blijkt te zijn.

    Benodigdheden om Galgje te spelen

    Wat heb je nodig om Galgje te spelen/uit te oefenen:

    • Voor kleine groepen: pen en papier;

    • Voor grote groepen: een digibord;

    • Grote woordenschat.

    Galg op rode achtergrond

    Veelgestelde vragen bij Galgje

    Is Galgje Nederlands?

    Nee, Galgje is niet Nederlands. Het komt waarschijnlijk uit Engeland, waar het ‘Hang Man’ heet. Wel staat het woord ‘Galgje’ in het Nederlands woordenboek. Zo is Galgje toch nog een beetje Nederlands.

    Wat zijn de spelregels van Galgje?

    Je moet een woord raden door letters te raden. Klopt een letter, dan wordt deze ingevuld op de puntjes. Klopt het niet? Dan wordt er een deel van de galg getekend. Raad je het woord fout, dan wordt er ook een deel van de galg getekend.

    Hoeveel fouten mag je maken bij Galgje?

    Wanneer je klassiek Galgje speelt, bestaat de Galg meestal uit tien onderdelen. Je mag dan dus tien fouten maken. Je kunt naar eigen inzicht meer onderdelen toevoegen.